Owoce i warzywa dostarczają mnóstwa witamin i związków mineralnych. Dlatego w diecie dziecka (i nie tylko jego) powinno ich być jak najwięcej. Im wcześniej malucha do tego przyzwyczaimy tym lepiej. Lato to świetna ku temu okazja, bo warzywa i owoce są wtedy wyjątkowo smaczne.
Przygotowując posiłki warto pamiętać, że zarówno owoce jak warzywa przed podaniem trzeba dokładnie umyć (dotyczy to też mrożonek). Nie należy ich jednak zbyt długo moczyć, bo niektóre witaminy i związki mineralne rozpuszczają się w wodzie.
Najwięcej witamin owoce mają tuż pod skórką. Najlepiej byłoby więc w ogóle ich nie obierać. Jeśli to niemożliwe, trzeba obierać je cieniutko. Nigdy nie należy kroić owoców ani warzyw zardzewiałym nożem, bo niszczy się w ten sposób zawartą w nich witaminę C. Witamina C i beta-karoten (organizm syntetyzuje z niego witaminę A), w które bogate są owoce i warzywa, w zetknięciu z powietrzem łatwo się utleniają. Dlatego surówki od razu po przyrządzeniu warto polać oliwą lub jogurtem, sos utrudnia bowiem przenikanie tlenu.
Warto pamiętać, że gotowanie niszczy większość witamin, dlatego jarzyny i owoce najlepiej jeść surowe. A jeśli już trzeba je ugotować, najlepiej robić to na parze (traci się wtedy nieco mniej witamin). Gotowane jarzyny należy serwować od razu - odgrzewane tracą większość wartości.
Jeśli maluch niechętnie je surowe warzywa, najlepiej gotować mu na nich zupy. W czasie gotowania wiele witamin i związków mineralnych przechodzi do wywaru. Nawet jeśli dziecko odkłada na brzeg talerza wszystkie jarzyny i je tylko samą "wodę", nie ma powodu do zmartwienia. Ta "woda" to samo zdrowie.
Jogurt naturalny z muesli owocowym i truskawkami pokrojonymi w plasterki
Napój jabłkowo-brzoskwiniowy
Mała kromka bułki z masłem, listkiem sałaty, cienkim plasterkiem szynki i kilkoma plasterkami rzodkiewki
Herbata z syropem z czarnej porzeczki
Chłodnik
Kasza gryczana, jajko sadzone i gotowany kalafior polany roztopionym masłem
Sałatka z kapusty pekińskiej z jabłkiem doprawiona śmietaną
Kompot z porzeczek
Lody śmietankowe z jeżynami
Mała kromka ciemnego chleba z twarożkiem naturalnym i drobno pokrojonymi kiełkami słonecznika
Kawa zbożowa z mlekiem
Pół kromki chleba z masłem, serkiem camembert i ogórkiem małosolnym
Herbata z cytryną
Rogalik z białym serem i konfiturą morelową
Szklanka zimnego mleka
Botwinka z pokrojonym w kostkę jajkiem (jeśli maluch nie jest szczególnym amatorem pływających jarzyn, można ją zmiksować)
Tortilla z warzywami i mięsem polana sosem jogurtowym lub pomidorowym
Mizeria
Napój miętowo-jabłkowy
Dojrzała morela
Gotowana fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle tartą bułką
Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)
Serek wiejski z chrupiącymi płatkami zbożowymi i borówkami amerykańskimi
Przecierowy sok marchewkowo-jabłkowy
Pół kromki chleba z wędzoną rybą i kilka pasków pokrojonej pomarańczowej papryki
Herbata owocowa z cytryną
Pierś z kurczaka (pieczona w folii na grillu) w sosie jogurtowym z ryżem
Surówka z sałaty lodowej i czerwonej cebuli
Kompot truskawkowy
Waniliowy puszysty twarożek z poziomkami
Kromka razowego chleba z masłem, cienkim plasterkiem polędwicy i plasterkiem pomidora posypanego drobno pokrojoną bazylią
Koktajl z mleka, maślanki i truskawek
Mała bułeczka do hot-dogów podgrzana w mikrofali z plasterkiem szynki i żółtego sera (przed podaniem uzupełnij kanapkę plasterkiem pomidora i kiszonego ogórka)
Herbata brzoskwiniowa
Ryż z malinową polewką (zmiksuj owoce z cukrem i przetrzyj przez gęste sitko)
Przecierowy sok gruszkowo-jabłkowy
Zupa owocowa z kluseczkami
Pieczone kartofelki z ziołową posypką i kulka twarożku.
Zielona herbata z cytryną
Budyń śmietankowy z przecierem z owoców leśnych lub z całymi malinami
Kromka miodowego chleba z masłem i posypką ze startego na puch żółtego sera
Dwa pomidorki koktajlowe
Kakao
Jogurt waniliowy z płatkami kukurydzianymi i jagodami
Przecierowy sok marchewkowo-jabłkowo-morelowy
Pół kromki jasnego chrupkiego pieczywa z twarożkiem i plasterkiem małosolnego ogórka
Herbata miętowa
Młode ziemniaczki, filet z soli, buraczki
Sałata z utartym świeżym ogórkiem, drobno pokrojonym koperkiem i śmietaną
Kompot z agrestu
Czekoladowe fondue z truskawkami (czyli świeże truskawki maczane w ciepłej roztopionej czekoladzie)
Kromka bułki z masłem, plasterkiem pieczonej karkówki i łyżka sałatki jarzynowej
Herbata wiśniowa
Kasza manna z poziomkami
Przecierowy sok z marchwi, jabłka i dyni
Kromka bułki z masłem, rzodkiewką w plasterkach i drobniutko pokrojoną dymką
Szklanka zimnego mleka
Jarzynowa zupa krem z groszkiem ptysiowym
Kluski (dla zaawansowanych pierogi) z jagodami polane naturalnym jogurtem
Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)
Sernik na zimno z owocową galaretką
Jajecznica usmażona na maśle ze szczypiorkiem podana na pełnoziarnistym, chrupiącym toście
Koktajl z kefiru, mleka i malin (przed podaniem przetrzyj go przez drobne sitko, by pozbyć się pestek)
Serek wiejski z pokrojoną w drobną kostkę dojrzałą brzoskwinią
Sok z owoców egzotycznych
Maślana bułeczka z rodzynkami
Koktajl z mleka, jogurtu bananowego i truskawek
Mielony kotlecik z indyka, młode ziemniaczki, gotowana młoda kapusta
Surówka z marchewki, jabłka i brzoskwini
Napój jabłkowo-wiśniowy
Jagodowa szarlotka (dwie warstwy kruchego ciasta zamiast tartymi jabłkami przełóż całymi jagodami z cukrem) z kleksem bitej śmietany
Pół kromki chleba z masłem i pomidorem, parówka (specjalna, dla dzieci)
Herbata żurawinowa posłodzona syropem owocowym