cukier, a dokładniej dwucukier zawarty w mleku; składa się z glukozy i galaktozy. Do jego strawienia potrzebny jest enzym laktaza. Przy jego niedoborach mamy do czynienia z nietolerancją laktozy - objawia się ona wzdęciami, bólami brzucha i biegunką po wypiciu słodkiego mleka. Na takie dolegliwości cierpi wiele osób po 40. r.ż. (z wiekiem zdolność do trawienia laktozy spada), ale obniżona tolerancja laktozy może zdarzyć się w każdym wieku, np. przy niektórych chorobach przewodu pokarmowego czy po kuracji antybiotykowej. Osoby z obniżoną tolerancją laktozy mogą spożywać fermentowane przetwory mleczne (jogurty, kefiry), zawarte w nich bowiem bakterie kwasu mlekowego wstępnie rozkładają ten cukier. Dla małych dzieci z obniżoną tolerancją laktozy przeznaczone są specjalne niskolaktozowe mleka modyfikowane.
Bardzo rzadko zdarza się wrodzona nietolerancja laktozy. Wówczas człowiek przez całe życie musi stosować dietę pozbawioną tego cukru. Niemowlętom podaje się w tej sytuacji specjalny hydrolizat bez laktozy.