Ziemniaki stanowią podstawę wielu tradycyjnych potraw - pojawiają się niemal w każdym daniu obiadowym - szczególnie w przypadku przepisów pochodzących z polskiej kuchni. Są zdrowe, pyszne i można je jeść na wiele rozmaitych sposobów.
Jedno z bardziej popularnych dań, w których kartofle odgrywają główną rolę, są kopytka. To kluski przyrządzone z ugotowanych, a następnie rozgniecionych praską ziemniaków. Aby przygotować kopytka, wystarczą tylko ziemniaki, mąka ziemniaczana oraz jajka. Z połączenia wszystkich tych składników wyrabia się ciasto (koniecznie gładkie), z którego tworzy się wałeczki, a potem przy pomocy noża wycina się kopytka. Wycięte w "kopytka" fragmenty wrzuca się do gorącej wody, gotuje i... zjada ze smakiem!
Kopytka można jeść same, polane jedynie masłem aromatyzowanym ziołami i czosnkiem lub w towarzystwie. Niektórzy traktują je jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Idealnie współgrają z gęstymi, zawiesistymi sosami. Polecane są: sos pieczarkowy, kurkowy, grzybowy - z dodatkiem śmietany lub jogurtu, jeśli chcemy skorzystać z wersji light. Kopytka stanowią także wspaniały dodatek do rozmaitych gulaszów, zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych - mogą to być nawet same podsmażone warzywa. Doskonale smakują również z podsmażonym boczkiem oraz cebulką. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Gospodarna pani domu może przygotować kopytka z ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia.
Poniżej przepis na klasyczne kopytka. Ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba do niego wyszukanych składników. Przepis zapewnia udane wykonanie - pod warunkiem, że będziecie się go trzymać i pilnować odpowiednich proporcji.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Ciasto: Ziemniaki należy dokładnie umyć, a następnie obrać obieraczką lub małym nożem. Większe gabarytowo lepiej pokroić na mniejsze części, by dobrze się ugotowały w tym samym czasie, co mniejsze. Tak przygotowane ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy. Do gotowania dobrze użyć przykrywki. Czas przeznaczony na ugotowanie do miękkości ziemniaków to około 30 minut. Oznaką, że ziemniaki są już gotowe, jest przeprowadzenie testu widelca - wbijamy widelec w ziemniaka - powinien gładko w niego wchodzić.
Mając pewność, że ziemniaki są już dobrze ugotowane, należy je odcedzić, a następnie, nie zwlekając, rozgnieść praską na gładkie puree. Potem pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.
Jeśli mamy już ostudzone ziemniaki to przygotowujemy stolnicę. Na stolnicy należy przesiać mąkę, dodać ziemniaczane puree, chwilę zagnieść, uformować w spłaszczoną lekko kulę. Następnie zrobić w środku spore wgłębienie i w powstałe miejsce wbić jajko. Całość doprawić solą, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się chciało zagnieść, będzie się lepiło do rąk, można dodać odrobinę mąki.
Do przygotowania ciasta można również wykorzystać mikser planetarny (łopatka). Warto dodać, że ilość mąki wpływa na smak kopytek - im mniej jej mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.
Gotowanie: Kopytka powinno się gotować w garnku o dużej powierzchni, by miały one tam miejsce i nie sklejały się ze sobą. W tym celu należy zagotować wodę w dużym garnku.
Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałeczek. Wskazane jest, by był on mniej więcej o grubości kciuka. Nożem kroimy wałek ukośnie, wycinając tzw. "kopytka" o szerokości 1,5 do 2 cm.
Kopytka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej 3-5 minut, licząc czas od momentu wypłynięcia na powierzchnię lub do uzyskania miękkości. Podczas gotowania delikatnie mieszamy wodę, najlepiej za pomocą dużej, drewnianej łyżki - dzięki temu nie dopuszczamy do tego, by kopytka przykleiły się do dna. Zagotowane kopytka wykładamy na talerze przy pomocy łyżki cedzakowej.