Pomarańcza - właściwości i wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść ten owoc?

Pomarańcza to najpopularniejszy z cytrusów. Jest smaczna, zdrowa, ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest doskonałym źródłem witaminy C. Jakie jeszcze witaminy i minerały zawiera pomarańcza?

Pomarańcza - ogólna charakterystyka

Pomarańcza zaliczana jest do rodziny owoców cytrusowych. Jest uprawiana przede wszystkim w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, a największą jej produkcję odnotowuje się w Chinach, Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Pomarańcze można jeść na surowo, wyciskać z nich sok lub robić przetwory. Owoc docenia się także w przemyśle kosmetycznym - skórkę, kwiaty i młode pędy wykorzystuje się do produkcji olejków eterycznych.

Zobacz wideo

Prozdrowotne właściwości oraz cenne wartości odżywcze tego owocu docenili jako pierwsi mieszańcy południowych Chin -  kraju, z którego pochodzi. Jednak lecznicze działanie pomarańczy odkryto w Europie dopiero w XVI w. Dziś drzewo pomarańczowe stanowi jedną z bardziej popularnych roślin na świecie. Jeśli chcemy wybrać dojrzały, smaczny, soczysty i słodki owoc, zwróćmy uwagę podczas zakupów, czy ma on niewielkie wgłębienie przypominające wyglądem pępek.

Pomarańcza - kalorie i wartości odżywcze

Wartości odżywcze pomarańczy w 100 gramach przedstawiają się następująco.

  • Wartość kaloryczna - 47 kcal,
  • Białko - 0.94 g,
  • Tłuszcze - 0.12 g,
  • Węglowodany - 11.75 g (w tym cukry proste 9.35 g),
  • Błonnik - 2.4 g.

Pomarańcze nie są wysokokaloryczne; owoc średniej wielkości ma około 150 gramów, co stanowi około 70 kcal.

Pomarańcze i ich cenne właściwości

Pomarańcze zawierają cenne związki polifenolowe - kwasy fenolowe i flawonoidy oraz  flawanony, hesperydynę i naringeninę. Zawartość związków polifenolowych w soku z pomarańczy szacuje się na 370-7100 mg/l, gdzie - dla przykładu - ich zawartość w soku jabłkowym  waha się w granicach 23-250 mg/l. Szklanka soku pomarańczowego o pojemności 250 ml dostarcza od 100 mg do 1,8 g polifenoli ogółem.

Pomarańcza to dobre źródło beta-karotenu i witaminy C. Wykazuje dużą zawartość wody, która pomaga w skuteczny sposób wypłukiwać z organizmu szkodliwe substancje. Witamina C działa antyoksydacyjnie, hamuje agresywne cząstki tlenu, które powstają np. w wyniku nadmiernego stresu, notorycznego niewysypiania się oraz stosowania używek - palenia papierosów, spożywania alkoholu i zażywania środków odurzających.

Zjedzenie jednej pomarańczy w ciągu doby odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu na witaminę C. Inna odmiana pomarańczy, tak zwana czerwona, poza beta-karotenem wytwarza także antocyjany, które odpowiadają za ich czerwony odcień.

Te soczyste owoce posiadają substancje, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Według badań naukowców, regularne picie soku pomarańczowego może obniżyć u dzieci ryzyko zachorowania na białaczkę. Działają także chemoprewencyjne w obliczu raka sutka, wątroby oraz raka jelita grubego.
Wysoka zawartość witamin z grupy B (a także kwasu foliowego) pozytywnie działa na skórę i napięcia nerwowe. To również dobre źródło potasu, od którego zależy prawidłowy rytm serca oraz ciśnienie krwi. Pomarańcza ma także działanie przeciwbakteryjne.

Pomarańcze są polecane osobom, które dbają o linię bądź chcą zrzucić kilka kilogramów. Zawierają bowiem usprawniający przemianę materii błonnik. Szczególnie korzystnie działa spożywanie owoców razem z rozdzielającymi je błonkami i częścią skóry (białym nabłonkiem). To właśnie tam są flawonoidy, które potęgują moc witaminy C.

Pomarańcza w diecie dziecka

Według zaleceń, pomarańcze - tak samo jak inne cytrusy, powinno się włączyć do menu dziecka dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia. Wyjątkiem od tych rekomendacji jest podawanie banana, który można zaproponować maluchowi po 6 miesiącu życia (jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, to nawet wcześniej, bo już po 5). Dobrze jest wybierać owoce pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych. Owoce należy przed jedzeniem dokładnie umyć, a gdy widzimy choćby niewielkie oznaki zepsucia, wyrzucamy cały owoc bez odkrajania zakażonego fragmentu.
Dziecku najpierw należy zaproponować mały kawałek owocu, uważnie obserwując jego reakcję. Wśród najczęściej występujących objawów reakcji alergicznej są: wysypka, opuchlizna, rumień lub kłopoty z oddychaniem.

Zanim podamy owoc do spożycia, można przyłożyć go do skóry i odczekać, obserwując czy w kontakcie skóry z pomarańczą nie wystąpią niepokojące sygnały wskazujące na reakcję alergiczną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA