1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Późna żółtaczka

Synek ma siedem tygodni i bilirubinę na poziomie 12,7 mg% (w trzeciej dobie miał 12 mg%). Urodził się w 37. tygodniu, dostał 10 punktów, ważył 2880 g.
Przybiera na wadze świetnie - ma już 5220 g! Ale ze względu na żółtaczkę lekarz zalecił odstawić pierś i podawać mleko zagotowane. Czy to konieczne? Kasia

Przy tak zwanej późnej żółtaczce (czyli pojawiającej się w 4.-5. dobie, osiągającej szczyt ok. 10. doby i utrzymującej się od 3 do 12 tygodni) i utrzymującym się dłużej wysokim poziomie bilirubiny zaleca się niekiedy przerwanie karmienia piersią na 12 do 72 godzin i podawanie dziecku pasteryzowanego, odciąganego pokarmu. Decyzję o przerwaniu karmienia piersią zwykle rozpatruje się, jeśli poziomy bilirubiny są wysokie (powyżej 20 mg%) i pomimo bardzo częstego karmienia (a także naświetlania dziecka) nie opadają. Odciągniętego mleka nie gotuje się, tylko podgrzewa przez 5 minut w temperaturze około 56 stopni C.

Więcej o: