Sycące mleko

Zebraliśmy dla was najważniejsze informacje o różnych rodzajach mleka nieco bardziej sycącego niż zwykłe mleko modyfikowane.

Czasem rodzice mają wrażenie, że ich niemowlę się nie najada; niespokojne budzi się w nocy i sprawia wrażenie głodnego. Inne maluchy są tak aktywne w ciągu dnia, że wieczorem nie najadają się standardową porcją. W tych sytuacjach pomocne może być mleko typu R - bardziej sycące niż zwykła mieszanka. Jest to mleko modyfikowane z dodatkiem bezglutenowych węglowodanów złożonych, takich jak kleik ryżowy. Mieszanki 2R przeznaczone są dla niemowląt powyżej 6. miesiąca życia, 3R - zazwyczaj powyżej 1. roku życia oraz 4R - dla dzieci powyżej 2. roku życia.

Dlaczego mleko typu R jest bardziej sycące?

Pomimo dodatku węglowodanów złożonych, mieszanki te nie mają większej zawartości energetycznej w stosunku do standardowych mieszanek, głównie dzięki modyfikacji składu cukrów (zazwyczaj mają mniej laktozy, a więcej skrobi). Węglowodany złożone, które trawią się wolniej, sycą na dłużej. Dlatego mleko typu R jest często wybierane na ostatni posiłek przed dłuższą przerwą nocną.

Czy mleko typu R można podawać także w nocy?

Zwykle podanie mieszanki zawierającej węglowodany złożone wieczorem, przed nocnym spoczynkiem, wystarcza, żeby dziecko spokojnie przespało noc. Jeśli maluch karmiony mlekiem modyfikowanym dobrze przybiera na wadze i jest zdrowy, to (poza sytuacjami szczególnymi) w drugim półroczu życia nie zaleca się karmienia mieszanką w nocy ze względu na zagrożenie otyłością i próchnicą.

@ Czym różni się hydrolizat białkowy od mleka modyfikowanego? Odpowiada lekarz pediatra

Jak podawać mleko typu R?

Mieszanki typu R podajemy butelką ze smoczkiem o zwiększonym przepływie. Kleiki i kaszki podajemy natomiast łyżeczką.

Czy jeśli ostatni posiłek dziecka przed snem będzie bardziej kaloryczny, dziecko dłużej będzie spało?

Długi czas nasycenia, a co za tym idzie spokojny sen po posiłku zależy nie tyle od kaloryczności posiłku, ile od jego składu. Zawartość węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym gwarantuje stopniowe uwalnianie się energii, której wtedy na dłużej wystarczy. Nie ma też nagłych skoków poziomu cukru, szybkiego nasycenia i potem okresu gwałtownego głodu, jak to się dzieje przy węglowodanach prostych. Nadmierne zwiększanie kaloryczności wieczornego posiłku może prowadzić do przeciążenia organizmu i paradoksalnie niespokojnego snu.

Czy mleko AR (dla dzieci z problemem ulewania), też jest bardziej sycące?

Mleko typu AR zawiera składniki zagęszczające, np. skrobię ziemniaczaną, ryżową, mączkę z chleba świętojańskiego, które zwiększają lepkość mleka w żołądku i w ten sposób zapobiegają jego cofaniu się z żołądka do przełyku i jamy ustnej. Takie postępowanie zmniejsza objętość cofającego się pokarmu i częstość ulewań. Trzeba jednak pamiętać, że ulewanie pokarmu w okresie niemowlęcym przy mało nasilonych objawach nie wymaga żadnego specjalnego postępowania. Dlatego przed włączeniem mieszanki typu AR do diety niemowlęcia należy skonsultować się z lekarzem. Kaloryczność mleka typu AR jest porównywalna ze zwykłymi mieszankami.

Jakie mleko lepiej wybrać dla rocznego "głodomora" - smakowe czy o neutralnym smaku?

Warto stosować zróżnicowaną dietę, także pod względem smaków, co uczy dziecko otwartości na kulinarne eksperymenty i odkrywanie nowego. Idąc za tą myślą, pewnie warto doświadczyć i spróbować wszystkiego, co jest odpowiednie do wieku dziecka. Lepiej jednak unikać przyzwyczajania dziecka do słodkiego smaku, bo może to wpłynąć na jego upodobania kulinarne w przyszłości. Z tego względu neutralny smak mieszanki wydaje się najbardziej odpowiedni.

Czym można zastąpić gotowe mleko sycące?

Mleko typu R można zastąpić, dodając do zwykłej mieszanki mlecznej węglowodany złożone w postaci kleiku ryżowego, kukurydzianego lub gryczanego. Dzieciom uczulonym na białko mleka krowiego kleik dodajemy do mieszanki bezmlecznej. Inne rozwiązanie to podanie dziecku - zamiast mleka - kaszki mlecznej lub kaszek bezmlecznych na bazie mączki z chleba świętojańskiego i ryżu. Te ostatnie stanowią pełnowartościowy posiłek (bezmleczny i bezglutenowy), więc nie można ich wykorzystywać do zagęszczania mleka. Przygotowujemy je zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przy zastępowaniu mleka kaszkami lub dodawaniu kleiku do zwykłej mieszanki mlecznej trzeba pamiętać, że w ten sposób zwiększamy kaloryczność posiłku (i to czasami znacznie).

Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek

Mleko modyfikowane - porady lekarzy

Więcej o: