Tłuszcz

jeden z podstawowych składników pożywienia. Powinien być źródłem nie więcej niż 40-50 procent dziennie pochłanianej przez dziecko porcji kalorii. A jest bardzo kaloryczny, ponad dwa razy bardziej niż porównywalna porcja białek czy węglowodanów. W diecie dzieci (i dorosłych) przeważać powinny dobre jakościowo oleje roślinne (szczególnie oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy), nie może zabraknąć także tłuszczu rybiego, bogatego w cenne kwasy tłuszczowe omega 3 (potrzebne m.in. dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego). Nie powinniśmy całkiem eliminować tłuszczu zwierzęcego - pewna dawka zawartego w nim cholesterolu potrzebna jest do prawidłowego rozwoju małego organizmu (wystarczającą porcję dziecko otrzyma pijąc mleko i jego przetwory o niższej zawartości tłuszczu, jedząc sery, wędliny).

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.