Tarte jabłuszko (powyżej 5. miesiąca)
słodkie jabłko (np. złota reneta, malinówka; najlepiej z sadu ekologicznego)
Jabłko umyj, podziel na ćwiartki. Obierz ze skórki i usuń gniazdo nasienne. Kawałki jabłka zetrzyj na plastikowej tarce lub zmiksuj. Rocznemu maluchowi możesz urozmaicić to danie, dodając odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy albo szczyptę cynamonu.
(1-2 porcje)
Sezamowa marchew (powyżej 8. miesiąca)
marchewka
łyżka pasty tahini (ze sklepu ze zdrową żywnością)
łyżka soku z cytryny
szczypta imbiru
Marchewkę wyszoruj, obierz, pokrój w grube plastry. Zalej odrobiną wody i ugotuj do miękkości. Wyjmij z garnka (nie wylewaj wody). Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Gdyby pasta była za gęsta, dolej nieco wody z gotowania marchewki.
(3-4 porcje)
Pasta z ciecierzycy (powyżej 12. miesiąca)
puszka ciecierzycy
łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 łyżki drobno posiekanej żółtej papryki
łyżka oliwy extra vergine
łyżeczka soku z cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
Cebulę zalej wrzątkiem i odcedź. Natkę umyji posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i zmiksuj. Podawaj z pieczywem zwykłym lub tostowym.
(4-6 porcji)
Błyskawiczny kurczak w ogórkach (powyżej 10. miesiąca)
niewielki sznycel z piersi kurczaka
mały ogórek kiszony
łyżka mąki
łyżka śmietany (12 proc. tłuszczu)
pół łyżeczki oleju rzepakowego
Mięso obmyj, pokrój na drobne kawałeczki, a następnie obtocz w mące. Ogórek zetrzyj na tarce o małych otworach. Na małej teflonowej lub ceramicznej patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego mięso, szybko przewróć, tak by kawałki stały się białe ze wszystkich stron, zalej odrobiną wody. Duś 3 minuty, a jeśli płynu jest zbyt dużo, nieco dłużej. Dodaj utarty ogórek, zamieszaj i duś 2 minuty. Zdejmij z ognia, dopraw śmietaną.
(1 porcja)
Szaszłyk z indyka z morelami (powyżej 8. miesiąca)
mały sznycel z piersi indyka (ok. 5 dag)
4 suszone morele (ze sklepu ze zdrową żywnością) marynata:
łyżeczka oliwy
łyżka wody, w której moczyły się morele
łyżeczka soku z rokitnika lub z cytryny
pół łyżeczki przyprawy "pięć smaków"
Morele zalej 3/4 szklanki wrzątku i odstaw na kilka godzin. Odcedź, ale nie wylewaj wody. Wymieszaj składniki marynaty. Umyj mięso, pokrój w kostkę, włóż do zalewy i wstaw do lodówki na 2 godziny. Osączone morele i mięso nadziewaj na przemian na szpadkę do szaszłyka. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Szaszłyk połóż na ruszcie do grillowania w folii aluminiowej. Piecz 10-15 minut.
(1-2 porcje)
Koktajl owocowy (powyżej 12. miesiąca)
pół szklanki mleka (modyfikowanego lub UHT)
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół banana
kilka truskawek (z mrożonki)
Mrożone owoce przelej na sitku ciepłą wodą. Mleko i jogurt wlej do niedużego dzbanka. Dodaj owoce i zmiksuj na gładką masę. Taki koktajl świetnie smakuje np. na śniadanie (wraz z waflem ryżowym lub pełnoziarnistym tostem posmarowanym masłem) albo na podwieczorek. W zależności od upodobań dziecka możesz zmienić proporcje mleka, jogurtu i owoców. Albo użyć do przygotowania napoju innego rodzaju owoców, np. musu owocowego ze słoiczka, brzoskwini z puszki, mrożonych jagód lub malin.
(1 porcja)