Tłuszcze to m.in. budulec tkanek, element warunkujący dobre funkcjonowanie układu nerwowego, a także nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (to witaminy: A, D, E, K). W diecie osób dorosłych około 25 procent energii powinno być dostarczonych właśnie z tłuszczów. Z kolei u dzieci jest to jeszcze większa dawka. Eksperci zalecają, by w jadłospisie dziecka od 30 do 35 procent energii pochodziło właśnie ze zdrowych tłuszczów.
Tłuszcz jednak nie budzi powszechnie pozytywnych skojarzeń. Kojarzy się przede wszystkim z otyłością i licznymi chorobami. Musimy jednak pamiętać, że oprócz tłuszczów niezdrowych, które nam szkodzą, istnieją także te zdrowe - cenne dla naszego organizmu. I to właśnie im przyjrzymy się w tym artykule.
Jaka jest rola zdrowych tłuszczy w diecie dziecka? Oto najważniejsze z nich:
Warto wspomnieć o dwóch podstawowych podziałach tłuszczów:
W codziennej diecie warto przede wszystkim ograniczyć tłuszcze nasycone. Są one odpowiedzialne za wysoki poziom cholesterolu we krwi, co w przyszłości może doprowadzić do zachorowania na miażdżycę. Dobrze jest także zmniejszać spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tych roślinnych. Taka zmiana może uchronić nas przed chorobami układu krążenia.
Gdzie znajdziemy tłuszcze nienasycone - znacznie zdrowsze od tłuszczów nasyconych? Powinniśmy szukać ich przede wszystkim w olejach.
Najważniejsze z tłuszczów nienasyconych to kwasy wielonienasycone:
Nasz organizm nie wytwarza ich samodzielnie. Dlatego powinniśmy dostarczać je poprzez odpowiednie odżywianie. Znajdziemy je na przykład w rybach oraz w owocach morza. Z koeli tłuszcze nasycone, mniej zdrowe od nienasyconych, znajdziemy m.in. w śmietanie, smalcu, maśle, oleju kokosowym.
W jaki sposób możemy zacząć wprowadzać zdrowe tłuszcze do diety naszych dzieci? Najlepszy sposób to dodawanie do potraw olejów roślinnych. Szczególnie polecany jest olej rzepakowy, który może być świetnym dodatkiem do kaszek czy zupek dla najmłodszych dzieci.
Co bardzo ważne, olejów tłoczonych naturalnie na zimno nie powinniśmy smażyć ani podgrzewać. Przez tego typu zabiegi mogą one stracić swoje cenne właściwości. Oleje najlepiej jest więc bezpośrednio dodawać do potraw.
Jedna łyżka oleju rzepakowego zawiera od 12 do 15 gramów tłuszczu. Musimy więc pamiętać o odpowiednich dawkach, które są uzależnione od wieku. W przypadku osób dorosłych zalecane są dwie łyżki oleju na dobę. Z kolei u dzieci:
Zobacz także: