Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

Szpinak to bardzo cenne dla zdrowia warzywo. Ma niewiele kalorii, a przy tym sporą ilość błonnika. Smak można określić jako uniwersalny, dzięki czemu można z niego przygotować wiele różnorodnych potraw. Jakie właściwości ma szpinak i komu jest polecany najbardziej?

Szpinak - co to za warzywo?

Szpinak pochodzi z rodziny szarłatowatych. Zawiera dużą ilość witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu ma działanie prozdrowotne. Zielone liście szpinaku są mało kaloryczne - 100 gramów surowych liści zawiera około 20 kcal, oraz niemal 3 gramy błonnika, 0,5 grama tłuszczu, 3 gramy białka i prawie 3,6 grama węglowodanów.

Zobacz wideo

Uprawa szpinaku nie wymaga szczególnych trudności i wiąże się z niskim kosztem. Dzięki temu świeży szpinak możemy spożywać przez cały rok, niezależnie od sezonu. Szpinak można spożywać na wiele sposobów -  w postaci surowej, duszonej i gotowanej. Idealnie nadaje się do przyrządzania sałatek, jako farsz do pierogów czy naleśników. Choć szpinak to warzywo, można z niego przygotować także koktajl lub deser.

Szpinak - skąd pochodzi?

Szpinak znany był w średniowieczu wśród Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Dlatego nazywany był "perskim zielem". Dużo czasu musiało upłynąć, nim dotarł na terytorium obecnej Hiszpanii i  całej Europy, gdzie został rozpowszechniony w XI wieku. Swoją popularność zielone liście zawdzięczają pielęgniarkom, podającym napar ze szpinaku ludziom pozbawionym sił, osłabionym i z obniżoną odpornością. 

Szpinak - właściwości odżywcze

O cennych właściwościach odżywczych szpinaku świadczy jego skład - posiada znaczną część witamin ze zdrowotnego alfabetu. W szpinaku zajdziemy witaminy grupy B - B1, B2, B3, B6, B12 oraz witaminę A, C, D, E i K. Poza tym to bogactwo cennych pierwiastków takich jak: potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, sód, miedź, mangan czy selen. Zielone liście mają również kwas foliowy i kwas pantotenowy a także antyoksydanty podnoszące odporność organizmu.

Szpinak - właściwości zdrowotne 

  • Obniża poziom złego cholesterolu 

Szpinak jest bogaty w witaminę A, E, B6 oraz K. Witaminy A oraz E hamują procesy starzenia się organizmu, witaminy z grupy B wpływają na obniżanie poziomu "złego" cholesterolu, zaś witamina K odgrywa ważną rolę w procesach związanych z krzepnięciem krwi.

  • Podnosi odporność

Bogactwo witamin i minerałów, które znajduje się w zielonych liściach pozytywnie wpływa na czerwone i białe ciałka krwi. Jest to zasługa przede wszystkim kwasu foliowego, żelaza, magnezu oraz chlorofilu. Dzięki tym składnikom znacznie podnosi się odporność organizmu. 

  • Polecany dla kobiet w ciąży

Szpinak powinny spożywać przyszłe mamy. Według badań, jedzenie zielonych liści pozytywnie oddziałuje na rozwój układu nerwowego u dziecka. Wykazuje również działanie ochronne przed chorobami układu krążenia.

  • Działa antyrakowo

Antynowotworowe działanie szpinaku jest bardzo cenione w Stanach Zjednoczonych. To właśnie w USA zielone liście uznano za warzywo z największym potencjałem przeciwnowotworowym. Swoje cenne właściwości zawdzięcza znaczącej ilości beta-karotenu oraz zawartości związków o działaniu przeciwutleniającym. Jak podkreślają naukowcy, szczególnie sprawdza się w profilaktyce raka wątroby, pęcherza moczowego, okrężnicy, szyjki macicy, piersi, prostaty oraz chłoniaka nieziarniczego.

  • Zapewnia zdrowy wzrok

Szpinak jest polecany osobom, które mają kłopoty ze wzrokiem, z uwagi na zawartość związków z rodziny karotenoidów. Dwa z tych związków - zeaksantyna i luteina - pozytywnie działają na wzrok, a dokładnie na stan plamki żółtej, która wraz z upływem lat psuje się, doprowadzając do ślepoty.

  • Szpinak - komu nie jest zalecany?

Ze względu na zawartość szczawianów, szpinak powinny wykluczyć ze swojej diety osoby, które mają kamienie nerkowe bądź skłonności do ich odkładania (nawet w formie piasku nerkowego). W przypadku kamicy szczawianowo-wapniowej ifosforanowo-wapniowej należy wykluczyć z diety szpinak. Również pacjenci cierpiący na dnę moczanową powinny raczej zrezygnować ze spożywania zielonych liści, a osoby w zaawansowanym stadium tej choroby powinny je całkowicie wyeliminować.  Szpinak nie jest także polecany pacjentom z osteoporozą, ponieważ kwas szczawiowy nie wpływa korzystnie na przyswajanie wapnia przez organizm.

Więcej o:
Copyright © Agora SA