Burak - tanie, niepozorne warzywo, które ma niezwykłe działanie zdrowotne
Burak - ogólna charakterystyka
Czy wiecie, że dopiero w XVI burak zaczął być hodowany w takiej wersji, w jakiej spożywamy go dzisiaj? Chociaż buraki znane są od wieków, to w zamierzchłych czasach częścią jadalną były tylko liście buraka czyli tak zwana boćwina. Dużo później rozpoczęto prace nad wyhodowaniem buraka z korzeniem nadającym się do spożycia.
Dziś burak jest bardzo popularny w polskiej kuchni. Ze względu na coraz częściej stosowaną dietę wegańską, przechodzi on prawdziwy renesans. I bardzo dobrze, jest to bowiem bardzo zdrowe warzywo o wysokiej zawartości kwasu foliowego. Korzystnie działa m.in. na poprawę metabolizmu i tworzenie się czerwonych krwinek. Zawiera także wiele innych cennych substancji i składników mineralnych, mających pozytywny wpływ na zdrowie.
Buraki - odmiany
Burak ma kilka odmian, ale na wyróżnienie zasługują dwie - buraki liściowe (czyli botwinę) i buraki korzeniowe. Do tych drugich zaliczamy buraki cukrowe, które wykorzystywane do produkowania cukru, buraki pastewne, które przeznaczane są na pokarm dla zwierząt hodowlanych, a także buraki ćwikłowe, czyli te, które spożywamy na co dzień.
Buraki - jak je jeść?
Burak może być składnikiem wielu dań - można z niego zrobić kotlety, zupę czy sałatkę. Najwięcej korzyści będziemy czerpać jedząc go jednak na surowo - spożywany w tej nieprzetworzonej postaci jest najcenniejszym źródłem witamin. Niestety, podobnie jak w przypadku większości warzyw, obróbka termiczna pozbawia go niektórych cennych właściwości.
Burak - wartości odżywcze
Spożywanie buraków ma wiele korzyści dla zdrowia. Warto przyjrzeć się wartościom odżywczym tego warzywa. W 100 gramach surowych surowych buraków znajduje się:
- Wartość energetyczna - 43 kcal
- Białko ogółem - 1.61 g
- Tłuszcz - 0.17 g
- Węglowodany - 9.56 (w tym cukry proste 6.76)
- Błonnik - 2.8 g
Witaminy:
- Witamina C - 4.9 mg
- Tiamina - 0.031 mg
- Ryboflawina - 0.040 mg
- Niacyna - 0.334 mg
- Witamina B6 - 0.067 mg
- Kwas foliowy - 109 µg
- Witamina A - 33 IU
- Witamina E - 0.04 mg
- Witamina K - 0.2 µg
Minerały:
Burak - właściwości prozdrowotne
- Bogactwo minerałów
Buraki zawierają szereg wartościowych minerałów - m.in. potas, który bierze czynny udział w regulowaniu ciśnienia krwi, magnez i żelazo, odpowiadające za poziom cholesterolu. Wapń, którego również nie brakuje, jest doskonałym budulcem kości i zębów. Obecny w burakach potas oraz magnez wpływają na poprawę kondycji fizycznej organizmu.
- Na menopauzę
Spożywanie buraków zalecane jest paniom w okresie przekwitania. Korzystanie działają na samopoczucie, dodają energii i obniżają ciśnienie krwi, sprawiają, że napady gorąca są mniej uciążliwe, łagodzą także często występujące w czasie menopauzy bóle głowy. Osoby, których dieta jest bogata w buraki, rzadziej chorują na osteoporozę.
- Działają oczyszczająco
Jedzenie buraków działa antyoksydacyjnie, czyści organizm, eliminując z niego toksyny i usuwając kwas moczowy. Wyraźnie wspomaga funkcjonowanie jelit, nerek oraz wątroby. Zawarte w nich pektyny przyczyniają się do usuwania szkodliwych metali ciężkich.
- Wzmacniają organizm
Substancje zawarte w burakach podnoszą odporność organizmu - dzięki nim organizm skuteczniej broni się przed wirusami i bakteriami, a co za tym idzie - rzadziej chorujemy. Bogactwo witamin i minerałów, zawartych w burakach, wpływa na pozbycie się uczucia zmęczenia, wzrost sił i energii, a także zwalczanie senności, dlatego zaleca się wprowadzenie ich do diety osobom po przebytej infekcji.
- Dla kobiet w ciąży
20 dekagramów buraków to połowa dziennej dawki zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży i kobiet w wieku rozrodczym. Niedobór kwasu foliowego może przyczyniać się do nieprawidłowości w rozwoju płodu.
- Na anemię
Buraki polecane są osobom chorym na anemię oraz cierpiącym na hemofilię, białaczkę czy awitaminozę, ponieważ przyczyniają się do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek. Warzywo to wspomaga układ krwionośny, poprawia krążenie krwi, a jednocześnie zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
- Antyrakowo
W burakach znajdziemy także betaninę, jest to barwnik pochodzenia naturalnego, któremu burak zawdzięcza swój piękny, intensywny kolor. Obecność tej substancji niesie ze sobą więcej korzyści, niż tylko odpowiedzialność na barwę. Jest silnym przeciwutleniaczem i skutecznie wspomaga organizm w walce z nowotworami, chroniąc go przed tworzeniem się wolnych rodników. Pomaga także podczas stosowania chemioterapii.
-
Egzamin ósmoklasisty. Są trzy duże zmiany. Tomasz Rzymkowski: Analizowaliśmy wszelkie warianty i możliwości
-
Mama 22 dzieci była w ciąży bez przerwy przez ponad 16 lat. "Najkrótszy poród trwał 45 minut"
-
Szkoły zamknięte w woj. warmińsko-mazurskim. Mama 7-latki: Te dzieci są ganiane w tę i we w tę
-
Nauka w klasach 1-3 wraca do trybu zdalnego. Niedzielski: "mały kroczek w tył"
-
Kiedy wrócimy do szkoły? Minister Czarnek: Martwimy się o to, czy nie będziemy musieli zamykać szkół dla klas 1-3
- Pierwsza komunia święta 2021 pod znakiem zapytania. "Dla bezpieczeństwa należałoby je przesunąć"
- Nabór tekstów do 7. edycji Piórka trwa. "Jest o co się starać" - zapewnia laureatka poprzedniej edycji
- Nigdy nikt nie pokazał tak prawdziwie, jak wygląda karmienie piersią. Ta reklama poruszyła matki. "Popłakałam się"
- Obowiązkowe lektury egzamin ósmoklasisty 2021. Zostało dziewięć pozycji [TERMINY]
- Ulga podatkowa dla młodych. Komu przysługuje tzw. zerowy PIT?