Przysmaki na jesień - dania dla niemowląt

Robi się chłodniej i coraz bardziej szaro, ale w kuchni jeszcze pełno kolorów, smaków, aromatów. Korzystajmy z darów jesieni, póki warzywa i owoce są pełne witamin.

ŚNIADANIE

KASZA JAGLANA Z RENKLODAMI od 8. miesiąca

filiżanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej

2 dojrzałe śliwki renklody

Renklody sparz, obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój i podduś w małym rondelku, podlewając łyżką wody. Ciepły mus renklodowy wymieszaj z zimną kaszą (zanim podasz dziecku, sprawdź, czy danie nie jest za ciepłe lub za zimne). Do popicia podaj mleko.

DRUGIE ŚNIADANIE

ZIEMNIACZKI Z TWAROŻKIEM od 11. miesiąca

2 małe ziemniaczki

2 łyżki twarożku naturalnego

pół ząbka czosnku

łyżeczka siekanego świeżego oregano (lub szczypta suszonego)

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w wodzie lub na parze. Twarożek zmieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Przestudzone ziemniaki przekrój na połówki i przykryj kleksem twarożku. Wybieraj ziemniaka z łupinki wraz z twarożkiem.

OBIAD

POMIDOROWA Z OSTATNICH POMIDORÓW od 7. miesiąca

2 duże dojrzałe pomidory

mała marchewka

pół pietruszki

pół żółtka ugotowanego na twardo

oliwa z oliwek

bazylia świeża lub suszona (odrobina)

Jarzyny umyj, obierz, pokrój na kawałki. Duś w rondelku, podlewając odrobiną wody. Dodaj żółtko, kapkę oliwy i bazylię. Zmiksuj na krem.

SYCĄCA PAPRYKA od 10. miesiąca

pół strąka sporej zielonej papryki

1-2 łyżki mielonego mięsa indyka

2 łyżki podgotowanego ryżu

łyżeczka siekanej dymki lub cebuli cukrowej

łyżeczka siekanej świeżej mięty (lub szczypta suszonej, na przykład z torebki do zaparzania)

Mięso wymieszaj z ryżem, cebulką i miętą. Paprykę dokładnie opłucz, oczyść z nasion i wypełnij ją mięsną masą. Gotuj na parze ok. 25 minut.

PODWIECZOREK

PLACUSZKI Z GRUSZKI od 10. miesiąca

filiżanka mąki pszennej

filiżanka mąki kukurydzianej (możesz użyć kleiku kukurydzianego)

żółtko

mleko modyfikowane

dojrzała gruszka

Gruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie półksiężyce. Oba rodzaje mąki zmiksuj z żółtkiem i mlekiem modyfikowanym, dodając go tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gruszkowe półksiężyce maczaj w cieście i smaż z obu stron na teflonowej patelni (możesz na niej wcześniej rozsmarować i rozgrzać kapkę oliwy). Letnie racuszki połóż na talerzyku dziecka - niech samo sięga po nie łapkami.

KOLACJA

KANAPKA Z PASTĄ Z BAKŁAŻANA od 11. miesiąca

2-3 plastry dojrzałego bakłażana

mały kawałek ugotowanego selera

oliwa z oliwek, zioła prowansalskie

kromka miękkiej bułki bez skórki

Plastry bakłażana posyp solą i odstaw na pół godziny. Opłucz dokładnie. Ugotuj na parze lub usmaż na teflonowej patelni, podlewając wodą.

Bakłażana i selera zmiksuj, dodając łyżeczkę oliwy z oliwek i szczyptę ziół prowansalskich. Pastą smaruj bułkę, podawaj kromkę pokrojoną na kawałeczki. Do picia podaj kefir.

Więcej o:
Copyright © Agora SA