Tym razem chcemy zaprosić waszą rodzinę na grilla. Grillowane potrawy mają wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat. Jeśli nie piecze się ich zbyt długo, pozostają soczyste i miękkie, tak że nawet dwuletni maluch sobie z nimi poradzi. Ale bardzo ważne - ani mięsa, ani ryb nie można piec bezpośrednio na ruszcie, tylko w folii aluminiowej. Inaczej wytapiający się tłuszcz kapie na węgiel i powstaje rakotwórczy dym, który unosi się ku górze i nasyca każdą porcję.
Pamiętajcie, że latem maluch powinien dużo pić. Najlepiej niegazowaną niskozmineralizowaną wodę mineralną lub źródlaną. Dobrze zaspokajają też pragnienie niezbyt słodkie kompoty i soki. Najlepiej podawać je lekko schłodzone (ale nie lodowate). Po pierwsze, takie są smaczniejsze, a po drugie, czas zacząć stopniowo hartować malca - żeby wypicie zimnego napoju czy zjedzenie loda nie powodowało u niego natychmiast zapalenia gardła czy wręcz anginy.
Na zimno można też podawać mleko, kakao, koktajle mleczne i herbatki owocowe. Jeśli jest gorąco, a dziecko się zgrzało i bardzo chce mu się pić, chłodne napoje dobrze jest mu serwować przez słomkę lub w kubeczku z dziobkiem. Gardłu źle robią gwałtowne zmiany temperatury, a dzięki temu prostemu zabiegowi nie dojdzie do nich, bo malec będzie pił powoli, małymi łykami.
Twarożek z kawałkami dojrzałej śliwki i mała maślana bułeczka
Przecierowy sok marchewkowo-morelowo-jabłkowy
Kromka białego chleba z masłem i pokrojonym w plasterki ogórkiem małosolnym
Herbata malinowa z cytryną
Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
Mizeria ze śmietaną
Kompot z czerwonych porzeczek
Lody śmietankowe lub waniliowe polane przecierem z owoców leśnych ze słoiczka
Ziemniaki pieczone w folii na grillu podane z dipem jogurtowym
Sałata skropiona sosem vinegret
Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)
Lane kluski na mleku
Napój z marchwi z dodatkiem cytryny
Twarożek z przecierem z brzoskwini i mango ze słoiczka. Kromka lekkiego chrupkiego chleba.
Sok z czarnej porzeczki
Pomidorowa zupa krem z groszkiem ptysiowym
Zapiekanka z kaszy jaglanej, jabłek i śliwek, na talerzu polana naturalnym jogurtem
Kompot z agrestu
Owocowe kulki (wycinamy je specjalną łyżeczką z dojrzałego żółtego melona i czerwonego arbuza)
Parówka dla dzieci zapiekana z żółtym serem w folii na grillu, kromka chleba i pokrojony w plasterki pomidor posypany cebulą dymką
Herbata z syropem wiśniowym lub malinowym
Omlet biszkoptowy posmarowany konfiturą jagodową lub wiśniową
Mleko
Kasza manna z przecierem gruszkowym
Sok z malin i winogron
Łosoś pieczony w folii (na grillu lub w piekarniku) z odrobiną masła doprawiony sokiem z cytryny
Ziemniaki
(Uwaga! Zanim podasz rybę maluchowi dokładnie oczyść ją z ości)
Surówka z drobno utartej marchwi, jabłka i dojrzałej, słodkiej brzoskwini
Kompot z jabłek
Sałatka z owoców leśnych (czyli poziomek, maliny, jagód i jeżyny) posypanych cukrem i polanych naturalnym jogurtem
Różyczki gotowanego kalafiora i brokuła polane stopionym masłem i tartą bułką
Napój jabłkowo-miętowy
Kromka chrupkiego białego pieczywa z twarożkiem pomidorowym i paskiem papryki
Koktajl z mleka, kefiru i gruszki doprawiony cukrem waniliowym
Pokrojona w cienkie paski kalarepka, marchewka i surowy ogórek podane z dipem jogurtowym
Sok jabłkowy
Duszone minipulpeciki z mielonego mięsa z indyka w łagodnym sosie
Kasza gryczana
Surówka z sałaty z koperkiem polana śmietaną
Kompot z wiśni
Bita śmietana z truskawkami
Pieczona w folii na grillu grzanka podana z masłem czosnkowym
Sałatka grecka (pomidor, surowy ogórek, papryka, czarne oliwki i feta polane sosem winegret)
Kompot z agrestu
Jajecznica na maśle z dodatkiem masła i ziół prowansalskich, mała kromka grahamki
Kawa zbożowa z mlekiem
Kromka razowego chleba z masłem, plasterkiem pomidora i szczypiorkiem
Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)
Jarzynowa zupa krem z ziołowymi grzankami
Kluski z truskawkami i naturalnym jogurtem z cukrem
Napój jabłkowo-brzoskwiniowy
Połówka jabłka posypana cukrem zmieszanym z cynamonem upieczona w folii na grillu
Kromka chleba z masłem i cienkim plasterkiem pieczonego w domu mięsa plus łyżka stołowa sałatki jarzynowej
Herbata z owoców leśnych
Serek wiejski z müsli i kawałkami dojrzałej, obranej ze skórki moreli
Sok z owoców egzotycznych
Kromka chleba razowego z masłem i utartym na drobnej tarce żółtym serem i dwa koktajlowe pomidorki
Mleko waniliowe
Ogórkowa z ryżem
Knedle ze śliwkami polane zrumienioną tartą bułką z masłem
Napój jabłkowo-miętowy
Sorbet malinowy (maliny miksujemy z cukrem, przecieramy przez gęste sitko, by pozbyć się pestek i zamrażamy w specjalnym pojemniczku na lody na patyku)
Szaszłyczek z piersi kurczaka, suszonych moreli i śliwek pieczony w folii na grillu. Kromka chleba
Herbata malinowa
Pełnoziarnisty tost z utartym na grubej tarce jajkiem na twardo i żółtym serem
Kakao
Miseczka ugotowanego i obranego ze skórki bobu
Placek ziemniaczany z sosem boeuf Strogonow
Surówka z sałaty lodowej, pomidora, świeżego ogórka i cebuli polana sosem winegret
Kompot z jabłek i śliwek
Torcik jogurtowy z galaretką z wtopionymi surowymi truskawkami i borówkami amerykańskimi
Pstrąg pieczony w folii na grillu razem z pokrojonymi na cząstki ziemniakami
Kiełki słonecznika do chrupania
Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)