Manna

Kasza pszenna, glutenowa. Do niedawna lekarze zalecali wprowadzenie jej do diety nie wcześniej niż w 10. miesiącu życia (sądzono, że taka ostrożność zmniejszy zapadalność dzieci na celiakię). Ale obecnie zmieniło się podejście specjalistów do wczesnego podawania glutenu. Po pierwsze - w innych krajach Europy i Stanach Zjednoczonych gluten podaje się wcześniej niż u nas i nie notuje się wzrostu zachorowań. Po drugie - choć duże badania kliniczne wciąż są w toku, już teraz naukowcy przytaczają badanie, z którego wynika, że być może wcześniejsze wprowadzenie glutenu (w niewielkich ilościach) nawet nieco zmniejszy występowanie celiakii. Dlatego ustanowiono nowy standard rozszerzania diety niemowlęcia: dzieci karmione piersią w 5.-6. miesiącu życia, a dzieci karmione butelką w 6. miesiącu życia zaczynają dostawać niewielkie ilości kaszy manny dodane do jarzynowej papki.

Więcej o: