Jogurt

Pyszna i zdrowa postać mleka, pełnowartościowe źródło wapnia, które w diecie dziecka może pojawić się w 12. miesiącu życia. Jogurty są dobrze przyswajane przez osoby z nietolerancją laktozy, która została w nich wstępnie rozłożona w procesie fermentacji. W sklepach znajdziemy wiele rodzajów jogurtów. Jakie wybierać? Najlepiej naturalne, bez cukru i słodzików, z określonymi kulturami bakterii probiotycznych (czyli o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym), z niewielką zawartością tłuszczu. Jogurty owocowe to także dobre źródło wapnia, ale zwykle zawierają dodatek cukru i są bardziej kaloryczne. Dlatego najlepiej kupować jogurt naturalny i w domu mieszać go z owocami (świeżymi lub z mrożonki). Jeszcze jedna uwaga - dokładnie czytajmy etykiety jogurtów i innych produktów mlecznych. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się jogurtem, może być tłustym i aromatyzowanym "deserem jogurtowym", zamiast świeżych owoców może zawierać słodki syrop itp. Nie dajmy się także zwieść lakonicznym informacjom, że jogurt jest "bio". O tym, jakie produkty mogą nosić ten znak, pisaliśmy szczegółowo w poprzednim numerze.

Copyright © Agora SA