Grecka kuchnia

Zdrowa, smaczna i ciesząca się coraz większą popularnością. Do kanonu przebojów kuchni świata weszły choćby tzatziki (przystawka z tartych ogórków, czosnku, gęstego jogurtu i ziół), grecka sałatka (pomidory, ogórki, cebula przykryte plastrami sera feta i przysypane oregano), moussa-ka (zapiekanka z mięsa, ziemniaków i bakłażanów) i suflaki (szaszłyk). W greckiej kuchni używa się dużo warzyw, oliwy z oliwek, ryb i owoców morza - czyli tego, co najzdrowsze w tzw. diecie śródziemnomorskiej. Grecja cieszy się niską zapadalnością na choroby układu krążenia i nowotwory. Ale uwaga - według najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Komisji Europejskiej Grecy należą do "najcięższych" narodów Europy. Może rzecz w tym, że prócz warzyw i ryb Grecy uwielbiają tłustą fetę, wspaniale przyrządzają pieczenie i pyszne desery?...

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.