Sok z pokrzywy - właściwości i działanie
Pokrzywa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, B2, C,E, K, kwas foliowy, a także żelazo, magnez, wapń, krzem, potas, jak również flawonoidy. To dlatego wzmacnia, oczyszcza i regeneruje organizm.
Sok można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Sok z pokrzywy:
- zapobiega infekcjom, pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów.
- wzmacnia układ odpornościowy, ma właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące, wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T - komórek produkujących przeciwciała,
- wspiera organizm przy chorobach o podłożu autoimmunologicznym,
- łagodzi apatię i osłabienie, działa wzmacniająco, pomaga w usuwaniu z organizmu metabolitów, oczyszcza wątrobę oraz nerki, przywraca równowagę biologiczną organizmu, dodaje energii i zapobiega nowotworom,
- działa moczopędnie, pomaga oczyszczać organizm z toksyn,
- ułatwia trawienie, łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego (zawiera sekretynę, która aktywizuje trzustkę oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę),
- zapobiega i leczy anemię, szczególnie u ciężarnych,
- likwiduje obrzęki, usuwa nadmiar wody z organizmu,
- zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia je,
- wspomaga leczenie, łagodzi stany zapalne układu moczowo-płciowego,
- ma właściwości ściągające,
- pomaga w obniżaniu cholesterolu,
- działa przeciwalergicznie i łagodzi objawy kataru siennego,
- wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie i zapobiega osteoporozie,
- stosuje się go w cukrzycy, chorobie wrzodowej dwunastnicy, chorobach wątroby, a także na reumatyzm, artretyzm i bóle stawów,
- wspomaga odchudzanie.
Zewnętrznie pokrzywa może być stosowana na włosy i skórę, ponieważ łagodzi przebarwienia, przeciwdziała łojotokowi, ma właściwości ściągające i przeciwtrądzikowe. Wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, pomaga zwalczać łupież. Sok lub wywar z pokrzywy można wcierać u nasady włosów, a rozcieńczony wodą stosować jako płukankę na głowę.
Sok z pokrzywy - przeciwwskazania i skutki uboczne
O czym warto pamiętać, stosując sok z pokrzywy? Że z jej użytkowaniem wiążą się pewne zastrzeżenia, skutki uboczne i przeciwwskazania. I tak:
- Bardzo ważne jest dawkowanie syropu z pokrzywy. Nie należy pić go więcej niż 20 ml na dobę. Dla wzmocnienia organizmu i poprawy wyników krwi wystarczy łyżka dziennie, pita przez kilkanaście dni.
- Aby zlikwidować problemy ze stawami zaleca się znaną od dawna metodę biczowania pokrzywą.
- Do celów leczniczych najcenniejsza jest pokrzywa kwietniowa i majowa. Do celów kulinarnych także ta późniejsza.
- Przeciwwskazaniem do stosowania soku z pokrzywy są choroby narządów rodnych: rak, mięśniaki, cysty, krwawienia. Nie można go stosować przy przewlekłych chorobach nerek i cukrzycy leczonej lekami. Kuracja pokrzywą nie powinna być stosowana przed zabiegiem chirurgicznym i przez tydzień po nim.
- Nie należy stosować soku z pokrzywy podczas przyjmowania leków moczopędnych i rozrzedzających krew.
Pokrzywa jest zalecana osobom z niedokrwistością, głównie kobietom w ciąży i dzieciom, jak również pacjentom z nadciśnieniem tętniczym krwi.
Jak zbierać pokrzywy? Sok z pokrzywy - przepis
Pokrzywę zbiera się wczesną wiosną. Najlepsze są rośliny niezbyt wyrośnięte, nie wyższe niż 25 centymetrów. Należy zrywać jedynie ich trzy górne "piętra" - najlepiej przed okresem jej kwitnięcia. Ważne jest, by szukać pokrzyw w miejscach oddalonych od dróg i zanieczyszczeń. I co najważniejsze, aby liście pokrzywy przestały parzyć, trzeba je sparzyć gorącą wodą.
Zebrane pokrzywy można wysuszyć, by przez cały rok móc robić napary. W sezonie wiosenno-letnim zaś dobrze jest pić świeży sok z pokrzywy. Przepis nie jest skomplikowany. Najlepiej sprawdzają się sokowniki i wyciskarki do owoców i warzyw, choć można też próbować wycisną go inną metodą, korzystając z maszynki do mielenia mięsa i gazy. Pokrzywę należy najpierw oczyści i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Następnie zmielić i wycisnąć sok, korzystając z gazy. Sok z pokrzywy można przechowywać w lodówce do 4 dni.
Z pokrzywy, oprócz naparu czy soku, można: zrobić zupę, dodawać ją do jajecznicy czy sałatek, a także udusić jak szpinak. Można ją dodawać do soków warzywnych i warzywno-owocowych oraz i koktajli.