Jadłospis na wrzesień

Nie musisz gotować osobno dla dwulatka, bo to już stołownik na takich samych prawach jak reszta rodziny. A jeśli z myślą o nim skorygujesz wasze żywieniowe zwyczaje, wszystkim wyjdzie to na zdrowie.

O tej porze roku najłatwiej zadbać, by maluch jadł jak najwięcej warzyw. Jarzyny zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, a także dużo błonnika, który poprawia przemianę materii, oczyszcza jelita i cały organizm, obniża poziom cholesterolu. Są niskokaloryczne, a w więc nie tuczą. Surowe, gotowane na parze lub duszone z ziołami są naprawdę smaczne. Pamiętaj jednak, że dobre warzywa to warzywa świeże. Jeśli skórka jest wyschnięta, pomarszczona, albo pojawiły się na niej ciemne plamy czy pleśń to znak, że marchewkę czy buraka trzeba wyrzucić. Zawsze dokładnie myj jarzyny przed podaniem lub gotowaniem. Obieraj je cienko lub wcale, bo najwięcej cennych składników jest tuz pod skórką. Zachęcaj dziecko do jedzenia zup - do wywaru przechodzi wszystko, co jest w jarzynach najcenniejsze.

Do posiłków, a także między nimi proponuj maluchowi (i całej rodzinie) niskosodową i niskozmineralizowaną wodę. Szczególnie teraz, gdy wciąż jeszcze zdarzają się bardzo ciepłe dni. Jeśli wprowadzisz zwyczaj picia wody wtedy, gdy pragnienie jest większe, masz duże szanse, że twoje dziecko w pierwszej kolejności będzie po nią sięgało także w chłodniejsze dni. A w przyszłości nie będzie psuło sobie zębów dosładzanymi napojami.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

kanapka z rzeżuchą i plasterkiem żółtego sera

sok marchewkowy

II Śniadanie

garść orzechów włoskich

kakao

Obiad

zupa z dyni z jogurtem

kabaczek nadziewany pieczarkami

sałatka z pomidorów z cebulką

woda mineralna

Podwieczorek

placek drożdżowy ze śliwkami

kawa zbożowa z mlekiem

Kolacja

sałatka szopska

herbatka z hibiskusa dosładzana miodem

WTOREK

Śniadanie

płatki kukurydziane na mleku

mandarynka

II Śniadanie

galaretka z ciemnymi owocami (śliwki, jeżyny, jagody, czarna porzeczka)

Obiad

pieczeń wołowa z ziemniakami i koperkiem

surówka z marchewki i jabłkiem z rodzynkami i sokiem z cytryny

kompot z wiśni

Podwieczorek

kisiel żurawinowy z jogurtem

woda mineralna

Kolacja

ruccola z winegretem

kawałek bagietki z oscypkiem

herbatka z melisy

ŚRODA

Śniadanie

drożdżówka z serem

nektarynka

zimne mleko

II Śniadanie

chrupki kukurydziane z dipem pomidorowo-paprykowym

woda z sokiem wyciskanym z pomarańczy i cytryny

Obiad

makaron z pesto

surówka z selera naciowego z jabłkiem

sok brzoskwiniowy

Podwieczorek

dwie, trzy kokosanki

koktajl z jogurtu z bananem

Kolacja

kromka chrupkiego chleba z domowym pasztetem

surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką

herbatka z melisy z cytryną i cukrem

CZWARTEK

Śniadanie

jajecznica z papryką i cebulką

tost pełnoziarnisty

pół gruszki

woda mineralna

II Śniadanie

dwie, trzy małe marcheweczki

jogurt morelowy

Obiad

kasza jaglana z sosem grzybowym

surówka z selera korzeniowego z orzechami

kompot z suszonych śliwek

Podwieczorek

pianka owocowa (piana z białka ubita na parze z musem owocowym)

woda mineralna

Kolacja

mała grahamka z pastą rybną

koktajl z kefiru ze szczypiorkiem

PIĄTEK

Śniadanie

drożdżowe racuchy z przecierem malinowym

kawa zbożowa

II Śniadanie

sałatka z pomidorów, kiszonych ogórków i cebulki z jogurtem

woda mineralna ze świeżą miętą lub sokiem cytryny

Obiad

canelloni z farszem mięsnym w sosie śmietanowo-ziołowym

mizeria z sokiem z cytryny

woda mineralna

Podwieczorek

zielona sałatka owocowa: gruszka, kiwi, melisa

sok wieloowocowy

Kolacja

sałatka z drobnej białej fasoli z ogórkiem kiszonym, suszonymi śliwkami i sosem winegret

kakao

SOBOTA

Śniadanie

kanapka z masłem pietruszkowym i szynką

pół jabłka

kakao

II Śniadanie

budyń orzechowy z sosem czekoladowym

woda mineralna

Obiad

naleśniki ze szpinakiem

mieszanka zielonych sałat z orzechami i sosem jogurtowo-majonezowym

sok jabłkowy

Podwieczorek

chłodnik na kefirze

Kolacja

melon miodowy z szynką

pumpernikiel z masłem

woda mineralna

NIEDZIELA

Śniadanie

kanapka z masłem orzechowym

dwie, trzy węgierki

sok przecierowy marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy

II Śniadanie

pomarańczowa sałatka owocowa: pomarańcz, suszone morele, jabłko z sosem z tofu

woda mineralna

Obiad

łosoś z grilla z gotowanymi brokułami

sok z czarnej porzeczki

Podwieczorek

kanapka z chrupkiego chleba z pastą jajeczną

sok pomidorowy

Kolacja

sałatka z buraczka posypana sezamem

kromka razowca z masłem

kefir

Copyright © Agora SA