KASZA JAGLANA Z RENKLODAMI od 8. miesiąca
filiżanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
2 dojrzałe śliwki renklody
Renklody sparz, obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój i podduś w małym rondelku, podlewając łyżką wody. Ciepły mus renklodowy wymieszaj z zimną kaszą (zanim podasz dziecku, sprawdź, czy danie nie jest za ciepłe lub za zimne). Do popicia podaj mleko.
ZIEMNIACZKI Z TWAROŻKIEM od 11. miesiąca
2 małe ziemniaczki
2 łyżki twarożku naturalnego
pół ząbka czosnku
łyżeczka siekanego świeżego oregano (lub szczypta suszonego)
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w wodzie lub na parze. Twarożek zmieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Przestudzone ziemniaki przekrój na połówki i przykryj kleksem twarożku. Wybieraj ziemniaka z łupinki wraz z twarożkiem.
POMIDOROWA Z OSTATNICH POMIDORÓW od 7. miesiąca
2 duże dojrzałe pomidory
mała marchewka
pół pietruszki
pół żółtka ugotowanego na twardo
oliwa z oliwek
bazylia świeża lub suszona (odrobina)
Jarzyny umyj, obierz, pokrój na kawałki. Duś w rondelku, podlewając odrobiną wody. Dodaj żółtko, kapkę oliwy i bazylię. Zmiksuj na krem.
SYCĄCA PAPRYKA od 10. miesiąca
pół strąka sporej zielonej papryki
1-2 łyżki mielonego mięsa indyka
2 łyżki podgotowanego ryżu
łyżeczka siekanej dymki lub cebuli cukrowej
łyżeczka siekanej świeżej mięty (lub szczypta suszonej, na przykład z torebki do zaparzania)
Mięso wymieszaj z ryżem, cebulką i miętą. Paprykę dokładnie opłucz, oczyść z nasion i wypełnij ją mięsną masą. Gotuj na parze ok. 25 minut.
PLACUSZKI Z GRUSZKI od 10. miesiąca
filiżanka mąki pszennej
filiżanka mąki kukurydzianej (możesz użyć kleiku kukurydzianego)
żółtko
mleko modyfikowane
dojrzała gruszka
Gruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie półksiężyce. Oba rodzaje mąki zmiksuj z żółtkiem i mlekiem modyfikowanym, dodając go tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gruszkowe półksiężyce maczaj w cieście i smaż z obu stron na teflonowej patelni (możesz na niej wcześniej rozsmarować i rozgrzać kapkę oliwy). Letnie racuszki połóż na talerzyku dziecka - niech samo sięga po nie łapkami.
KANAPKA Z PASTĄ Z BAKŁAŻANA od 11. miesiąca
2-3 plastry dojrzałego bakłażana
mały kawałek ugotowanego selera
oliwa z oliwek, zioła prowansalskie
kromka miękkiej bułki bez skórki
Plastry bakłażana posyp solą i odstaw na pół godziny. Opłucz dokładnie. Ugotuj na parze lub usmaż na teflonowej patelni, podlewając wodą.
Bakłażana i selera zmiksuj, dodając łyżeczkę oliwy z oliwek i szczyptę ziół prowansalskich. Pastą smaruj bułkę, podawaj kromkę pokrojoną na kawałeczki. Do picia podaj kefir.