Miód to słodki produkt spożywczy, który w warunkach naturalnych wytwarzany jest głównie przez pszczoły właściwe. Miód może mieć barwę od białej, poprzez jasnożółtą, po brązową, a i różną konsystencję - gęstego płynu lub stałą. Procesem, który zachodzi w każdym miodzie naturalnym jest krystalizacja, która nie zmienia jego składu i właściwości odżywczych. Kolor oraz konsystencja miodu zależy od jego rodzaju.
Na rynku można znaleźć wiele rodzajów miodów, które różnią się między sobą nie tylko nazwą, ale również składem, wyglądem i działaniem. Każdy miód posiada również nieco inny smak. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się:
W praktyce istnieje dużo więcej pododmian i rodzajów miodów. W Polsce spotka się także miód faceliowy, wierzbowy, mniszkowy, nostrzykowy, łąkowy, ziołowy czy malinowy.
Wartość kaloryczna 100 g miodu nie przekracza zwykle 330 kcal. O jego wartości energetycznej decyduje zawartość cukrów prostych - glukozy i fruktozy, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi.
Miód jest znany ze swoich leczniczych właściwości od tysięcy lat. Zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin, takich jaki: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. Oprócz tego miód zawiera enzymy pochodzące głównie z gruczołów ślinowych pszczół. Obecny jest również nadtlenek wodoru, substancja o właściwościach bakteriostatycznych. Inne substancje o działaniu antybiotycznym to lizozym, inhibina i apidycyna.
Wiele się mówi o właściwościach leczniczych miodu, choć większości z nich nie udowodniono. Niemniej miód jest szeroko stosowany w:
Poza tym miód:
Miód wykorzystuje się również do zabiegów i pielęgnacji urody, ze względu na jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
Zacznijmy od tego, że miód do diety dzieci należy wprowadzić dopiero po ukończeniu przez nie 1. roku życia. Ma to związek z tym, że miód może zawierać przetrwalniki pałeczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) w ilościach, które stanowiących zagrożenie dla zdrowia i życia maluchów i powodować botulizm dziecięcy. Dla dzieci starszych i dorosłych obecność przetrwalników nie stanowi zagrożenia.
Miodem szczególnie polecanym dzieciom jest miód malinowy, który ma takie same właściwości jak sok z malin. Zalecany jest na infekcje, ale i przy niedokrwistości oraz nieżycie żołądka. Dobrym pomysłem jest miód faceliowy dla dzieci - miód nektarowy powstały z kwiatów facelii błękitnej. Ma delikatny smak i wiele właściwości leczniczych. Wzmacnia organizm, stosowany jest podczas leczenia chorób układu pokarmowego, pomaga także w leczeniu górnych dróg oddechowych. Jest doskonały w stanach wyczerpania, wzmacnia odporność. Trzeci faworyt to miód gryczany, który jest polecany nie tylko dzieciom, ale i kobietom w ciąży, niestety ta odmiana ma dość ostry i zdecydowany smak, co dla niektórych małych smakoszy może być nie do przyjęcia.
A jaki miód dla dzieci na kaszel? Najlepszy jest miód lipowy, który ma wyjątkowo silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgorączkowe. Działa także wykrztuśnie.