Chlorella - właściwości i wartości odżywcze zielonej superalgi

Chlorella zaliczana jest do superżywności - ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, mnóstwo witamin i minerałów. Jakie korzyści daje wprowadzenie jej do menu i jak powinno się ją stosować?

Chlorella - czym jest?

Chlorella to jednokomórkowa, słodkowodna alga w zielonym kolorze. Została odkryta w 1890 roku, choć rośnie na świecie już od miliardów lat. Jej cudownie działanie zawdzięcza się cennym składnikom odżywczym pochodzenia roślinnego. Jest bogata także w koofaktory, mające pozytywny wpływ na zdrowie. W chlorelli wykryto wysokie stężenie chlorofilu (substancji, która nadaje jej charakterystycznego zielonego koloru), kwasów nukleinowych, aminokwasów, enzymów, witamin i wielu minerałów, a wśród nich: żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, selen i jod oraz witamin - szczególnie z grupy B, witaminy A, C i E. Dlatego algę tę zalicza się do superżywności (superfoods), czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Zobacz wideo

Chlorella - właściwości

  • Eliminuje nieprzyjemne zapachy

Chlorella posiada właściwości oczyszczające organizm. Eliminując toksyny i szkodliwe substancje, pomaga w neutralizowaniu nieprzyjemnego zapachu z ust czy potu. Chlorofil, główny składnik chlorelli, stosowany jest przy zaburzeniach równowagi flory bakteryjnej, wywołanych rozkładem pokarmu przez bakterie niepożądane w jelitach. W konsekwencji tego rozkładu tworzą się uciążliwe, brzydko pachnące gazy.

  • Oczyszcza organizm

Ze względu na to, że chlorella ma właściwości detoksykacyjne, odtruwa organizm usuwając z niego alkohol, metale ciężkie i pestycydy. Zapobiega także dostawaniu się do organizmu azotanów, które trafiają do niego wraz z warzywami i owocami. Eliminuje szkodliwe działanie ołowiu, uranu, rtęci i arszeniku.

  • Zwiększa odporność organizmu

Oczyszczanie organizmu poprawia również odporność organizmu. Składniki takie, jak: chlorofil, beta-karoten i cynk zwiększą odporność na szkodliwe substancje i pasożyty. Szybko zauważymy lepsze samopoczucie, więcej energii i rzadsze choroby. Badania pokazują, że chlorella uaktywnia produkcję interferonów. Te zaś pobudzają aktywność makrofagów, dzięki czemu wspomagają odporność.

  • Przyspiesza gojenie się ran

Chlorella jest również bardzo przydatna w gojeniu się ran, ma bowiem właściwości regenerujące tkanki. Jeśli zatem pacjenci cierpią z powody długo gojących się ran i zmian na skórze, zaleca się włączenie chlorelli do diety.

  • Wspiera proces odchudzania

Suplementacja chlorellą polepsza trawienie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i poziom cukru. Dodatkowo, ze względu na dużą ilość błonnika pokarmowego jest pomocna w odchudzaniu. Błonnik wpływa na zwiększenia uczucia sytości, zatem zmniejsza apetyt. To dobra wiadomość dla osób, które walczą z nadwagą.

  • Pomaga zwalczyć anemię

Chlorella jest również doskonałym źródłem żelaza. Z tego powodu zalecana jest osobom, które chorują na anemię lub stosują dietę pozbawioną mięsa (wegetarianie i weganie).

Chlorella - dawkowanie

Przyjmowanie chlorelli powinno odbywać się ściśle według zaleceń - zarówno jeśli chodzi o ilość, jak i czas stosowania. Zalecana dawka, która przyniesie najlepsze efekty, powinno opierać się na spożyciu 2-4 tabletek 3 razy w ciągu doby, czyli łącznie 6-12 tabletek w ciągu dnia, co daje 2-3 gramy proszku. Czas przeznaczony na suplementację nie powinien przekraczać 2 miesięcy.

Skutki ubocznie stosowania chlorelli pojawiają się stosunkowo rzadko. Preparat jest dobrze tolerowany przez organizm. Ryzyko wystąpienia skutków ubocznych może wystąpić w przypadku nadużywania preparatu. Zdarzają się osoby, u których wystąpiła reakcja alergiczna. Możliwe jest również pojawienie się efekty światłouczulającego u osób z dużą wrażliwością na słońce. Niekiedy zdarza się, że oczyszczanie organizmu chlorellą wywołuje na twarzy trądzik.

Wśród innych skutków ubocznych wymienia się: biegunki, wzdęcia, uczucie ciężkości - te symptomy są najczęściej związane ze sporą zawartością błonnika w chlorelli. Takie objawy zwykle same znikają, a jeśli utrzymują się przez dłuższy czas, to warto skonsultować się z lekarzem.

Chlorella - jak spożywać preparat w proszku?

Chlorellę w postaci sproszkowanej najczęściej dodaje się do owocowych i warzywnych koktajli, ale także ciast, deserów, sosów. Warto jednak mieć na uwadze, że może ona nadać potrawom "rybny", "morski" posmak, który niektórym może przeszkadzać. Wówczas warto rozważyć sięgnięcie po preparaty w tabletkach lub (w przypadku koktajli) niwelować smak sokiem jabłkowym lub ananasowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA