Przepis na kaszkę

Na kaszce piszą, jak ją przygotować: z dwóch-trzech łyżek na 130 ml mleka modyfikowanego. Chodzi o 130 ml wody potrzebnej do sporządzenia mieszanki czy o 130 ml gotowego mleka?

Do przygotowania kaszki bierzemy 130 ml mleka i dwie-trzy łyżki kaszki bezmlecznej lub 130 ml wody i dwie-trzy łyżki kaszki mlecznej. Oczywiście nie jest tu potrzebna aptekarska dokładność, o czym świadczy już choćby samo sformułowanie "dwie-trzy łyżki" - przecież trzy łyżki proszku to tyle co dwie plus 50 proc.!

Ilość użytej kaszki zależy przede wszystkim od tego, w jaki sposób chcemy karmić dziecko. Jeśli dajemy mu kaszkę z butelki, to musi być rzadsza, jeśli łyżką, gęstsza. Ilość wody też nie ma aż takiego znaczenia i zależy od apetytu dziecka.

Więcej o: