Fruktoza - dlaczego trzeba na nią uważać?

Fruktoza to cukier prosty, który występuje w miodzie i owocach. Wydawać by się mogło, że tak naturalny składnik pożywienia nie może szkodzić. Niestety tak nie jest. Na fruktozę muszą uważać nie tylko osoby, które zmagają się z alergią bądź nietolerancją cukru owocowego. Szkodzi również jej nadmiar, o co nie jest trudno - fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Co warto wiedzieć o fruktozie?

Co to jest fruktoza?

Fruktoza jest monosacharydem, czyli cukrem prostym. Naturalnie występuje w owocach i miodzie, jej niewielkie ilości spotykane są również w warzywach. Potocznie określa się jako cukier owocowy. Ale to nie wszystko. Fruktozę można odnaleźć w cukrze spożywczym (w postaci sacharozy, na który składa się razem z glukozą), jak również w syropie glukozowo-fruktozowym, fruktozowym, fruktozowo-glukozowym. Oznacza to, ze jest obecna w niemal każdym produkcie spożywczym.

Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? Obejrzyj:

Zobacz wideo

Fruktoza a glukoza

Glukoza i fruktoza to dwa cukry proste o takiej samej kaloryczności, ale różnym indeksie glikemicznym i sposobie metabolizowania w organizmie. Wyglądają podobnie, ale różnią się budową chemiczną. Zawartość glukozy w owocach i warzywach jest najwyższa, gdy te są dojrzałe. Glukoza po spożyciu jest przekształcana w energię i zaspokaja uczucie głodu. Z kolei fruktoza jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Fruktoza jest bardziej słodka niż glukoza.

Czy fruktoza jest dobrym zamiennikiem cukru?

Fruktoza ma niski indeks glikemiczny (IG fruktozy = 20) i nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Jest także słodsza od cukru. Wydawać by się mogło, że to słodzik idealny, doskonały substytut glukozy dla diabetyków. Niestety tak nie jest, ze względu na mogące występować po jej nadmiernym spożyciu skutki uboczne. Wskazanym dla cukrzyków substytutem cukru jest ksylitol lub stewia.

Nadmiar fruktozy - zagrożenia

Spożywanie owoców w zalecanej ilości u osób, które nie mają problemów z alergią czy nietolerancją fruktozy, nie wywołuje szkodliwych następstw. Szkodliwy dla wszystkich jest nadmiar fruktozy w diecie. Tymczasem wcale o to nie trudno. Ponieważ fruktoza jest o około 40% słodsza niż sacharoza, jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy, deserów czy napojów.

Regularne spożywanie fruktozy w dużych ilościach wiąże się z wystąpieniem wielu zaburzeń. Może prowadzić do rozwoju:

Nietolerancja fruktozy

Nietolerancja fruktozy u dzieci i dorosłych to nieprawidłowa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających cukier owocowy. Bywa mylona z alergią, choć nią nie jest. W odróżnieniu od niej nie jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego, a wynika z braku lub niedostatecznej aktywności enzymu odpowiedzialnego za trawienie związku. Wyróżnia się dwie postaci nietolerancji fruktozy: zespół złego wchłaniania fruktozy i fruktozemię.

Zwykle pojawiająca się w jelicie cienkim fruktoza zostaje wchłonięta przez komórki wyścielające jelito i trafia do krwioobiegu. W przypadku nietolerancji fruktozy cukier owocowy jest obecny w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, co wywołuje takie dolegliwości jak gazy, silne bóle brzucha, biegunki, mdłości czy uczucie przepełnienia czy przelewania,

Dieta przy nietolerancji fruktozy polega na wyeliminowaniu lub ograniczeniu produktów, które nasilają objawy. Należy uważać nie tylko na produkty zawierające fruktozę, ale i te, które zawierają sacharozę. Cukier owocowy występuje jako dodatek w wielu produktach. Można ją znaleźć nie tylko w słodyczach i ciastach, ale i musztardach, ketchupach, płatkach śniadaniowych, wędlinach czy pieczywie.

Czy fruktozy należy się obawiać?

Prof. dr hab. med. Barbara Cybulska, lekarz specjalista chorób wewnętrznych i higieny żywienia człowieka uspokaja: Nie obawiajmy się spożywania owoców, w których fruktoza występuje naturalnie. Szkodliwa jest ta dodawana do innych produktów żywnościowych. Owoce mają małą gęstość energetyczną i dużo błonnika, ponadto są bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią przed rozwojem miażdżycy i przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Dlatego jedzmy owoce w rozsądnych i zalecanych ilościach oraz uważnie przyglądajmy się składom produktów, które kupujemy.*

Dietetycy odradzają spożywanie produktów dosładzanych przede wszystkim syropem glukozowo-fruktozowym. Wybierajmy mądrze.

* Źródło: https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/fruktoza-i-choroby-ukladu-sercowo-naczyniowego

Więcej o:
Copyright © Agora SA