Manna na mleku modyfikowanym

Czytałam, że w 6. miesiącu warto zacząć podawać niemowlęciu kaszkę mannę. Tylko jak ją przyrządzić na mleku modyfikowanym, którego nie wolno gotować?

Wprowadzenie niewielkich ilości glutenu do diety dziecka po ukończeniu przez nie 4 miesięcy, a przed ukończeniem 6 miesięcy zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię, cukrzycę typu I i alergię na pszenicę. Pół łyżeczki kleiku glutenowego rozprowadzamy raz dziennie w 100 ml przecieru jarzynowego lub mieszanki mlecznej. Od 8. miesiąca zwiększamy ilość glutenu do łyżeczki, a od 10. miesiąca wprowadzamy go w większej ilości. Produktów gotowych w postaci kleików lub kaszek, np. orkiszowej czy pszennej, nie trzeba gotować. Od razu rozprowadzamy je wodą lub mlekiem. Klasyczną kaszę mannę gotujemy na wodzie (błyskawiczną wystarczy zalać wrzątkiem) i gdy nieco ostygnie, dodajemy ją w odpowiedniej ilości do posiłku dziecka. Obecnie wiele gotowych produktów dla niemowląt (np. zupek jarzynowych) zawiera gluten we właściwych do wieku ilościach.

Mleko modyfikowane - porady lekarzy

Copyright © Agora SA