Pieczarki

Smaczne i aromatyczne grzyby. Te, które kupujemy na straganach i w sklepach, uprawia się w sztucznych warunkach przez cały rok. I lepiej pozostać przy hodowlanych, bowiem pieczarkę rosnącą w lesie niewprawny grzybiarz może pomylić z białymi odmianami muchomorów (muchomor wiosenny, jadowity, biała odmiana sromotnikowego - różnią się od dojrzałej pieczarki tym, że mają białe blaszki i białe zarodniki, pieczarka zaś brązowe). Zalety odżywcze pieczarek to spora zawartość potasu, fosforu, witamin B1, B2 i PP. Pieczarki najlepiej dusić z odrobiną wody - smażone na oleju chłoną go jak gąbka. Można je także po dokładnym umyciu i obraniu jeść na surowo, np. pokrojone w cienkie plasterki na kanapce z ciemnego chleba z odrobiną cukrowej cebuli, solą i pieprzem.

Z wprowadzaniem pieczarek do diety dziecka zaczekajmy do 2.-3. roku życia.