Pora na grilla

W gorące letnie dni posiłki najlepiej smakują dzieciom w plenerze. Na działce czy w ogródku nawet to, co zwykle nielubiane, znika w okamgnieniu.

Tym razem chcemy zaprosić waszą rodzinę na grilla. Grillowane potrawy mają wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat. Jeśli nie piecze się ich zbyt długo, pozostają soczyste i miękkie, tak że nawet dwuletni maluch sobie z nimi poradzi. Ale bardzo ważne - ani mięsa, ani ryb nie można piec bezpośrednio na ruszcie, tylko w folii aluminiowej. Inaczej wytapiający się tłuszcz kapie na węgiel i powstaje rakotwórczy dym, który unosi się ku górze i nasyca każdą porcję.

Pamiętajcie, że latem maluch powinien dużo pić. Najlepiej niegazowaną niskozmineralizowaną wodę mineralną lub źródlaną. Dobrze zaspokajają też pragnienie niezbyt słodkie kompoty i soki. Najlepiej podawać je lekko schłodzone (ale nie lodowate). Po pierwsze, takie są smaczniejsze, a po drugie, czas zacząć stopniowo hartować malca - żeby wypicie zimnego napoju czy zjedzenie loda nie powodowało u niego natychmiast zapalenia gardła czy wręcz anginy.

Na zimno można też podawać mleko, kakao, koktajle mleczne i herbatki owocowe. Jeśli jest gorąco, a dziecko się zgrzało i bardzo chce mu się pić, chłodne napoje dobrze jest mu serwować przez słomkę lub w kubeczku z dziobkiem. Gardłu źle robią gwałtowne zmiany temperatury, a dzięki temu prostemu zabiegowi nie dojdzie do nich, bo malec będzie pił powoli, małymi łykami.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Twarożek z kawałkami dojrzałej śliwki i mała maślana bułeczka

Przecierowy sok marchewkowo-morelowo-jabłkowy

Drugie śniadanie

Kromka białego chleba z masłem i pokrojonym w plasterki ogórkiem małosolnym

Herbata malinowa z cytryną

Obiad

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem

Mizeria ze śmietaną

Kompot z czerwonych porzeczek

Podwieczorek

Lody śmietankowe lub waniliowe polane przecierem z owoców leśnych ze słoiczka

Kolacja

Ziemniaki pieczone w folii na grillu podane z dipem jogurtowym

Sałata skropiona sosem vinegret

Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)

WTOREK

Śniadanie

Lane kluski na mleku

Napój z marchwi z dodatkiem cytryny

Drugie śniadanie

Twarożek z przecierem z brzoskwini i mango ze słoiczka. Kromka lekkiego chrupkiego chleba.

Sok z czarnej porzeczki

Obiad

Pomidorowa zupa krem z groszkiem ptysiowym

Zapiekanka z kaszy jaglanej, jabłek i śliwek, na talerzu polana naturalnym jogurtem

Kompot z agrestu

Podwieczorek

Owocowe kulki (wycinamy je specjalną łyżeczką z dojrzałego żółtego melona i czerwonego arbuza)

Kolacja

Parówka dla dzieci zapiekana z żółtym serem w folii na grillu, kromka chleba i pokrojony w plasterki pomidor posypany cebulą dymką

Herbata z syropem wiśniowym lub malinowym

ŚRODA

Śniadanie

Omlet biszkoptowy posmarowany konfiturą jagodową lub wiśniową

Mleko

Drugie śniadanie

Kasza manna z przecierem gruszkowym

Sok z malin i winogron

Obiad

Łosoś pieczony w folii (na grillu lub w piekarniku) z odrobiną masła doprawiony sokiem z cytryny

Ziemniaki

(Uwaga! Zanim podasz rybę maluchowi dokładnie oczyść ją z ości)

Obiad

Surówka z drobno utartej marchwi, jabłka i dojrzałej, słodkiej brzoskwini

Kompot z jabłek

Podwieczorek

Sałatka z owoców leśnych (czyli poziomek, maliny, jagód i jeżyny) posypanych cukrem i polanych naturalnym jogurtem

Kolacja

Różyczki gotowanego kalafiora i brokuła polane stopionym masłem i tartą bułką

Napój jabłkowo-miętowy

CZWARTEK

Śniadanie

Kromka chrupkiego białego pieczywa z twarożkiem pomidorowym i paskiem papryki

Koktajl z mleka, kefiru i gruszki doprawiony cukrem waniliowym

Drugie śniadanie

Pokrojona w cienkie paski kalarepka, marchewka i surowy ogórek podane z dipem jogurtowym

Sok jabłkowy

Obiad

Duszone minipulpeciki z mielonego mięsa z indyka w łagodnym sosie

Kasza gryczana

Surówka z sałaty z koperkiem polana śmietaną

Kompot z wiśni

Podwieczorek

Bita śmietana z truskawkami

Kolacja

Pieczona w folii na grillu grzanka podana z masłem czosnkowym

Sałatka grecka (pomidor, surowy ogórek, papryka, czarne oliwki i feta polane sosem winegret)

Kompot z agrestu

PIĄTEK

Śniadanie

Jajecznica na maśle z dodatkiem masła i ziół prowansalskich, mała kromka grahamki

Kawa zbożowa z mlekiem

Drugie śniadanie

Kromka razowego chleba z masłem, plasterkiem pomidora i szczypiorkiem

Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)

Obiad

Jarzynowa zupa krem z ziołowymi grzankami

Kluski z truskawkami i naturalnym jogurtem z cukrem

Napój jabłkowo-brzoskwiniowy

Podwieczorek

Połówka jabłka posypana cukrem zmieszanym z cynamonem upieczona w folii na grillu

Kolacja

Kromka chleba z masłem i cienkim plasterkiem pieczonego w domu mięsa plus łyżka stołowa sałatki jarzynowej

Herbata z owoców leśnych

SOBOTA

Śniadanie

Serek wiejski z müsli i kawałkami dojrzałej, obranej ze skórki moreli

Sok z owoców egzotycznych

Drugie śniadanie

Kromka chleba razowego z masłem i utartym na drobnej tarce żółtym serem i dwa koktajlowe pomidorki

Mleko waniliowe

Obiad

Ogórkowa z ryżem

Knedle ze śliwkami polane zrumienioną tartą bułką z masłem

Napój jabłkowo-miętowy

Podwieczorek

Sorbet malinowy (maliny miksujemy z cukrem, przecieramy przez gęste sitko, by pozbyć się pestek i zamrażamy w specjalnym pojemniczku na lody na patyku)

Kolacja

Szaszłyczek z piersi kurczaka, suszonych moreli i śliwek pieczony w folii na grillu. Kromka chleba

Herbata malinowa

NIEDZIELA

Śniadanie

Pełnoziarnisty tost z utartym na grubej tarce jajkiem na twardo i żółtym serem

Kakao

Drugie śniadanie

Miseczka ugotowanego i obranego ze skórki bobu

Obiad

Placek ziemniaczany z sosem boeuf Strogonow

Surówka z sałaty lodowej, pomidora, świeżego ogórka i cebuli polana sosem winegret

Kompot z jabłek i śliwek

Podwieczorek

Torcik jogurtowy z galaretką z wtopionymi surowymi truskawkami i borówkami amerykańskimi

Kolacja

Pstrąg pieczony w folii na grillu razem z pokrojonymi na cząstki ziemniakami

Kiełki słonecznika do chrupania

Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.