Szpinak pochodzi z rodziny szarłatowatych. Zawiera dużą ilość witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu ma działanie prozdrowotne. Zielone liście szpinaku są mało kaloryczne - 100 gramów surowych liści zawiera około 20 kcal, oraz niemal 3 gramy błonnika, 0,5 grama tłuszczu, 3 gramy białka i prawie 3,6 grama węglowodanów.
Uprawa szpinaku nie wymaga szczególnych trudności i wiąże się z niskim kosztem. Dzięki temu świeży szpinak możemy spożywać przez cały rok, niezależnie od sezonu. Szpinak można spożywać na wiele sposobów - w postaci surowej, duszonej i gotowanej. Idealnie nadaje się do przyrządzania sałatek, jako farsz do pierogów czy naleśników. Choć szpinak to warzywo, można z niego przygotować także koktajl lub deser.
Szpinak znany był w średniowieczu wśród Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Dlatego nazywany był "perskim zielem". Dużo czasu musiało upłynąć, nim dotarł na terytorium obecnej Hiszpanii i całej Europy, gdzie został rozpowszechniony w XI wieku. Swoją popularność zielone liście zawdzięczają pielęgniarkom, podającym napar ze szpinaku ludziom pozbawionym sił, osłabionym i z obniżoną odpornością.
O cennych właściwościach odżywczych szpinaku świadczy jego skład - posiada znaczną część witamin ze zdrowotnego alfabetu. W szpinaku zajdziemy witaminy grupy B - B1, B2, B3, B6, B12 oraz witaminę A, C, D, E i K. Poza tym to bogactwo cennych pierwiastków takich jak: potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, sód, miedź, mangan czy selen. Zielone liście mają również kwas foliowy i kwas pantotenowy a także antyoksydanty podnoszące odporność organizmu.
Szpinak jest bogaty w witaminę A, E, B6 oraz K. Witaminy A oraz E hamują procesy starzenia się organizmu, witaminy z grupy B wpływają na obniżanie poziomu "złego" cholesterolu, zaś witamina K odgrywa ważną rolę w procesach związanych z krzepnięciem krwi.
Bogactwo witamin i minerałów, które znajduje się w zielonych liściach pozytywnie wpływa na czerwone i białe ciałka krwi. Jest to zasługa przede wszystkim kwasu foliowego, żelaza, magnezu oraz chlorofilu. Dzięki tym składnikom znacznie podnosi się odporność organizmu.
Szpinak powinny spożywać przyszłe mamy. Według badań, jedzenie zielonych liści pozytywnie oddziałuje na rozwój układu nerwowego u dziecka. Wykazuje również działanie ochronne przed chorobami układu krążenia.
Antynowotworowe działanie szpinaku jest bardzo cenione w Stanach Zjednoczonych. To właśnie w USA zielone liście uznano za warzywo z największym potencjałem przeciwnowotworowym. Swoje cenne właściwości zawdzięcza znaczącej ilości beta-karotenu oraz zawartości związków o działaniu przeciwutleniającym. Jak podkreślają naukowcy, szczególnie sprawdza się w profilaktyce raka wątroby, pęcherza moczowego, okrężnicy, szyjki macicy, piersi, prostaty oraz chłoniaka nieziarniczego.
Szpinak jest polecany osobom, które mają kłopoty ze wzrokiem, z uwagi na zawartość związków z rodziny karotenoidów. Dwa z tych związków - zeaksantyna i luteina - pozytywnie działają na wzrok, a dokładnie na stan plamki żółtej, która wraz z upływem lat psuje się, doprowadzając do ślepoty.
Ze względu na zawartość szczawianów, szpinak powinny wykluczyć ze swojej diety osoby, które mają kamienie nerkowe bądź skłonności do ich odkładania (nawet w formie piasku nerkowego). W przypadku kamicy szczawianowo-wapniowej ifosforanowo-wapniowej należy wykluczyć z diety szpinak. Również pacjenci cierpiący na dnę moczanową powinny raczej zrezygnować ze spożywania zielonych liści, a osoby w zaawansowanym stadium tej choroby powinny je całkowicie wyeliminować. Szpinak nie jest także polecany pacjentom z osteoporozą, ponieważ kwas szczawiowy nie wpływa korzystnie na przyswajanie wapnia przez organizm.