Naturalni sprzymierzeńcy w walce o odporność. Co powinno znaleźć się w naszej diecie?

Dbanie o odporność naszego organizmu jest bardzo ważne. Właściwe odżywianie i prawidłowa dieta to świetny początek. Warto wiedzieć, które witaminy i minerały są niezbędne do wspierania układu odpornościowego, który chroni organizm przed wirusami i bakteriami.

Układ odpornościowy składa się z narządów: komórek, tkanek i białek. Wspólnie uczestniczą one w procesach, które mają na celu zwalczanie patogenów, którymi są wirusy, bakterie i ciała obce powodujące infekcję lub chorobę. Układ ten chroni nas przede wszystkim przed mikroorganizmami chorobotwórczymi. Niestety nie zawsze to się udaje - niektóre wirusy atakują bowiem na tyle skutecznie, że wywołują chorobę. Czy można interweniować i wzmocnić układ odpornościowy? Oczywiście. Ważne, aby zrobić to w bezpieczny i świadomy sposób. Należy zacząć od zdrowej diety, a przy pierwszych objawach choroby podać na przykład lek homeopatyczny w granulkach od pierwszych objawów przeziębienia i grypy.

Co zrobić, aby wzmocnić swój układ odpornościowy?

Najważniejszym czynnikiem wzmocnienia układu odpornościowego jest wybór zdrowego stylu życia. Należy przede wszystkim postępować zgodnie z ogólnymi zasadami, tj.:

  •  Nie należy palić papierosów,
  •  warto wprowadzić dietę bogatą w owoce i warzywa,
  •  należy wykonywać regularne ćwiczenia,
  •  warto pamiętać o odpowiedniej ilość snu,
  •  warto starać się minimalizować stres,
  •  podejmować kroki w celu zapobiegania infekcji np. poprzez częste mycie rąk,
  •  ważne jest utrzymywanie prawidłowej wagi.

Zwiększ odporność w zdrowy sposób

Najlepszym sposobem na zwiększenie odporności jest włączenie do diety odpowiednich produktów wzmacniających układ odpornościowy. Poniższe produkty pomagają we wzmocnieniu układu odpornościowego.

  • Imbir - ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
  • Jagody - mają właściwości przeciwutleniające, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy.
  • Brokuły - są źródłem witaminy C. Zawierają przeciwutleniacze tj. sulforafan, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i jest uznawany za substancję przeciwnowotworową.
  • Bataty - są źródłem witaminy A, bogate w beta-karoten.
  • Szpinak - wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, tj.: witamina C, witamina E i karotenoidy.
  • Czosnek - hamuje namnażanie się bakterii, chroni przed infekcjami wirusowymi układu krążenia.
  • Ciemna czekolada - zawiera przeciwutleniacz zwany teobrominą, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy, chroniąc komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.
  • Kurkuma - spożywanie kurkumy może poprawić odporność immunologiczną. Posiada działania przeciwutleniające i przeciwzapalne.
  • Pomarańcze - są doskonałym źródłem witaminy C, mają właściwości przeciwzapalne i silne działanie antyoksydacyjne.
  • Czerwona papryka - doskonałe źródło witaminy B, witaminy C, witaminy E i potasu.
  • Tłuste ryby - są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega trzy. Zmniejszają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
  • Zielona herbata - wzmacnia układ odpornościowy. Zawiera flawonoidy, które zmniejszają ryzyko przeziębienia.
  • Kefir – zawiera żywe kultury bakterii, które są korzystne dla zdrowia. Picie kefiru wzmacnia układ odpornościowy.

Jak prawidłowo jeść, aby wzmocnić układ odpornościowy?

Ważne jest nie tylko, co jemy, ale również to, jak często to robimy. Aby wzmocnić odporność, powinno się jeść pięć posiłków dziennie. Ważne, aby jeść często, ale w małych ilościach. W każdym posiłku powinien znaleźć się owoc lub warzywo. Każdy posiłek dostarcza energii organizmowi, natomiast przejedzenie naraża nas na uczucie zmęczenia. Należy pamiętać, aby systematycznie suplementować witaminę C, odpowiedzialną za odporność organizmu

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.