Bakalie

Suszone lub kandyzowane owoce (daktyle, figi, morele, brzoskwinie, ananasy, jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki), skórki owocowe (pomarańczowa, cytrynowa), orzechy, migdały. W polskiej kuchni najczęściej stosowane jako dodatek do ciast (keksów, mazurków, makowców, placków drożdżowych, serników), rzadziej do mięs i wytrawnych sałatek. Tymczasem są one tak zdrowe i smaczne, że powinno się je pojadać codziennie jako zdrową przekąskę.

Zawierają bogactwo minerałów i witamin oraz dużo błonnika. Pomagają regulować pracę przewodu pokarmowego (przeciwdziałają zaparciom), świetnie wpływają na stan skóry, a dzięki zawartości składników mineralnych wspierają wiele procesów fizjologicznych. Poza tym świetnie zastępują sztucznie wytwarzane słodycze i sycą apetyt łasuchów. Mocno rozdrobnione (zmiksowane) bakalie mogą jeść już roczne dzieci. Bakalie w całości nadają się dla dzieci powyżej trzeciego roku życia, ale i wtedy lepiej uważać - rodzynkami łatwo się zakrztusić, w orzechach mogą znaleźć się resztki ostrych łupinek...

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.