• Link został skopiowany

Zimowe menu

Czym żywić półtoraroczne dziecko? Czy może jeść to co reszta rodziny? Podpowiadamy, jaka dieta będzie dla niego zdrowa i urozmaicona.
Jogurt naturalny z muesli i małymi rodzynkowymi zielonymi winogronami.
Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Jeśli wasze dzieci wyrosły właśnie z wieku niemowlęcego, macie pewnie nie lada kłopot. Przestawienie dziecka na dorosłą dietę wymaga nie tylko czasu i cierpliwości, ale także pomysłowości. Zwłaszcza teraz, w środku zimy, kiedy trzeba szczególnie dbać o zapewnienie mu odpowiedniej porcji witamin i soli mineralnych.

Niektóre roczne dzieci z entuzjazmem jedzą wreszcie to samo, co mama i tata. Innym jednak zamiłowanie do papek wcale nie przechodzi. Wciąż najbardziej lubią niemowlęce desery i zupki ze słoiczków, a z dorosłego menu akceptują jedynie budynie i kisiele, których nie trzeba gryźć.

Jeśli wasz maluch jest fanem papek, w drugim roku życia podawajcie mu potrawy miękkie i łatwe do pogryzienia: gotowane jarzyny, pulpety z mielonego mięsa, ryż, kaszę, miękkie owoce. I dopiero kiedy je zaakceptuje, stopniowo zacznijcie go przestawiać na całkiem dorosłą dietę. Chodzi przede wszystkim o to, żeby dziecka nie zrazić (jeśli teraz zniechęci się do jedzenia, czeka was ciężkie życie rodziców niejadka), bo tak naprawdę roczny maluch może jeść niemal wszystko. Oczywiście poza tym co niezdrowe, a czego my, dorośli niestety nie potrafimy sobie czasem odmówić.

W diecie energicznego, szybko rozwijającego się dziecka powinno się znaleźć dużo warzyw, owoców i produktów zbożowych, a także sporo mleka i jego przetworów. Raczej drób i ryby niż czerwone mięso, co nie znaczy, że nie można dać mu od czasu do czasu wieprzowiny czy wołowiny. I jak najmniej słodyczy.

Dziesięć zasad kuchni dla najmłodszych

1. Roczny, półtoraroczny maluch nie powinien pić zwykłego mleka krowiego, tylko modyfikowane (lub oczywiście z piersi). Wiele dzieci w tym wieku nie chce już pić mleka. Wtedy warto je zastąpić innymi produktami mlecznymi - kefirem, jogurtem, twarogiem czy żółtym serem.

2. Sok z kartonu to nie najlepszy napój dla małego dziecka. Lepiej dawać mu soczki przeznaczone specjalnie dla maluchów - przebadane przez dietetyków i dostosowane do potrzeb dzieci.

3. Woda mineralna dla malucha powinna być niskomineralizowana. Dobrze, by miała atest Instytutu Matki i Dziecka lub pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Przed podaniem należy ją przegotować.

4. Maluchy powinny jeść pieczywo z masłem i dużo jajek (nawet jedno dziennie). Tłuszcze zwierzęce i potrawy zwierające cholesterol, które dorośli powinni jeść z umiarem, dzieciom nie szkodzą. Przeciwnie - są potrzebne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.

5. Smażone mięso może znaleźć się na dziecięcym talerzu najwyżej raz w tygodniu. Dla malucha (i nie tylko dla niego) znacznie zdrowsze jest mięso pieczone lub gotowane.

6. Owoce i warzywa trzeba obierać bardzo cienko lub wcale. Najwięcej witamin znajduje się w nich tuż pod skórką.

7. Warzywa i owoce najlepiej podawać na surowo. Gotowanie niszczy witaminę C, która jest ich największym bogactwem.

8. Jeśli musimy jarzyny ugotować, róbmy to tak, aby starty witamin były jak najmniejsze. Najlepiej gotować je na parze albo pod przykryciem, po wrzuceniu do małej ilości wrzątku.

9. W zimie, gdy wybór warzyw i owoców jest najmniejszy, warto korzystać z mrożonek. Mrożone owoce i warzywa zachowują wszystkie właściwości świeżych.

10. Dzieci powinny dostawać mniejsze porcje niż dorośli, za to częściej. Dzieci mają znacznie mniejsze żołądki niż dorośli

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku

Sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy

Mały banan

Drugie śniadanie

Kromka bułki z masłem, szynką i listkiem sałaty

Herbata malinowa z cytryną (jeśli dziecko nie jest alergikiem, lepiej posłodzić ją miodem niż cukrem)

Obiad

Kotlet mielony z indyka

Puree z ziemniaków

Marchewka z groszkiem

Sałatka z drobno pokrojonej kapusty pekińskiej, jabłek i pomarańczy ze śmietaną

Niegazowana woda mineralna

Podwieczorek

Jogurt z kawałkami słodkiej gruszki

Kolacja

Naleśniki z powidłami śliwkowymi lub musem jabłkowym

Herbata owocowa.

WTOREK

Śniadanie

Jajecznica na parze z odrobiną świeżego masła i szczypiorku

Kromka ciemnego pieczywa

Kakao

Drugie śniadanie

Kasza manna z dodatkiem morelowego deseru ze słoiczka

Sok jabłkowy

Obiad

Rosół z makaronem i posiekaną natką pietruszki

Zapiekanka z ryżu, jabłek lub śliwek, polana na talerzu naturalnym jogurtem i posypana cynamonem

Niegazowana woda mineralna

Podwieczorek

Galaretka z wtopionymi malinami z mrożonki

Kolacja

Kromka chleba z masłem i cienkim plasterkiem pieczonego mięsa

Sałatka jarzynowa

Herbata lipowa z miodem

ŚRODA

Śniadanie

Lane kluseczki na mleku

Kiwi

Herbata owocowa

Drugie śniadanie

Twarożek zmiksowany z wiśniami z mrożonki i łyżeczką cukru

Sok malinowo-morelowy

Obiad

Cielęcina duszona z czosnkiem i ziołami

Kasza gryczana

Gotowane buraczki z tartym jabłkiem

Sałatka z pomidorów

Kompot z mrożonych owoców

Podwieczorek

Koktajl mleczno-jogurtowy z truskawkami z mrożonki

Pieczony banan

Kolacja

Jajko na miękko i kromka grahamki z masłem i pomidorem

Kawa zbożowa z mlekiem

CZWARTEK

Śniadanie

Kanapka z serkiem homogenizowanym, szczypiorkiem, rzodkiewką i świeżym ogórkiem

Kakao

Drugie śniadanie

Budyń śmietankowy z dodatkiem musu jagodowego ze słoiczka

Przecierowy sok z marchewki, jabłka i gruszki

Obiad

Zupa ogórkowa

Leniwe z tartą bułką zrumienioną na maśle

Surówka z drobno utartej marchwi i osłodzonego soku z cytryny

Herbata z dzikiej róży

Podwieczorek

Kawałek domowego ciasta z owocami (z mrożonki)

Herbata miętowa

Kolacja

Małe kanapeczki z masłem, wędliną, pomidorem i kiszonym ogórkiem

Niegazowana woda mineralna

PIĄTEK

Śniadanie

Płatki śniadaniowe z kefirem lub jogurtem

Przecierowy sok z owoców leśnych

Drugi śniadanie

Kromka ciemnego chleba z masłem i cienkim plasterkiem żółtego sera i pomidora

Jabłko krojone w ćwiartki

Herbata z cytryną i sokiem z malin

Obiad

Kawałek pieczonej ryby (starannie wybierz ości)

Ziemniaki

Gotowane brokuły (mrożone)

Surówka z kiszonej kapusty

Kompot z mrożonego agrestu i porzeczek

Podwieczorek

Domowy kisiel z mrożonych owoców (malin, truskawek, wiśni, żurawin lub wieloowocowy)

Kolacja

Racuszki z jabłkami lub bananami

Kawa zbożowa z mlekiem

SOBOTA

Śniadanie

Kromka bułki z masłem, szynką i pokrojoną w paseczki papryką

Herbata owocowa z sokiem malinowym

Drugie śniadanie

Kasza kukurydziana na mleku z przetartym bananem

Sok wieloowocowy

Obiad

Barszcz ukraiński

Makaron z sosem pomidorowym i ziołami

Surówka z sałaty lodowej z odrobiną sosu winegret (oliwa, cytryna, sól, cukier, czosnek)

Niegazowana woda mineralna

Podwieczorek

Pieczone jabłko z żurawinami (lekko osłodzone)

Herbata owocowa

Kolacja

Twarożek ze szczypiorkiem i pomidorem

Jogurt owocowy

NIEDZIELA

Śniadanie

Kromka chleba z pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym

Mandarynka

Herbata miętowa

Drugie śniadanie

Kromka ciemnego chleba z masłem i białym serem z miodem

Sok malinowo-marchwiowy

Obiad

Plaster duszonej piersi indyczej z fasolką, marchewką i kaszą

Surówka z selera i jabłek

Kompot wiśniowy

Podwieczorek

Sałatka z owoców (pomarańcza, kiwi, banan, jabłko).

A że wyjdzie jej sporo - jedzona do spółki z rodzicami

Kolacja

Kromka ciemnego chleba z pastą z jajka na twardo i szczypiorku z odrobiną masła

Kakao

Więcej o: