Kasza smaczna na wiele sposobów

Często zapominamy, że pierwszym prawdziwym posiłkiem, który jemy w dzieciństwie jest... zwykła kaszka.

Zazwyczaj pierwszym po mleku posiłkiem dziecka jest zupa czy przecier jarzynowy. Czasami jednak pediatrzy radzą zacząć od kaszki - polecają ją zwłaszcza niemowlętom, które nie najlepiej przybywają na wadze. Najmłodszym podaje się kaszkę bezglutenową. Lepiej także wybrać kaszkę bezmleczną i rozmieszać ją z wodą, własnym pokarmem lub dobrze przez malucha tolerowanym mlekiem modyfikowanym. Za jakiś czas, jeśli niemowlę dobrze zniesie taką nowość, możemy (choć wcale nie musimy) zaproponować mu kaszkę z dodatkiem jakiegoś owocu (np. ryżową z jabłkami). Na posiłki z dodatkiem wielu owoców, jogurtu czy innych zbóż przyjdzie jeszcze czas.

Warto na początku próbować podawać dziecku kaszki neutralne w smaku i z czasem dołączać do nich samodzielnie przeciery z owoców (np. słoiczkowe). Możemy wówczas komponować danie według własnego uznania i przyzwyczajać malca do mniej słodkich smaków.

Jak przygotować?

Kaszki bezglutenowe produkowane dla niemowląt przygotowujemy zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odmierzoną ilość grysiku mieszamy z letnią wodą lub letnim mlekiem modyfikowanym (pokarmem, preparatem mlekozastępczym). W płynie o temperaturze ok. 36-38 st. rozmiesza się bez trudu, nie tworząc grudek. Danie podajemy od razu po przygotowaniu.

W sklepach są także specjalne płynne kaszki w kartonikach, gotowe do zjedzenia (można je przed podaniem lekko podgrzać).

Dla starszych niemowląt znajdziemy gęste i sycące kaszki w słoiczkach, np. z dodatkiem czekolady czy owoców. Przed podaniem można je podgrzać w wodnej kąpieli.

Jak podawać?

Kaszki mleczne możemy podawać na dwa sposoby: gęste jak krem lub półpłynne. Od konsystencji zależy technika jedzenia. Gęstą kaszkę najlepiej trzymać w miseczce (z tworzywa nadającego się do kontaktu z żywnością) i podawać małą, dobrze wyprofilowaną, miękką łyżeczką. Warto przy tym pamiętać, że im wcześniej pozwolimy dziecku jeść samodzielnie, tym sprawniej i chętniej będzie ono jeść w przyszłości. Kaszki bezmlecznej wcale nie musimy przygotować na mleku - równie dobrze bazą może być przegotowana i ostudzona woda źródlana. Taki wariant na pewno spodoba się mamom, które nadal karmią piersią i nie chcą wprowadzać do diety malca mleka modyfikowanego.

Na początek jeden posiłek w zupełności wystarczy. Z czasem dziecko może zjadać dwie, a nawet trzy porcje kaszki dziennie, pod warunkiem, że jego apetyt za tym nadąża i że w jego jadłospisie prócz posiłków mleczno-zbożowych są też inne (warzywa, owoce, mięso, ryby, żółtko jaja, inne produkty zbożowe).

Co dla alergików?

Dla małych alergików, rozszerzanie diety ustala lekarz prowadzący. To on określi, w jakiej kolejności dziecko ma dostać pierwsze produkty stałe. Menu alergika rozszerzamy bardzo ostrożnie, uważnie obserwując, czy nie wystąpi reakcja uczuleniowa. Korzystamy z produktów jednoskładnikowych. Jeśli niemowlę jest uczulone na białko mleka krowiego, korzystamy z kaszek bezmlecznych. Warto wiedzieć, że na rynku dostępny jest specjalny produkt zbożowy bezmleczny i bezglutenowy (Sinlac), który z powodzeniem zastępuje zwykłą kaszkę na mleku.

Gdy brak entuzjazmu

Niektórym dzieciom słodkawa mleczna kaszka nie smakuje. Trudno, nic na siłę. Z czasem, gdy maluch nauczy się lepiej żuć i gryźć, a jego układ pokarmowy przywyknie już do trawienia bardziej skomplikowanych składników, w jego diecie mogą pojawiać się inne zdrowe produkty zbożowe - ryż (biały i brązowy), kasze (jaglana, jęczmienna, gryczana, pęczak, kus-kus), pieczywo (białe i razowe), kukurydziane i ryżowe wafle oraz chrupki. Kaszkę mannę, ryżową, kukurydzianą, pszenną można tez przemycać jako dodatek do innych dań.

Kukurydziana z jagodami

od 6 miesiąca

kaszka kukurydziana

mleko modyfikowane

garść jagód z mrożonki

Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto).

Jagody umyj i pozostaw do rozmrożenia. Następnie dokładnie zmiksuj, dodając odrobinę mleka modyfikowanego, i przetrzyj jagody przez sito. Jagodowym sosem spiralnie udekoruj kaszkę.

Pianka bananowa

od 6 miesiąca

kaszka ryżowa

mleko modyfikowane

dojrzały banan

Kaszkę ryżową przygotuj na mleku modyfikowanym według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Banana wyszoruj, sparz, obierz ze skórki, odkrój i wyrzuć końce. Pokrojonego na kawałki banana połącz z kaszką i zmiksuj na puch.

Legumina śliwkowa

od 9 miesiąca

3 łyżki kaszy manny

7 miarek mleka modyfikowanego

żółtko jaja

przecier ze śliwek suszonych (słoiczkowy, dla niemowląt)

pół łyżeczki brązowego cukru

nieco masła

Przygotuj 210 ml wody. Kaszę mannę ugotuj w 2/3 objętości. W pozostałej części letniej wody rozmieszaj mleko modyfikowane. Gdy kaszka przestygnie, wymieszaj ją z mlekiem.

Całość dokładnie połącz z żółtkiem jaja, cukrem i przecierem śliwkowym.

Przełóż do żaroodpornego naczynia o średnicy 10 cm cienko wysmarowanego masłem. Zapiekaj w temperaturze 190 st. aż wierzch się lekko zrumieni.

Placuszki jabłkowe z Sinlacu

od 9 miesiąca

3 łyżki Sinlacu

2 łyżeczki mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego)

4 łyżki wody

ćwierć kwaskowego jabłka

nieco oleju

Sinlac, mąkę ryżową i wodę zmieszaj - powinna powstać dość gęsta konsystencja.

Jabłko wyszoruj, obierz, wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych okach lub posiekaj w drobną kostkę. Zmieszaj jabłko z masą.

Na teflonowej patelni rozsmaruj (pędzlem lub ręcznikiem papierowym) kapkę oleju. Wykładaj łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron na rumiany kolor.

Różowa kaszka

od 9. miesiąca

kaszka ryżowa

mleko modyfikowane

garść malin z mrożonki

Przygotuj gęstą kaszkę ryżową według przepisu na opakowaniu.

maliny umyj i rozmroź. Następnie dokładnie zmiksuj z kaszką. Danie będzie miało delikatną konsystencję i piękny różowy kolor.

Więcej o: