Pomidory często goszczą na naszych stołach. To bardzo dobrze, ponieważ nie tylko doskonale smakują, ale i są koktajlem witaminowym. Pomidory pierwotnie rosły w Ameryce Południowej. Do Europy trafiły na początku XVI wieku wraz z odkryciami Kolumba. Początkowo traktowano je jako roślinę ozdobną. Dziś zajmują pierwsze miejsce w zbiorach warzyw w krajach Unii Europejskiej.
Pomidor należy do rodziny psiankowatych. Jest okrągły, a jego wielkość zależy od odmiany. Najmniejsze pomidory są malutkie jak orzechy, największe wielkością dorównują dorodnym jabłkom. Najpopularniejszą barwą pomidorów jest czerwień, choć można spotkać również odmiany pomarańczowe, żółte i czarne.
Pomidory są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak:
Regularne spożywanie pomidorów - zarówno surowych, jak i poddanych obróbce termicznej - obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, jelita grubego, jajników, raka wątroby oraz raka piersi u kobiet. Pomidory korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, usuwają pozostałości po procesie trawienia, zapobiegają rozwojowi chorób układu krążenia, działają odświeżająco i tonizująco na wątrobę. Spożywanie pomidorów dobrze wpływa na kurczliwość mięśni, obniża ciśnienie tętnicze. Pomidory są szczególnie polecane kobietom w ciąży, którym dokuczają bóle głowy wywołane wysokim ciśnieniem krwi oraz skurcze mięśni.
Pomidory, pospolite i dobrze wszystkim znane warzywo, potrafi zaskoczyć. Czy wiesz, że:
Pomidory - surowe, suszone, malinowe, koktajlowe - dają duże pole do kulinarnych popisów. Doskonale smakują z bazylią, awokado, serami: tak fetą, mozzarellą, jak i twarogiem. Można je jeść w sałatkach czy na kanapkach. Doskonale nadają się do szaszłyków oraz jako dodatek do dań na każdą okazję. Z pomidorów robi się ketchup, przeciery, passaty, które są podstawą sosów pomidorowych czy zup. Świetnie podkreślają smak mięs i zapiekanek - zwłaszcza makaronowych. Pomidory uwielbia kuchnia włoska - sos pomidorowy to podstawa tradycyjnej pizzy, spaghetti bolognese czy sałatki Caprese (pomidory, mozzarella, oliwa z oliwek, grubo zmielony pieprz, bazylia).
Pomidorów bez umiaru nie powinien jeść każdy. Kto powinien na nie uważać?
Ponieważ pomidory mogą być silnymi alergenami, kobiety karmiące swoje dzieci piersią w pierwszych miesiącach po porodzie powinny unikać jedzenia dużych ilości surowych pomidorów. Jeśli dziecko nie ma objawów alergii, ograniczenia nie są konieczne.
Zdecydowanie należy uważać na pomidory niedojrzałe, ponieważ zawierają solaninę, która jest związkiem toksycznym. Na pomidory powinny uważać osoby chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów, a także z dną moczanową i oczywiście alergicy.