Jeśli wasze dzieci wyrosły właśnie z wieku niemowlęcego, macie pewnie nie lada kłopot. Przestawienie dziecka na dorosłą dietę wymaga nie tylko czasu i cierpliwości, ale także pomysłowości. Zwłaszcza teraz, w środku zimy, kiedy trzeba szczególnie dbać o zapewnienie mu odpowiedniej porcji witamin i soli mineralnych.
Niektóre roczne dzieci z entuzjazmem jedzą wreszcie to samo, co mama i tata. Innym jednak zamiłowanie do papek wcale nie przechodzi. Wciąż najbardziej lubią niemowlęce desery i zupki ze słoiczków, a z dorosłego menu akceptują jedynie budynie i kisiele, których nie trzeba gryźć.
Jeśli wasz maluch jest fanem papek, w drugim roku życia podawajcie mu potrawy miękkie i łatwe do pogryzienia: gotowane jarzyny, pulpety z mielonego mięsa, ryż, kaszę, miękkie owoce. I dopiero kiedy je zaakceptuje, stopniowo zacznijcie go przestawiać na całkiem dorosłą dietę. Chodzi przede wszystkim o to, żeby dziecka nie zrazić (jeśli teraz zniechęci się do jedzenia, czeka was ciężkie życie rodziców niejadka), bo tak naprawdę roczny maluch może jeść niemal wszystko. Oczywiście poza tym co niezdrowe, a czego my, dorośli niestety nie potrafimy sobie czasem odmówić.
W diecie energicznego, szybko rozwijającego się dziecka powinno się znaleźć dużo warzyw, owoców i produktów zbożowych, a także sporo mleka i jego przetworów. Raczej drób i ryby niż czerwone mięso, co nie znaczy, że nie można dać mu od czasu do czasu wieprzowiny czy wołowiny. I jak najmniej słodyczy.
1. Roczny, półtoraroczny maluch nie powinien pić zwykłego mleka krowiego, tylko modyfikowane (lub oczywiście z piersi). Wiele dzieci w tym wieku nie chce już pić mleka. Wtedy warto je zastąpić innymi produktami mlecznymi - kefirem, jogurtem, twarogiem czy żółtym serem.
2. Sok z kartonu to nie najlepszy napój dla małego dziecka. Lepiej dawać mu soczki przeznaczone specjalnie dla maluchów - przebadane przez dietetyków i dostosowane do potrzeb dzieci.
3. Woda mineralna dla malucha powinna być niskomineralizowana. Dobrze, by miała atest Instytutu Matki i Dziecka lub pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Przed podaniem należy ją przegotować.
4. Maluchy powinny jeść pieczywo z masłem i dużo jajek (nawet jedno dziennie). Tłuszcze zwierzęce i potrawy zwierające cholesterol, które dorośli powinni jeść z umiarem, dzieciom nie szkodzą. Przeciwnie - są potrzebne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
5. Smażone mięso może znaleźć się na dziecięcym talerzu najwyżej raz w tygodniu. Dla malucha (i nie tylko dla niego) znacznie zdrowsze jest mięso pieczone lub gotowane.
6. Owoce i warzywa trzeba obierać bardzo cienko lub wcale. Najwięcej witamin znajduje się w nich tuż pod skórką.
7. Warzywa i owoce najlepiej podawać na surowo. Gotowanie niszczy witaminę C, która jest ich największym bogactwem.
8. Jeśli musimy jarzyny ugotować, róbmy to tak, aby starty witamin były jak najmniejsze. Najlepiej gotować je na parze albo pod przykryciem, po wrzuceniu do małej ilości wrzątku.
9. W zimie, gdy wybór warzyw i owoców jest najmniejszy, warto korzystać z mrożonek. Mrożone owoce i warzywa zachowują wszystkie właściwości świeżych.
10. Dzieci powinny dostawać mniejsze porcje niż dorośli, za to częściej. Dzieci mają znacznie mniejsze żołądki niż dorośli
Płatki kukurydziane na mleku
Sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy
Mały banan
Kromka bułki z masłem, szynką i listkiem sałaty
Herbata malinowa z cytryną (jeśli dziecko nie jest alergikiem, lepiej posłodzić ją miodem niż cukrem)
Kotlet mielony z indyka
Puree z ziemniaków
Marchewka z groszkiem
Sałatka z drobno pokrojonej kapusty pekińskiej, jabłek i pomarańczy ze śmietaną
Niegazowana woda mineralna
Jogurt z kawałkami słodkiej gruszki
Naleśniki z powidłami śliwkowymi lub musem jabłkowym
Herbata owocowa.
Jajecznica na parze z odrobiną świeżego masła i szczypiorku
Kromka ciemnego pieczywa
Kakao
Kasza manna z dodatkiem morelowego deseru ze słoiczka
Sok jabłkowy
Rosół z makaronem i posiekaną natką pietruszki
Zapiekanka z ryżu, jabłek lub śliwek, polana na talerzu naturalnym jogurtem i posypana cynamonem
Niegazowana woda mineralna
Galaretka z wtopionymi malinami z mrożonki
Kromka chleba z masłem i cienkim plasterkiem pieczonego mięsa
Sałatka jarzynowa
Herbata lipowa z miodem
Lane kluseczki na mleku
Kiwi
Herbata owocowa
Twarożek zmiksowany z wiśniami z mrożonki i łyżeczką cukru
Sok malinowo-morelowy
Cielęcina duszona z czosnkiem i ziołami
Kasza gryczana
Gotowane buraczki z tartym jabłkiem
Sałatka z pomidorów
Kompot z mrożonych owoców
Koktajl mleczno-jogurtowy z truskawkami z mrożonki
Pieczony banan
Jajko na miękko i kromka grahamki z masłem i pomidorem
Kawa zbożowa z mlekiem
Kanapka z serkiem homogenizowanym, szczypiorkiem, rzodkiewką i świeżym ogórkiem
Kakao
Budyń śmietankowy z dodatkiem musu jagodowego ze słoiczka
Przecierowy sok z marchewki, jabłka i gruszki
Zupa ogórkowa
Leniwe z tartą bułką zrumienioną na maśle
Surówka z drobno utartej marchwi i osłodzonego soku z cytryny
Herbata z dzikiej róży
Kawałek domowego ciasta z owocami (z mrożonki)
Herbata miętowa
Małe kanapeczki z masłem, wędliną, pomidorem i kiszonym ogórkiem
Niegazowana woda mineralna
Płatki śniadaniowe z kefirem lub jogurtem
Przecierowy sok z owoców leśnych
Kromka ciemnego chleba z masłem i cienkim plasterkiem żółtego sera i pomidora
Jabłko krojone w ćwiartki
Herbata z cytryną i sokiem z malin
Kawałek pieczonej ryby (starannie wybierz ości)
Gotowane brokuły (mrożone)
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot z mrożonego agrestu i porzeczek
Domowy kisiel z mrożonych owoców (malin, truskawek, wiśni, żurawin lub wieloowocowy)
Racuszki z jabłkami lub bananami
Kawa zbożowa z mlekiem
Kromka bułki z masłem, szynką i pokrojoną w paseczki papryką
Herbata owocowa z sokiem malinowym
Kasza kukurydziana na mleku z przetartym bananem
Sok wieloowocowy
Barszcz ukraiński
Makaron z sosem pomidorowym i ziołami
Surówka z sałaty lodowej z odrobiną sosu winegret (oliwa, cytryna, sól, cukier, czosnek)
Niegazowana woda mineralna
Pieczone jabłko z żurawinami (lekko osłodzone)
Herbata owocowa
Twarożek ze szczypiorkiem i pomidorem
Jogurt owocowy
Kromka chleba z pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym
Mandarynka
Herbata miętowa
Kromka ciemnego chleba z masłem i białym serem z miodem
Sok malinowo-marchwiowy
Plaster duszonej piersi indyczej z fasolką, marchewką i kaszą
Surówka z selera i jabłek
Kompot wiśniowy
Sałatka z owoców (pomarańcza, kiwi, banan, jabłko).
A że wyjdzie jej sporo - jedzona do spółki z rodzicami
Kromka ciemnego chleba z pastą z jajka na twardo i szczypiorku z odrobiną masła
Kakao