Otwarty słoiczek można przechowywać tylko tak długo, jak zaleca producent na opakowaniu, a i to pod warunkiem, że nie karmi Pani łyżeczką prosto ze słoika. Proszę pamiętać, że karmiąc tak małe dziecko trzeba najpierw wyjąć ze słoika odpowiednią ilość produktu, przełożyć ją do innego naczynia i np. lekko podgrzać, a słoik z resztą zawartości schować do lodówki. Nie wolno dawać niemowlęciu potrawy, w której grzebało się zaślinioną łyżeczką, ani chować na następny posiłek niedojedzonych resztek, ponieważ sama ślina oraz bakterie w niej zawarte mogą rozpocząć proces psucia się pokarmu. Wprowadzanie nowych produktów zaczynamy rzeczywiście od łyżeczki czy dwóch, ale jeżeli dziecko je chętnie i nie zdradza żadnych objawów uczulenia, to tę ilość można szybko zwiększyć i już po tygodniu maluch może zjadać cały słoik przecieru. Tak więc to marnotrawstwo jest przejściowe, na początku słoiczki musi po prostu dojadać mama.