O tej porze roku najłatwiej zadbać, by maluch jadł jak najwięcej warzyw. Jarzyny zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, a także dużo błonnika, który poprawia przemianę materii, oczyszcza jelita i cały organizm, obniża poziom cholesterolu. Są niskokaloryczne, a w więc nie tuczą. Surowe, gotowane na parze lub duszone z ziołami są naprawdę smaczne. Pamiętaj jednak, że dobre warzywa to warzywa świeże. Jeśli skórka jest wyschnięta, pomarszczona, albo pojawiły się na niej ciemne plamy czy pleśń to znak, że marchewkę czy buraka trzeba wyrzucić. Zawsze dokładnie myj jarzyny przed podaniem lub gotowaniem. Obieraj je cienko lub wcale, bo najwięcej cennych składników jest tuz pod skórką. Zachęcaj dziecko do jedzenia zup - do wywaru przechodzi wszystko, co jest w jarzynach najcenniejsze.
Do posiłków, a także między nimi proponuj maluchowi (i całej rodzinie) niskosodową i niskozmineralizowaną wodę. Szczególnie teraz, gdy wciąż jeszcze zdarzają się bardzo ciepłe dni. Jeśli wprowadzisz zwyczaj picia wody wtedy, gdy pragnienie jest większe, masz duże szanse, że twoje dziecko w pierwszej kolejności będzie po nią sięgało także w chłodniejsze dni. A w przyszłości nie będzie psuło sobie zębów dosładzanymi napojami.
kanapka z rzeżuchą i plasterkiem żółtego sera
sok marchewkowy
garść orzechów włoskich
zupa z dyni z jogurtem
kabaczek nadziewany pieczarkami
sałatka z pomidorów z cebulką
woda mineralna
placek drożdżowy ze śliwkami
kawa zbożowa z mlekiem
sałatka szopska
herbatka z hibiskusa dosładzana miodem
płatki kukurydziane na mleku
mandarynka
galaretka z ciemnymi owocami (śliwki, jeżyny, jagody, czarna porzeczka)
pieczeń wołowa z ziemniakami i koperkiem
surówka z marchewki i jabłkiem z rodzynkami i sokiem z cytryny
kompot z wiśni
kisiel żurawinowy z jogurtem
woda mineralna
ruccola z winegretem
kawałek bagietki z oscypkiem
herbatka z melisy
drożdżówka z serem
nektarynka
zimne mleko
chrupki kukurydziane z dipem pomidorowo-paprykowym
woda z sokiem wyciskanym z pomarańczy i cytryny
makaron z pesto
surówka z selera naciowego z jabłkiem
sok brzoskwiniowy
dwie, trzy kokosanki
koktajl z jogurtu z bananem
kromka chrupkiego chleba z domowym pasztetem
surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką
herbatka z melisy z cytryną i cukrem
jajecznica z papryką i cebulką
tost pełnoziarnisty
pół gruszki
woda mineralna
dwie, trzy małe marcheweczki
jogurt morelowy
kasza jaglana z sosem grzybowym
surówka z selera korzeniowego z orzechami
kompot z suszonych śliwek
pianka owocowa (piana z białka ubita na parze z musem owocowym)
woda mineralna
Kolacja
mała grahamka z pastą rybną
koktajl z kefiru ze szczypiorkiem
drożdżowe racuchy z przecierem malinowym
kawa zbożowa
sałatka z pomidorów, kiszonych ogórków i cebulki z jogurtem
woda mineralna ze świeżą miętą lub sokiem cytryny
canelloni z farszem mięsnym w sosie śmietanowo-ziołowym
mizeria z sokiem z cytryny
woda mineralna
zielona sałatka owocowa: gruszka, kiwi, melisa
sok wieloowocowy
sałatka z drobnej białej fasoli z ogórkiem kiszonym, suszonymi śliwkami i sosem winegret
kakao
kanapka z masłem pietruszkowym i szynką
pół jabłka
kakao
budyń orzechowy z sosem czekoladowym
woda mineralna
naleśniki ze szpinakiem
mieszanka zielonych sałat z orzechami i sosem jogurtowo-majonezowym
sok jabłkowy
chłodnik na kefirze
melon miodowy z szynką
pumpernikiel z masłem
woda mineralna
kanapka z masłem orzechowym
dwie, trzy węgierki
sok przecierowy marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
pomarańczowa sałatka owocowa: pomarańcz, suszone morele, jabłko z sosem z tofu
woda mineralna
łosoś z grilla z gotowanymi brokułami
sok z czarnej porzeczki
kanapka z chrupkiego chleba z pastą jajeczną
sok pomidorowy
sałatka z buraczka posypana sezamem
kromka razowca z masłem
kefir