Owoce i warzywa to obowiązkowy punkt w diecie kobiety w ciąży i karmiącej piersią. Zapewniają one dużą dawkę witamin, ale także składników mineralnych czy niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu błonnika. Owoce doskonale mogą zastąpić niezdrowe słodkie przekąski, gdyż większość z nich można spożywać bez ograniczeń.
Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że w trakcie karmienia piersią nie można jeść pewnych grup produktów, gdyż może to wywołać różne problemy u dziecka, na czele z uciążliwą kolką. W efekcie większość z nich żywiła się gotowanym mięsem i marchewką. Zabronione były natomiast groch, kapusta, cytrusy i wiele, wiele innych ważnych produktów, co na dłuższą metę jest niezdrowe. Zgodnie z najnowszą wiedzą medyczną, problemy brzuszkowe dzieci nie są związane z dietą matki. Kolki wywoływane są przez niedojrzałość układu pokarmowego dziecka i nie ma to nic wspólnego z tym, co je jego mama. Dlatego też kobieta karmiąca ma prawo wprowadzić do swojego jadłospisu wszystko, na co przyjdzie jej ochota. Grunt, aby jej dieta, podobnie jak ta w ciąży, była zdrowa, zbilansowana i pełna produktów bogatych w składniki odżywcze. Powinno znaleźć się w niej mnóstwo owoców i warzyw, chude mięso, ryby, jaja.
Zobacz też: Sok z wiśni a karmienie piersią. Które owoce można jeść podczas karmienia?
Zgodnie z powyższymi informacjami, nie ma przeciwwskazań do wprowadzenia czarnych porzeczek czy przetworów z tych owoców do diety mamy karmiącej. Porzeczki mają jednak właściwości alergizujące, dlatego po spożyciu należy obserwować dziecko i jeżeli nie wystąpią żadne niepokojące objawy, wówczas bez obaw można na stałe wprowadzić je do jadłospisu.
Zobacz też: Sok z czarnej porzeczki w ciąży: właściwości i przeciwwskazania
Sok z czarnej porzeczki dla karmiącej matki najlepiej przygotować samodzielnie w domu. Można zrobić to wykorzystując sokownik. Wystarczy kilogram oczyszczonych owoców umieścić w garnku i odczekać aż sok przesączy się. Następnie należy zagotować go z cukrem (ilość najlepiej dostosować do własnych preferencji smakowych). Tak przygotowany sok przelewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy przez 15 minut. Możemy go przechowywać przez całą zimę.
Jeśli nie posiadamy sokownika, wówczas możemy przygotować napój w zwykłym garnku - owoce zasypujemy cukrem i stawiamy na niewielkim gazie. Jak wytworzy się sok, oddzielamy go od owoców (np. z użyciem drobnego sitka lub gazy). Wlewamy do butelek i pasteryzujemy.
Czarna porzeczka znana jest przede wszystkim z niespotykanie dużej zawartości witaminy C. W 100 gramach tych owoców znajduje się aż 181 mg witamin, co z zapasem pokrywa dobowe zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
Czarne porzeczki są bogatym źródłem antyoksydantów, których działanie przeciwnowotworowe znane jest już od wielu lat. Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych czarnej porzeczki należą:
Czarna porzeczka, choć bogata w wiele pożytecznych substancji, nie przez każdego może być spożywana bez ograniczeń. Istnieje szereg przeciwwskazań wobec umieszczania jej w diecie osób, które:
Należy pamiętać, że czarne porzeczki mogą wywołać reakcje alergiczne. Szczególną uwagę trzeba zachować wprowadzając je do diety małych dzieci.