Mleko mamy jest idealnie dopasowane do zmieniających się potrzeb żywieniowych niemowlęcia i małego dziecka. Ma odpowiedni skład i proporcje składników, zawiera czynniki przeciwinfekcyjne i związki biologicznie czynne. Karmienie piersią pozytywnie wpływa na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości, ponieważ:
Karmienie piersią (wyłączne przez pierwsze 6 miesięcy i kontynuowane po rozszerzeniu diety dziecka) przeciwdziała wczesnej otyłości, która sprzyja nie tylko otyłości w wieku dorosłym, ale także nadciśnieniu, miażdżycy, zespołowi metabolicznemu, cukrzycy typu 1 i 2. W pokarmie kobiecym jest odpowiednia dla dziecka ilość białka. W mleku krowim jest go znacznie więcej. Badania sugerują, że nadmiar białka w diecie niemowląt i małych dzieci stymuluje produkcję insuliny, sprzyja zaburzeniom metabolicznym i otyłości. Wczesne wprowadzanie białek mleka krowiego do jadłospisu malucha może sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 1.
Mleko mamy zawiera idealne proporcje wapnia i fosforu, które są budulcem kości i zębów. Zawarta w nim glikoproteina wpływa na zwiększenie masy kostnej i zapobiega osteoporozie.
Lista składników kobiecego mleka, które oddziałują na układ odpornościowy dziecka, jest długa: przeciwciała, laktoferryna, lizozym, limfocyty, komórki żerne, cytokiny, mikroelementy i wiele innych. Są trochę jak oprogramowanie do komputera, jakim jest układ odpornościowy dziecka.
Dzięki zawartości prebiotyków pokarm kobiecy wspomaga ochronną funkcję jelit i zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.
Mleko mamy dzięki zawartości kwasów LCPUFA dobrze wpływa na rozwój mózgu.
Badania wskazują, że karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, przewodu pokarmowego, ostrą białaczkę limfocytową i szpikową.
Karmienie niemowlęcia wyłącznie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia to jedna z sześciu zasad, które pozwalają optymalnie zaprogramować metabolizm dziecka i zadbać o jego zdrowie przez całe życie. Pozostałe zasady to:
zdrowe, racjonalne odżywianie się mamy w okresie ciąży;
odpowiednia ilość witaminy D w diecie dziecka i uzupełnianie jej niedoborów suplementami;
zbilansowany jadłospis malucha, zawierający odpowiednie dawki i proporcje białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych (szczególnie wapnia i żelaza);
ograniczenie soli i cukru w diecie;
jedzenie pięciu niewielkich posiłków dziennie.