Jadłospis na sierpień - dla tych, którzy nie lubią gotować

Jak ułożyć zdrowy jadłospis dla malucha, a zarazem nie spędzać w kuchni długich godzin? Oto menu dla dziecka rodziców, którzy nie lubią gotować.

Chcemy dawać dzieciom to, co najlepsze - także na talerzu. Czy to znaczy, że mama czy tata, dla których gotowanie nie jest życiową pasją, są na straconej pozycji? Niekoniecznie. Żeby zdrowo żywić malucha, wcale nie musisz być kucharką czy kucharzem doskonałym. Tym razem wszystkie nasze propozycje wymagają mniej czasu i pracy niż zwykle.

Zrobienie atrakcyjnej kanapki zajmie najwyżej kilka minut, dania obiadowe są proste (pamiętaj, że możesz kupić już obraną włoszczyznę, zmielone mięso, gotowe filety, warto korzystać też z mrożonek). Na podwieczorek i drugie śniadanie proponujemy dużo owoców - wystarczy je umyć - albo proste desery (zgodnie z przepisem na opakowaniu przygotujesz je w pięć, siedem minut). No i na pewno warto znaleźć dobrą, godną zaufania cukiernię, gdzie od czasu do czasu kupisz drożdżowy placek, sernik albo kruche ciasteczka.

Diabeł tkwi w szczegółach: "jemy" także oczyma - zadbaj o to, by nawet najprostsza kanapka prezentowała się okazale. Może zrobisz kropki z keczupu dookoła plasterka ciemnozielonego kiszonego ogórka albo białe kropki z twarożku na plasterku pomidora? A może zamiast jednej dużej kanapki przygotujesz cztery malutkie?

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

kasza manna na mleku z przecierem z jagód i jabłek ze słoiczka

kakao

Drugie śniadanie

winogrona bezpestkowe z serkiem wiejskim

Obiad

zupa pomidorowa z ryżem doprawiona ziołami prowansalskimi

naleśnik z serem polany naturalnym jogurtem

kompot z czerwonych porzeczek i agrestu

Podwieczorek

sałatka z pokrojonego na małe cząstki melona miodowego i kiwi obsypana listkami melisy

Kolacja

kromka razowego chleba z masłem utartym z zieloną pietruszką i plasterkiem żółtego sera

pół świeżego ogórka pokrojonego w cienkie paski

herbatka malinowa osłodzona syropem malinowym

WTOREK

Śniadanie

mleko z płatkami kukurydzianymi

pokrojona na plasterki nektarynka

Drugie śniadanie

budyń waniliowy z pokrojoną na cząstki gruszką lub polany musem gruszkowym ze słoiczka

woda z sokiem z cytryny

Obiad

pulpety z indyka w sosie curry, kaszka kukurydziana

surówka z dyni i jabłka z orzechami włoskimi polana sosem jogurtowym

kompot z jabłek

Podwieczorek

truskawki (z mrożonki) zalane galaretką; do ozdoby - kleks naturalnego jogurtu

Kolacja

mała kromka chleba z masłem, liściem sałaty i plasterkiem pieczonego schabu i pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną papryką

kawa zbożowa z mlekiem

ŚRODA

Śniadanie

paćkalado, czyli ugotowana na gęsto owsianka z rodzynkami

garść orzechów laskowych

niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)

Drugie śniadanie

dwa starte jabłka

Obiad

kasza gryczana, mały befsztyk z polędwicy wołowej, fasolka szparagowa

kompot z owoców mieszanych (z mrożonki)

Podwieczorek

koktajl z jagód (z mrożonki) zmiksowanych z kefirem i niewielką ilością cukru (młodszym dzieciom przed podaniem warto go przecedzić przez gęste sitko, by pozbyć się drobinek skórek i pestek)

Kolacja

pełnoziarnisty tost z oliwkami i oscypkiem

herbatka lipowa osłodzona miodem

CZWARTEK

Śniadanie

pół grahamki z twarożkiem wymieszanym z drobno pokrojonym łososiem i koperkiem

pomidor

kawa zbożowa z mlekiem

Drugie śniadanie

dwa plastry świeżego ananasa

Obiad

biblijna zupa z soczewicy (podsmaż pół posiekanej cebuli i udko kurczaka; przełóż do garnka, dodaj szklankę soczewicy, listek laurowy i dwa ząbki czosnku; zalej dwiema szklankami wody; gotuj na wolnym ogniu przez godzinę)

woda z sokiem malinowym

Podwieczorek

rozmrożone wiśnie w kożuszku z twarożku waniliowego

Kolacja

domowa pizza na gotowym spodzie

sałata lodowa z sosem winegret

sok z owoców tropikalnych

PIĄTEK

Śniadanie

serek wiejski ze świeżo posiekanym szczypiorkiem

mała kromka bułki z masłem

herbata z cytryną

Drugie śniadanie

banan

Obiad

rosół z kurczaka z makaronem, suto posypany zieloną pietruszką

pyzy (z mrożonki)

surówka z czerwonej kapusty z cebulą i kiszonym ogórkiem

sok marchwiowo-brzoskwiniowy

Podwieczorek

kawałek ciasta drożdżowego z zaufanej cukierni

zielona herbata

Kolacja

zapiekanka z gotowanych ziemniaków, pieczarek i jajek na twardo

sałatka z mieszanych kiełków (sparzonych) z sosem musztardowo--jogurtowym

sok jabłkowo-gruszkowy

SOBOTA

Śniadanie

kromka razowego chleba z masłem, białym serem i miodem

mleko

Drugie śniadanie

sałatka z połowy grejpfruta i połowy pomarańczy z jogurtem, posypana niesolonymi orzeszkami pistacjowymi

Obiad

omlet z cukinią, cebulą, czerwoną papryką, oregano i bazylią

surówka z tartej marchewki z żurawinami i jogurtem naturalnym

kompot ze śliwek (z mrożonki)

Podwieczorek

kisiel malinowy z zatopionymi surowymi malinami (z mrożonki)

Kolacja

ruloniki z szynki z sałatką jarzynową

pół kromki chleba z masłem

niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)

NIEDZIELA

Śniadanie

jogurt naturalny z pokrojonym w plasterki bananem i chrupiącymi pełnoziarnistymi płatkami

Drugie śniadanie

mała maślana bułeczka z powidłami

shake truskawkowy (zmiksuj truskawki z mrożonki ze świeżym mlekiem i odrobiną cukru)

Obiad

Risotto z małymi kawałkami piersi z kurczaka, drobno pokrojoną duszoną papryką, cebulą i pomidorami

surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem

sok winogronowy

Podwieczorek

sałatka owocowa z sosem z tofu zmiksowanego z sokiem z cytryny i miodem

Kolacja

spaghetti z kilkoma rodzajami serów

surówka z buraków i jabłka

sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy

 

Szczere opinei internautów: Serek serkowi nierówny Sprawdź, które warto kupić.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.