Rosół to nie tylko prawdziwy król wśród zup. To także doskonała baza różnych innych zup. Rozgrzewa, smakuje, można się nim najeść, polecany jest także w przypadku pierwszych objawów przeziębienia.
Niewiele osób wie, że rosół narodził się w wyniku gotowania mięsa przez dłuższy czas. W przeszłości mięso poddawano obróbce termicznej przez długi czas, konserwując je z dodatkiem soli. W ten sposób powstawał wywar, który nazywano "rozsół" (od "rozsol").
Początki dla każdego bywają trudne. Dotyczy to wszystkich i wszystkiego - nawet przyrządzania rosołu. Młody kucharz lub kucharka może się obawiać, że rosół mu nie wyjdzie, gdyż uważa się, że dobrze ugotowany rosół do "wyższa szkoła jazdy". Skąd takie przekonanie?
Faktycznie, przepisów na rosół jest wiele. I choć wszystkie bazują niemal na tych samych składnikach, to jednak i proporcje i poszczególne etapy, a także czas na przyrządzenie mogą się niekiedy od siebie różnić. Dlatego nawet jeśli wypróbujecie zaprezentowany poniżej przepis i rosół będzie wam smakował, nie oznacza to, że musicie go w ten sposób zawsze gotować. W kuchni warto czasem podejmować wyzwanie. No i druga rada - nawet jeśli pierwszy ugotowany rosół "nie wyjdzie", nie wolno się poddawać - kolejnym razem na pewno wszystko się uda.
Składniki potrzebne do przyrządzenia rosołu:
Dodatkowo potrzebne będą przyprawy, takie jak:
Przygotowanie rosołu:
Przyrządzanie rosołu zaczynamy od przygotowania i oczyszczenia mięsa. Jeżeli rosół robimy z całego kurczaka, musimy go najpierw pokroić na mniejsze fragmenty. Odcinamy szyję, skrzydełka, uda, korpus oraz piersi. Piersi odkładamy na razie do lodówki, nie dodajemy do rosołu - możemy wykorzystać je do przygotowywania drugiego dania obiadowego.
Następnie całe mięso, jakie mamy - z kurczaka oraz wołowe, ewentualnie także szyję indyka dokładnie płuczemy pod wodą i wkładamy do większego garnka. Całość zalewamy zimną wodą, którą solimy i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy mięso się zagotuje, zmniejszamy ogień na niewielki płomień. Rosół powinien gotować się na tym małym ogniu, przykryty lekko pokrywką przez niecałe 2 godziny.
W czasie, gdy rosół gotuje się na kuchni, przygotowujemy warzywa. Obieramy i myjemy włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i seler. Pora, cebuli i natki nie musimy obierać, wystarczy je wypłukać pod bieżącą wodą. Przygotowane warzywa należy włożyć do rosołu i dalej gotować. Następnie dodajemy przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny.
Po tym czasie rosół powinien być dobrze ugotowany. Najlepiej podawać go wraz z ugotowanym makaronem, posiekaną natką i mięsem z rosołu. W niektórych regionach Polski rosół podaje się z ryżem, ziemniakami lub kluskami lanymi.
Przydatne rady i wskazówki