Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw
Kasza bulgur - ogólna charakterystyka
Kasza bulgur jeszcze niedawno była zupełnie nieznanym produktem w Polsce. Dziś mówi się o niej dużo, wychwalając jej smak i doceniając właściwości odżywcze. Każdy, ktoś choć trochę interesuje się zdrowym odżywianiem i urozmaica swoją dietę, stara się wprowadzić tę odmianę kaszy do swojego menu.
Kasza bulgur uzyskiwana jest z pszenicy, głównie z odmian Triticum durum. Zanim trafi na sklepowe półki, przechodzi przez kilka procesów. W kolejności wyglądają one mniej więcej tak: ziarna zbóż są najpierw gotowane, następnie poddawane suszeniu, potem muszą zostać rozdrobnione, by wyeliminować z niej zarodki i otręby pszenne. W taki oto sposób powstaje smaczna i zdrowa kasza bulgur.
Jeśli chodzi o jej wygląd, to wyróżnia się żółto-brązową barwą, zaś kształtem wywołuje skojarzenia z kaszą kuskus. Występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej, z czego najpopularniejsza jest ta pierwsza. To właśnie ją najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania wielu dań. Warto także wspomnieć o smaku bulgur - jest lekko orzechowy, podobnie jak i zapach.
Kasza bulgur - wartości odżywcze
100 gramów ugotowanej kaszy bulgur ma następujące wartości odżywcze:
- Wartość energetyczna - 83 kcal
- Białko ogółem - 3,08 g
- Tłuszcz - 0,24 g
- Węglowodany - 18,58 g (w tym cukry - 0,10)
- Błonnik - 4,5 g
Kasza bulgur - jak ją jeść?
Ze względu na cenne właściwości i atrakcyjny smak, kasza bulgur coraz częściej zastępuje w daniach obiadowych najpopularniejsze jak dotąd ziemniaki czy makaron. Stosowana jest również jako zamiennik dla ryżu oraz kuskusu. Można dodawać ją do różnorodnych potraw - idealnie sprawdzi się jako podstawa sałatek, składnik przystawek, dodatek do zup. Z powodzeniem można ją wykorzystywać w przyrządzaniu deserów.
Ze względu na rosnącą popularność tej kaszy, możemy kupić ją już w większości supermarketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością.
Kasza bulgur - jak ją gotować?
Przyrządzanie kaszy wygląda zazwyczaj tak samo, jak w przypadku każdej odmiany. Najczęściej stosuje się proporcje: 1 szklankę kaszy na 2 takie same szklanki wody. Przygotowanie bulguru będzie zależało od tego, jaką wybierzemy odmianę. Gruboziarnistą należy gotować około 7 minut, dodając 2 szklanki wody, zaś drobnoziarnistej trzeba poświęcić nieco więcej czasu. Przyrządzenie jej we właściwy sposób zajmie około 20 minut, a zalewa się ją 1,5 szklanki wody. Następnie czekamy aż całkowicie wchłonie wodę.
Kasza bulgur a możliwe alergeny
Dobrze wiedzieć, że bulgur zawiera gluten, więc nie jest wskazana dla osób z nietolerancją lub chorych na celiakię . Dodatkowo może zawierać także śladowe (ale jednak wykrywalne) ilości innych alergenów, takich jak: orzechy, sezam, soja czy mleko. Jest to efekt pakowania żywności w miejscu, gdzie odbywa się paczkowianie innych produktów.
Kasza bulgur - właściwości prozdrowotne
- Bogactwo witamin i minerałów
Kasza bulgur jest nie tylko bogata w białko - zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Stanowi doskonałe źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, mą dużą ilość witamin z grupy B, folianów i minerałów, takich jak: fosfor, cynk, magnez, selen czy chrom.
- Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią
Spożywanie kaszy bulgur zaleca się szczególnie przyszłym mamom. Ze względu na dużą ilość kwasu foliowego, witamin z grupy B, żelaza, magnezu i fosforu doskonale uzupełnia potrzeby organizmu kobiety, noszącej w swoim łonie potomka. Z tego samego powodu bulgur powinny spożywać kobiety karmiące piersią.
- Dla dbających o linię
Według badań, bulgur ma właściwości pobudzające spalanie komórek tłuszczowych. Dzięki zawartości błonnika na długo pozostawia uczucie sytości, eliminując chęć podjadania. Korzystnie wpływa na poprawę trawienia, zapobiega zaparciom, wzdęciom i nowotworom okrężnicy.
- Dla cukrzyków
Kaszę bulgur doceniają również osoby, które muszą stosować dietę wykluczającą produkty podnoszące poziom cukru w gwałtowny sposób. Bulgur ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 46) jest pożądanym produktem w takim przypadku. Bez obaw mogą po niego sięgać diabetycy.
-
Pięciolatek nie chciał posprzątać pokoju. Takiej reakcji mamy się nie spodziewał
-
Ewa Chodakowska odpowiedziała na komentarz fanki. "Dobrowolna bezdzietność to też wybór i prawo każdej kobiety"
-
Zapomnimy o 500 plus? Będzie Bezwarunkowy Dochód Podstawowy? To aż 1200 zł dla dorosłego, 600 zł dla każdego dziecka
-
Polska mama z USA: Tłumaczyłam córce, że ja jej w moim brzuchu nie miałam
-
Bezwarunkowy Dochód Podstawowy: 1200 zł dla dorosłego i 600 zł dla dziecka. "Jedną ręką dadzą, a drugą zabiorą"
- Jeśli z lekcji historii nie pamiętasz nawet tego, to nie ma już dla ciebie nadziei
- Lubisz krzyżówki? Podajemy pierwszą literę, a ty odgadujesz hasło
- Co pamiętasz z Kubusia Puchatka? Dziś jest szansa na komplet punktów
- Kasia Tusk mówi o macierzyństwie. Fanki dziękują za szczerość i naturalność. "Trafne wnioski"
- Skorzystał z pomocy surogatki i stanął w ogniu krytyki. "To tak, jakby kupić sobie dziecko i wykorzystać ciało kobiety"