Kleik ryżowy: dla niemowląt i nie tylko. Jak go przygotować i z czym łączyć?

Kleik ryżowy to remedium na zatrucie pokarmowe. Sprawdza się zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Jest Smaczny, lekkostrawny i odżywczy. Kleik ryżowy uwielbiają też maluchy, które mają rozszerzaną dietę. Przygotowywany na wodzie, mleku mamy lub mleku modyfikowanym, może być serwowany sam lub z dodatkiem, np. owoców
Zobacz wideo

Kleik ryżowy: czym jest?

Kleik ryżowy, jak sama nazwa wskazuje, robi się z ryżu, uprawianego w Chinach, Indiach oraz Indonezji. Ma konsystencję papki, zbliżoną do mleka i można podawać go także w butelce ze smoczkiem. Bardzo rzadko samoistnie wywołuję alergię, jest dobrze przyswajalny, bogaty w żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Działa odżywczo i jest łagodny dla przewodu pokarmowego. Można go przygotować na trzy sposoby - wymieszać z mlekiem modyfikowanym, pokarmem matki lub zrobić tylko na wodzie (starszemu dziecku i dorosłemu przygotujemy kleik na "zwykłym" mleku lub na wodzie). Ryż nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest bezpieczny dla osób, które mają uczulenie na gluten.

W sklepach znajdziemy gotowe kleiki w proszku, bez ulepszaczy, które wystarczy tylko zalać ciepłą wodą i dobrze wymieszać. Przygotowanie gotowego produktu zajmuje o wiele mniej czasu, niż ugotowanie wszystkiego od podstaw.

Kleik ryżowy - przygotowanie i przepis

Kleik ryżowy to nic innego jak rozgotowany na papkę ryż. W związku z tym jego przygotowanie nie jest w żadnym stopniu skomplikowane. Najpierw należy opłukać ryż, a potem wystarczy go rozgotować. Podczas gotowania ryżu dodajemy więcej niż potrzeba wody (standardowo 100 gramów ryżu należy zalać około litrem wody). Jeżeli mamy ryż w torebkach, to lepiej będzie go przesypać do garnka. Gdy ryż się już zagotuje, należy zmniejszyć ogień i nadal gotować, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Kleik jest gotowy, jeśli jego konsystencja przypomina papkę.

Jeśli zdecydujemy się ulepszyć smak, do kleiku możemy dodać owoce. Większość dzieci najchętniej je rozgniecione lub zblendowane banany, starte na tarce jabłko, czy mus z gruszki.

Z owocami czy bez?

Dietetycy radzą, by wprowadzając do diety niemowlaka kleik ryżowy podawać go na początku bez dodatków owoców i wszelkich cukrów. Dlaczego? Maluchy dość szybko przyzwyczajają się do słodkich smaków, większość z nich zaczynając od kosztowania kleiku z dodatkiem owoców nie będzie chciało jeść później takiego bez dodatków. Są jednak i takie dzieci, które najchętniej jedzą kleik ryżowy z warzywami. Taki zestaw również warto zaproponować maluchowi - w końcu im więcej warzyw w diecie, tym lepiej.

Jaki ryż jest najlepszy do kleiku?

Do przygotowania kleiku najbardziej nadają się krótkie odmiany ryżu - łatwo sklejają się podczas gotowania, tworząc pożądaną papkę. Ryż basmati i jaśminowy będzie idealny zarówno do gęstych, jak i bardziej rozrzedzonych potraw. Brązowy ryż też się nada, choć warto go wcześniej namoczyć - zostawić na noc w zimnej wodzie. Dzięki temu uzyskamy bardziej rozmiękczony ryż, co przyspieszy proces gotowania. Dobrym wyborem będzie również ryż arborio ze względu na to, że ładnie wchłania płyny, nadając kremowego wykończenia. Odrobina masła do kleiku przygotowanego z tej odmiany podkreśli jego delikatniejszy smak.

Kleik kukurydziany bez glutenu

Alternatywą dla kleiku ryżowego jest kleik kukurydziany, który również nie zawiera glutenu, ale jego smak jest odrobinę wyraźniejszy.

To także może cię zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Agora SA