Tran, olej o wyjątkowych właściwościach. Kto go potrzebuje?

Tran niegdyś był podawany dzieciom jako obowiązkowy suplement w przedszkolu, teraz już nie praktykuje się takich metod. Czy zatem powinniśmy podawać go dziecku samodzielnie? Zobaczmy czy jest on nam potrzebny i jakie właściwości posiada.

Tran czym jest?

Tran jest olejem, czyli dokładniej ciekłym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Olej ten pozyskiwany jest z wątroby dorsza atlantyckiego (lub innych ryb dorszowatych). Niekiedy ciekły tłuszcz pochodzący z wątroby rekina również nazywamy tranem (chociaż nazwa zastrzeżona jest dla dorsza). Nieco mniej popularny jest wyrób z halibuta, który również jest skoncentrowany w wątrobie tej ryby. Tranem niekoniecznie słusznie, nazywamy także substancję pozyskaną z tkanki tłuszczowej fok lub wielorybów.

Klasyczny tran jest to nic innego jak suplement diety, zawierający cenne składniki, takie jak witaminy oraz kwasy omega 3 i omega 6, szczególnie cenione za wpływ na odporność organizmu.

Tran - właściwości, które go charakteryzują 

Właściwości tranu znane są ludzkości od bardzo dawna. Doceniali je między innymi skandynawscy Wikingowie, którzy obmyślili nawet autorski sposób na pozyskiwanie tranu z wątroby ryb. Dla tejże kultury był to bardzo cenny składnik pokarmowy, z racji tego, iż panowały tam ówcześnie ciężkie zimy, nieobfitujące w promienie słoneczne.

Tran właściwości - przedstawiają się w następujący sposób:

  • Zawarta jest w nim witamina A, która jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Przede wszystkim bierze ona udział w syntezie białek, dodatkowo jest potrzebna do procesu przemiany lipidów. Ponadto występuje podczas wzrostu naszego ciała, gdzie działa jako wspomagacz. Polecana jest także na trądzik oraz jako sprzymierzeniec zdrowych oczu
  • Witamina D z kolei działa pozytywnie na wiele układów w naszym organizmie będą to: układ kostny, układ nerwowy, układ mięśniowy, układ immunologiczny, układ krążenia oraz na poszczególne tkanki. Jak powszechnie wiadomo witamina ta wnika do naszego organizmu za sprawą promieni słonecznych, w okresach zimowych przyjmowanie produktów bogatych w witaminę D jest szczególnie ważne, ponieważ bardzo często zdarzają się wtedy niedobory.  
  • W nieco mniejszej ilości w tranie występuje witamina E, która nazywana jest niekiedy witaminą młodości. Jest ona przeciwutleniaczem (antyoksydantem, antyutleniaczem), opóźnia proces starzenia się komórek. 
  • tran posiada niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 (w tym kwas eikozapentaenowy zwany EPA oraz kwas dokozaheksaenowy tzw. DHA) oraz omega 6. Organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować, muszą być one dostarczone. Jak sama nazwa wskazuje są nam niezbędne (często nazywane są NNKT - niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe). Co nam dają takie kwasy:
  1. po pierwsze wspomagają one serce oraz powiązany z nim układ krwionośny
  2. mają działanie przeciwzakrzepowe 
  3. obniżają stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów, co nazywamy działaniem antyateromatycznym
  4. mają właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi
  5. minimalizują możliwość wystąpienia udaru mózgu oraz zawału serca
  6. zmniejszają ryzyko powstania nowotworu oraz przerzutów nowotworowych
  7. poprawiają funkcjonowanie naszego całego układu pokarmowego
  8. wpływają pozytywnie na odporność

Tran jaki wybrać by był dla nas najlepszy?

Tran jaki wybrać, spośród wszystkich dostępnych na rynku możliwości? Często w obliczu wielu rodzajów suplementów stajemy przed ciężkimi wyborami. Jesteśmy wręcz zalewani różnymi propozycjami. Generalnie najbardziej popularnym tranem jest ten produkowany z dorsza atlantyckiego. Po tran z oleju z wątroby innych ryb dorszowatych sięgamy znacznie rzadziej. Możemy wybierać także pomiędzy konsystencją, czyli olej (często smakowy), kapsułki, tabletki - tutaj wszystko zależy od naszych własnych preferencji, chociaż należy pamiętać, iż olej jest stanem naturalnym tego produktu, natomiast kapsułki powstają poprzez dodanie żelatyny. Kapsułki są cenione za łatwość przyjmowania, połknięcie oleju nie należy do przyjemnych doznań smakowych.

Tran w kapsułkach i jego zalety

Tran w kapsułkach powstał znacznie później niż jego pierwsze płynne wersje. Ma on wielu zwolenników, jest to spowodowane pewnie lepszą formą do spożycia. Nie każdy da radę wypić łyżkę oleju. Dodatkowo wiele osób ma traumę z nim związaną z dzieciństwa, kiedy to dzieci były przymuszane do picia tego specyfiku. Generalnie najlepszy będzie naturalny tran do picia w formie oleju. Jednakże za kapsułkami przemawia fakt, iż zamknięty szczelnie tran nie będzie się ulatniał i będzie zawsze świeży podczas spożywania.   

Tran dla niemowląt, czy możemy go podawać?

Tran dla niemowląt może zostać podany tylko i wyłącznie po konsultacji z pediatrą. Istnieje ryzyko przedawkowania przez tak małe dziecko witaminy A oraz witaminy D. Dla małego organizmu może to być niebezpieczne a do hiperwitaminozy w tym przypadku może dojść w łatwy i szybki sposób. Generalnie przed podaniem jakiegokolwiek suplementu musimy zsumować najpierw wszystkie inne (ich składniki), które przyjmujemy - dotyczy to także dorosłych.  

Jaki tran dla dziecka od trzeciego roku życia

Rodzice małych dzieci często zadają pytanie pediatrze - jaki tran dla dziecka będzie najlepszy? Najwięcej specyfików z tranem na rynku mamy przeznaczonych dla dzieci od trzeciego roku życia. Można tutaj wybierać w różnych formach - są płynne-smakowe, w formie kapsułek, tabletek lub też żelków. Najlepiej wybrać na podstawie preferencji dziecka.

Tran dla dzieci - jaki wybrać

Tran dla dzieci powinien zostać stosownie wybrany, ważne jest aby sprawdzać co zawiera, bowiem należy pamiętać o tym, iż - tran tranowi nierówny. Nie ważne na jaką formę tego specyfiku się w ostateczności zdecydujemy, zawsze sprawdzamy na etykiecie zawartość poszczególnych składników jak: nienasycone kwasy oraz witaminy. Najlepsza zawsze będzie naturalna forma. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA