Kasza bulgur jeszcze niedawno była zupełnie nieznanym produktem w Polsce. Dziś mówi się o niej dużo, wychwalając jej smak i doceniając właściwości odżywcze. Każdy, ktoś choć trochę interesuje się zdrowym odżywianiem i urozmaica swoją dietę, stara się wprowadzić tę odmianę kaszy do swojego menu.
Kasza bulgur uzyskiwana jest z pszenicy, głównie z odmian Triticum durum. Zanim trafi na sklepowe półki, przechodzi przez kilka procesów. W kolejności wyglądają one mniej więcej tak: ziarna zbóż są najpierw gotowane, następnie poddawane suszeniu, potem muszą zostać rozdrobnione, by wyeliminować z niej zarodki i otręby pszenne. W taki oto sposób powstaje smaczna i zdrowa kasza bulgur.
Jeśli chodzi o jej wygląd, to wyróżnia się żółto-brązową barwą, zaś kształtem wywołuje skojarzenia z kaszą kuskus. Występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej, z czego najpopularniejsza jest ta pierwsza. To właśnie ją najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania wielu dań. Warto także wspomnieć o smaku bulgur - jest lekko orzechowy, podobnie jak i zapach.
100 gramów ugotowanej kaszy bulgur ma następujące wartości odżywcze:
Ze względu na cenne właściwości i atrakcyjny smak, kasza bulgur coraz częściej zastępuje w daniach obiadowych najpopularniejsze jak dotąd ziemniaki czy makaron. Stosowana jest również jako zamiennik dla ryżu oraz kuskusu. Można dodawać ją do różnorodnych potraw - idealnie sprawdzi się jako podstawa sałatek, składnik przystawek, dodatek do zup. Z powodzeniem można ją wykorzystywać w przyrządzaniu deserów.
Ze względu na rosnącą popularność tej kaszy, możemy kupić ją już w większości supermarketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością.
Przyrządzanie kaszy wygląda zazwyczaj tak samo, jak w przypadku każdej odmiany. Najczęściej stosuje się proporcje: 1 szklankę kaszy na 2 takie same szklanki wody. Przygotowanie bulguru będzie zależało od tego, jaką wybierzemy odmianę. Gruboziarnistą należy gotować około 7 minut, dodając 2 szklanki wody, zaś drobnoziarnistej trzeba poświęcić nieco więcej czasu. Przyrządzenie jej we właściwy sposób zajmie około 20 minut, a zalewa się ją 1,5 szklanki wody. Następnie czekamy aż całkowicie wchłonie wodę.
Dobrze wiedzieć, że bulgur zawiera gluten, więc nie jest wskazana dla osób z nietolerancją lub chorych na celiakię . Dodatkowo może zawierać także śladowe (ale jednak wykrywalne) ilości innych alergenów, takich jak: orzechy, sezam, soja czy mleko. Jest to efekt pakowania żywności w miejscu, gdzie odbywa się paczkowianie innych produktów.
Kasza bulgur jest nie tylko bogata w białko - zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Stanowi doskonałe źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, mą dużą ilość witamin z grupy B, folianów i minerałów, takich jak: fosfor, cynk, magnez, selen czy chrom.
Spożywanie kaszy bulgur zaleca się szczególnie przyszłym mamom. Ze względu na dużą ilość kwasu foliowego, witamin z grupy B, żelaza, magnezu i fosforu doskonale uzupełnia potrzeby organizmu kobiety, noszącej w swoim łonie potomka. Z tego samego powodu bulgur powinny spożywać kobiety karmiące piersią.
Według badań, bulgur ma właściwości pobudzające spalanie komórek tłuszczowych. Dzięki zawartości błonnika na długo pozostawia uczucie sytości, eliminując chęć podjadania. Korzystnie wpływa na poprawę trawienia, zapobiega zaparciom, wzdęciom i nowotworom okrężnicy.
Kaszę bulgur doceniają również osoby, które muszą stosować dietę wykluczającą produkty podnoszące poziom cukru w gwałtowny sposób. Bulgur ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 46) jest pożądanym produktem w takim przypadku. Bez obaw mogą po niego sięgać diabetycy.