Kasza jęczmienna ma lekko ziemisty posmak, przez co doskonale odnajduje się w polskiej kuchni. To kasza, po którą sięgamy najchętniej. Mogą i powinni ją jeść wszyscy, z wyjątkiem osób chorych na celiakię, ponieważ zawiera gluten. Kasza jęczmienna szczególnie polecana jest diabetykom i osobom na diecie, ludziom żyjącym w stresie, ale i prowadzącym aktywny tryb życia, a także tym, którzy narzekają na podwyższony cholesterol, długotrwałe bądź nawracające zaparcia, jak również chorującym na miażdżycę i mającym problemy z układem krążenia.
Barwa kasz jęczmiennych powinna być jasnoszara z odcieniem od zielonkawego do żółtawego, o swoistym zapachu i smaku. Jej wartość odżywcza zależy od sposobu przerobu, który decyduje o zawartości najważniejszych składników odżywczych. W Polsce, zależnie od sposobu obróbki, wyróżnia się kilka rodzajów kasz jęczmiennych. To:
Największą popularnością i uznaniem konsumentów cieszy się kasza perłowa, choć to pęczak jest odmianą najzdrowszą. Pęczak jest całym ziarnem jęczmienia, pozostałe kasze jęczmienne są łamane, czyli rozdrobnione.
Kasza jęczmienna zawiera około 350 kcal na 100 g suchej kaszy. Należy jednak pamiętać, że jej objętość w czasie podczas gotowania rośnie nawet trzykrotnie. Oznacza to, ze kaloryczność kaszy względem jej objętości znacznie spada. W tym kontekście należy jednak uważać na jej towarzystwo - ciężkie sosy, tłusta śmietana czy tłuste mięso zdecydowanie nie są dobrą kompozycją, zwłaszcza dla osób dbających o linię bądź pragnących zredukować swoją wagę.
Kaszę jęczmienna zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych. To:
Kasza jęczmienna, ponieważ zawiera dużo błonnika pokarmowego, reguluje przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i pomaga w odchudzaniu. Wspiera pracę układu krwionośnego, wzmacnia też budowę ścian naczyń krwionośnych, wspomaga w walce z niedokrwistością. Kasza jęczmienna wspaniale działa na pamięć, koncentrację i układ nerwowy.
Kasza jęczmienna jest szeroko stosowana w kuchni polskiej. Najbardziej popularnym daniem, w którym występuje w głównej roli jest krupnik. Ale kaszę jęczmienną można wykorzystać na wiele innych sposób. To doskonały dodatek do mięs. Dobrze smakuje w roli nadzienia pierogów czy gołąbków, podana z grzybami czy fetą. Świetnie się spisuje jako składnik zapiekanek czy faszerowanych warzyw, a także kaszotto. Najważniejsze jest, by dobrze ugotować kaszę.
Mamy z pewnością zastanawiają się, od kiedy kasza jęczmienna dla dzieci. Rozsmakować się w niej może już ośmiomiesięczny maluch, który pierwsze nowe smaki, a i rożne konsystencje potraw ma za sobą. Godna uwagi w kontekście maluchów jest zwłaszcza kasza jęczmienna z warzywami dla dzieci. Przepis jest prosty. Do ugotowanej (bądź gotującej się, jak kto woli) kaszy wystarczy dodać marchew, paprykę i pomidory, by wyczarować pyszne i pożywne danie.
Sekretem dobrze ugotowanej kaszy jęczmiennej jest odpowiednia ilość wody oraz czas gotowania. Gotuje się ją zawsze na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem, do całkowitego wchłonięcia płynu. Zwykle trwa to około 15-20 minut, w zależności od wielkości kaszy. Podczas gotowania nie należy jej mieszać. Po wchłonięciu wody można zostawić garnek z kaszą przez chwilę na wyłączonym palniku. Wciągnie wodę, dzięki czemu będzie sypka. Podczas gotowania należy do kaszy jęczmiennej dodać sól i nieco oleju.
Kaszę przed gotowaniem należy przepłukać. W przypadku pęczaku należy na szklankę kaszy zagotować 3 szklanki wody. Aby ugotować drobniejsze rodzaje kaszy jęczmiennej, na przykład kaszę mazurską czy wiejską, wystarczy zagotować 2 i 1/3 szklanki wody.