Budyń

Sposób na dodatkową porcję mleka w diecie dziecka. Nie idealny (sporo w nim cukru), ale całkiem dobry. Budyń najlepiej przyrządzić dziecku samemu. Podstawą leguminy jest mleko i mąka ziemniaczana, a reszta zależy od upodobań. Do mieszaniny chłodnego mleka i mąki ziemniaczanej (którą potem wlejesz na wrzące mleko) możesz więc dodać kakao albo do gotowego budyniu dodać np.: karmel, owoce świeże lub z kompotu, zmiksowane orzechy, rodzynki, esencję zapachową. Taki domowy budyń będzie zdrowszy od tego z torebki (choć jeśli dziecko od czasu do czasu zje trochę takiego torebkowego, też się nic nie stanie).

Budyń można przygotować także dla niemowląt, ale w inny sposób. Robi-my go na wodzie, a gdy przestygnie do temperatury ok. 40-50°C, dodajemy odmierzoną porcję mleka modyfikowanego i dodatki smakowe (np. piure z banana).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.