Pierwsze eksperymenty z podawaniem dzieciom pieczywa rodzice rozpoczynają zazwyczaj około 8 miesiąca życia malucha. To czas, kiedy w diecie dziecka pojawiły się już inne produkty oprócz mleka matki lub mleka modyfikowanego. Najprawdopodobniej dziecko posmakowało też różnych warzyw i owoców, a także kaszki, która zawiera gluten. Maluch ma już takie pierwsze ząbki, więc może samodzielnie pogryźć pieczywo.
Jeśli dziecko po wprowadzeniu kaszki z glutenem nie wykazało żadnej reakcji alergicznej, nie ma powodów do obaw. Tym bardziej w przypadku, gdy nikt z najbliższej rodziny nie jest genetycznie obciążony celiakią. Wówczas radzi się, by zacząć od chleba białego, pszennego lub niewielkiej bułki dobrej jakości. Pediatrzy nie widzą przeciwwskazań, by podawać dziecku pieczywo w formie kanapek. W tym przypadku lepiej jednak odkroić z chleba skórę.
Mimo, że dietetycy zachęcają nas do spożywania razowego i pełnoziarnistego pieczywa, najlepiej z pełnego przemiału, wskazując na ich cenne wartości odżywcze, to nie jest on najlepszy dla najmłodszych. Przy rozszerzaniu diety dziecka najbezpieczniej jest zacząć od podawania białego pieczywa. Choć nie posiada ono tyle wartości co ciemne, to jest łatwiejsze do strawienia dla małego żołądka. Dziecku, które ukończyło rok i nie wykazało żadnych objawów nietolerancji przy zwykłym, pszennym pieczywie, można zaoferować także ciemne pieczywo. Można podać pieczywo pszenno-żytnie lub samo żytnie.
Najwyżej znajdujące się w rankingu wartości odżywczych pieczywo razowe zaleca się włączyć do diety malucha po ukończeniu 1 roku życia. Niektórzy radzą, by wstrzymać się do ukończenia 2 lat, ponieważ razowe pieczywo jest dość ciężkostrawne.
Małym dzieciom można śmiało zaoferować pieczywo wykonane z mąki graham - mąki pszennej z pełnego przemiału (zarówno chleb, jak i bułki). Grahamy są lepiej stawne od pieczywa razowego, a mają zbliżone wartości. W smaku zaś są bardziej delikatne, a dzięki temu bardziej lubiane przez młodych odkrywców smaku. Polecane jest także pieczywo z dodatkami (z sezamem, pestkami dyni czy ziarnami słonecznika), stanowiącymi dodatkowe źródło witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartość odżywcza pieczywa może się różnić od siebie w zależności od rodzaju, czyli też od składu. Pieczywo wypieka się według rozmaitych przepisów, proporcji i dodatków, inna jest zatem zawartość mąki, mleka, cukru, soli, tłuszczu czy jajek.
Samo pieczywo uznawane jest za jedno z głównych źródeł kalorii oraz wartości odżywczych. Znajdziemy w nim minerały, takie jak: magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) i witaminę E. To także źródło białka i błonnika, który korzystnie wpływa na poprawę perystaltyki jelit. Błonnik daje również uczucie nasycenia, zmniejsza wartość energetyczną diety, zaś jego spożywanie wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych (m.in. otyłości, cukrzycy i miażdżycy).
Nie każde pieczywo jest zdrowe i dobre dla dzieci. Zanim zaproponujemy dziecku chleb czy bułkę, warto przyjrzeć się dokładniej jego etykiecie, zwracając szczególną uwagę na skład oraz termin przydatności do spożycia. Jeśli na opakowaniu widnieje informacja, że chleb ma długi termin ważności powinno wzbudzić to naszą czujność. Oznacza ona, że chleb najprawdopodobniej zawiera niepożądane substancje konserwujące, które chronią przed pleśnią. Nie jest to zatem produkt naturalny.
Dodatkowo warto przyjrzeć się, czy w składzie nie są wymienione polepszacze, takie jak lecytyna sojowa, mąka sojowa czy karmel, który ma za zadanie "poprawić" kolor chleba, barwiąc go na ciemny kolor.
Dietetycy i pediatrzy radzą rodzicom, by nie podawali swoim dzieciom pieczywa tostowego i bułek z oczyszczonej mąki pszennej.
Na koniec warto dodać, że duże znaczenie ma pojemnik do przechowywania pieczywa. Nie powinno się go trzymać w torebkach foliowych, lecz torebce wykonanej z papieru lub w odpowiednim do tego celu pojemniku. Jeśli na zakupionym chlebie czy bułce pojawi się chociażby niewielka ilość pleśni, należy pozbyć się całego bochenka. Absolutnie zakazane jest odkrajanie spleśniałego fragmentu i spożywanie pozostałej części! Pieczywo przygotowanie z naturalnych składników utrzymuje świeżość przez 2-3 dni.