Halibut - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto go jeść?

Halibut to pyszna, zdrowa, idealna do pieczenia i smażenia ryba. Dlaczego warto zainteresować się nią i czym się charakteryzuje?

Halibut - kilka słów o drapieżnej rybie morskiej

Halibut należy do grona nie tylko bardzo popularnych, ale smacznych ryb. Wyróżnia się delikatnym, łagodnym smakiem, który doceniają zarówno dorośli, jak i dzieci. Ma również bardzo małą liczbę ości, dzięki czemu łatwiej się ją je. Zawiera sporo wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów i cennych witamin.

Zobacz wideo

Halibut nie jest tanią rybą - kilogram świeżego fileta to koszt około 120 zł. O wiele taniej można kupić filety mrożone, których ceny zaczynają się już od 40 zł. Jednak każdy, kto zdecyduje się zainwestować w halibuta, nie pożałuje swojego wyboru. Znakomity smak i liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że warto dodać halibuta do swojego menu. Jakie wartości odżywcze ma ta ryba?

Halibut - właściwości prozdrowotne

  • Korzystnie oddziałuje na układ krążenia - zmniejsza prawdopodobieństwo zawału serca, udaru mózgu oraz arytmii. Zapobiega także miażdżycy czy powstawaniu zakrzepów. Skutecznie obniża poziomu tak zwanego "złego" cholesterolu.
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (0,29 g/100 g), obecne w mięsie ryb, poprawiają pracę i ukrwienie mózgu. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia niedokrwiennych udarów mózgu. Spożycie kwasów omega wpływa pozytywnie także na pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się.
  • Spożycie kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszenia zdolności płytek krwi do agregacji, a to z kolei do zmniejszenia prawdopodobieństwa uszkodzeń tkanek i zakrzepów.
  • Halibut, jak większość ryb, jest dobrym źródłem przyswajalnego białka, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso zwierzęce - zawiera 19 gramów pełnowartościowego białka w 100 gramach ryby.
  • Zawartość cennych witamin wpływa na poprawienie odporności, wzmocnienie organizmu. Dzięki nim zmniejsza się także ryzyko powstawaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych np. za obniżenie odporności immunologicznej. Warto tu wspomnieć o witaminie D, witaminie B12 i B6.
  • Jest produktem polecanym dla osób odchudzających się. Ma bardzo niewiele kalorii - w 100 g mięsa znajduje się jedynie 91 kcal.
  • Duża zawartość potasu (elektrolitu), pomaga w regulacji gospodarki mineralnej organizmu, wspiera właściwą pracę mięśni oraz normuje ciśnienie krwi.

Halibut smażony - przepis

Halibuta można także usmażyć na patelni i podać z warzywami, ziemniakami albo na sałacie. Dodatki to już sprawa drugorzędna, najważniejsze jest oczywiście, jak usmażyć halibuta.
Składniki do przygotowania:

  • 1,5 kg halibuta,
  • 1 szklanka mąki,
  • sól do przyprawienia,
  • pieprz do przyprawienia,
  • olej do smażenia.

Przepis:
Halibuta należy umyć i osuszyć (najlepiej papierowym ręcznikiem). Następnie kroimy rybę na kawałki, a każdy z nich doprawiamy solą i pieprzem. W dalszej kolejności powinno się obtoczyć przyprawione fragmenty ryby w bułce tartej. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Po kilku minutach, na rozgrzanym oleju smażymy rybę - najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Smażymy do czasu uzyskania złocistego koloru.

Usmażoną rybę przekładamy na chwilę na talerz z wyłożonym pergaminem, aby odsączyć ze zbyt dużej ilości tłuszczu. Po takim "osuszeniu" przekładamy rybę na talerz i ryba jest gotowa do spożycia.

Halibut pieczony z cytryną i koperkiem - przepis
Składniki do przygotowania potrawy:

  • 500 gramów halibuta,
  • 1 dość pękaty pęczek koperku,
  • 1 cytryna,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 4-5 główek cebuli (najlepiej szalotek),
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 2 - łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem,
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz.

Przepis:
Zacznij od rozgrzania piekarnika - ustaw na temperaturę 180 stopni. W czasie, gdy piekarnik się rozgrzewa, umyj i osusz ziemniaki, a następnie włóż je do żaroodpornego naczynia. W dalszej kolejności pokój cebule, czosnek i tymianek. Dodaj wszystkie składniki, skrop olejem i posyp delikatnie solą i odrobiną pieprzu. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż skórka ziemniaków zabarwi się na brązowo.

Umyj i osusz halibuta. Dodaj sól i pieprz, a następnie dookoła ryby ułóż pokrojoną w plastry cytrynę. Posyp całość pokrojonym koperkiem. Zawiń przyprawioną rybę w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz przez 10 minut, a następnie odwiń folię i piecz dalej przez 10-15 minut. Rybę podaj z upieczonymi ziemniakami i np. sałatką z rukoli lub roszponki, z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.