Borówka

Owoc pyszny i zdrowy pod każdą postacią. Jednak w różnych regionach Polski nazwa "borówka" kojarzona

jest z różnymi owocami. Może więc oznaczać borówkę czerwoną, zwaną inaczej brusznicą - karmazynowe jagody o cierpkawym smaku, idealne

na galaretkę do mięs, używane chętnie przez Brytyjczyków do sosu cumberland. Może też (np. w Małopolsce) być klasyczną czarną jagodą - tą, którą faszerowane są jagodzianki, tą, która barwi język na czarno i wybornie smakuje ze śmietaną i cukrem. Jest jeszcze borówka wysoka, zwana amerykańską (450 odmian, cztery hodowane w Europie). To duże, niebieskie, aksamitne w dotyku, słodkie, aromatyczne jagody, idealne do pojadania, dekorowania deserów, ciast itp. Tak czy inaczej - borówki jeść warto, ponieważ zawierają witaminy (głównie A i C), minerały, zdrowe flawonoidy i błonnik. Uwaga - czarne jagody działają zapierająco.

Copyright © Agora SA