Zapotrzebowanie kaloryczne to nic innego, jak ilość kalorii, którą musimy dostarczyć organizmowi w ciągu doby, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Podstawowe zapotrzebowanie ma na celu określenie liczby spalanych w ciągu doby kalorii, niezbędnych do utrzymania wszystkich funkcji życiowych. Całkowite zapotrzebowanie zaś określa ilość kalorii niezbędnych do utrzymania właściwej masy ciała, ale bierze pod uwagę aktywność w ciągu dnia.
Trudno jest wskazać jedyny, prawidłowy i uniwersalny wzór, dzięki któremu będzie możliwe dokładne obliczenie zapotrzebowania kalorycznego. Najpopularniejsze i najczęściej stosowane są następujące metody:
Poprawne wyliczenie Całkowitej Przemiany Materii (CPM) wymaga, by pomnożyć otrzymany wynik dla PPM przez współczynnik, który najlepiej określa naszą aktywność. Współczynniki przedstawiają się następująco:
Jeśli uczciwie określimy swój poziom wydatku energetycznego, stosujemy następujący wzór:
> PPM x współczynnik aktywności = CPM, a wówczas otrzymamy dokładny wynik.
Zapotrzebowanie kaloryczne u nastolatków jest uzależnione od płci. Jeśli chodzi o dziewczynki w wieku 11-13 lat, to zaleca się im spożywanie około 1800-2200 kalorii w ciągu doby, starszym dziewczynkom - w wieku 14-18 lat rekomenduje się wartość kaloryczną w wysokości 1800-2400 kalorii w ciągu dnia. Chłopcy w wieku 11-13 lat powinni jeść w ciągu dnia produkty o łącznej wartości kalorycznej 1800-2600, zaś starsi, w wieku 14-18 lat, około 2200-3200 kalorii dziennie.
Przedziały kaloryczne są dość szerokie, ponieważ na zapotrzebowanie wpływa również rodzaj i ilość wykonywanej aktywności fizycznej. Młodzież, której aktywność w ciągu dnia ogranicza się do siedzenia przy biurku w szkole, a po szkole przy komputerze, będzie miała mniejsze zapotrzebowanie niż nastolatkowie, którzy w wolnym czasie uprawiają sport. Według zaleceń, aktywni fizycznie chłopcy mogą, a nawet powinni przyjmować nawet 3500 kalorii w ciągu całego dnia. Ilość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kalorii jest uzależniona również od wzrostu oraz budowy ciała. Wysocy i dobrze zbudowani chłopcy powinni jeść znacznie więcej niż ich szczupli i niewysocy koledzy.
Dieta małego dziecka powinna być odpowiednio zbilansowana pod kątem kalorii oraz składników odżywczych. Wartościowa dieta to taka, która jest różnorodna i obejmuje produkty spożywcze ze wszystkich grup pokarmowych. Wszystkie produkty spożywane przez dzieci powinny być odpowiedniej jakości i we właściwych proporcjach. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne u dzieci w wieku 2 lat określa się na mniej więcej 1100-1200 kalorii, zaś w wieku 3 lat na 1200-1300 kalorii.
Małe dzieci powinny spożywać posiłki w regularnych odstępach czasu, najlepiej o stałych porach w ciągu dnia. Należy brać pod uwagę, tak jak w przypadku większych dzieci oraz dorosłych, aktywność fizyczną w ciągu dnia. Dziecko powinno jeść posiłek w miłej atmosferze - w spokoju, bez pośpiechu. Nie powinno się zmuszać dzieci do jedzenia, wciskania im na siłę łyżki do buzi, ponieważ to w efekcie będzie miało odwrotny efekt - dziecko nie będzie chciało jeść, posiłki będą mu się źle kojarzyły.