Czosnek

Gdyby pachniał trochę mniej intensywnie, miałby wyłącznie same zalety. Jest bardzo zdrowy: działa bakteriostatycznie, antywirusowo, wzmacnia odporność, przeciwdziała miażdżycy, reguluje poziom cukru we krwi i obniża ciśnienie. To najbardziej naturalny i skuteczny sposób radzenia sobie z przeziębieniem i grypą.

Dodaje wybornego smaku wielu przystawkom i daniom kuchni śródziemnomorskiej, surówkom i sałatkom, kiszonkom. Dzieci polubią czosnkowe grzanki (gorący chleb można smarować masłem z czosnkiem i ziołami albo zapiekać pieczywo nasączone oliwą z czosnkiem i dodatkiem, np. bazylii) i domowe tzatziki (świeży ogórek starty na tarce zaprawiony gęstym jogurtem lub serkiem homogenizowanym naturalnym z dodatkiem czosnku i soli).

Ciekawy smak ma czosnek pieczony w całości (cała główka, nieobrana z błonek i łusek) na ruszcie.

Czosnek mogą jeść już dziesięciomiesięczne niemowlęta.

Copyright © Agora SA