1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Olejek rycynowy - charakterystyka i zastosowanie

Olejek rycynowy, znany również jako olej z nasion rącznika pospolitego, to produkt naturalnego pochodzenia, powszechnie stosowany w wielu dziedzinach. Ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle, medycynie i kosmetyce. W dodatku jest łatwo dostępny i niewiele kosztuje.

Olejek rycynowy - ogólna charakterystyka

Olej rycynowy (rącznikowy) jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego (ricinus communis).  Jest gęstą, białą lub jasnożółtą cieczą, niemal nie rozpuszcza się w wodzie, zamarza w temperaturze -24 °C.  Nie ma smaku ani wyraźnego zapachu, a wręcz jest trudny do wyczucia. Wyróżnia się też gęstą konsystencją.

Zobacz wideo

Olej stosowany był od bardzo dawna w Indiach a także w Egipcie, dziś jest powszechnie znanym i używanym składnikiem. Jest tani - w aptece kosztuje około 10 zł. Ma wiele zastosowań w przemyśle, medycynie, kosmetyce. Mówi się, że poprawia wygląd, pomaga w leczeniu i pielęgnacji. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Olejek rycynowy - zastosowanie w przemyśle

Olej rycynowy i jego pochodne są wykorzystywane w produkcji mydeł, smarów, płynów hydraulicznych i hamulcowych, farb, także farb drukarskich, odpornych na zimno tworzyw sztucznych, wosków i past, nylonu, farmaceutyków i perfum. Jako plastyfikator znalazł zastosowanie przy produkcji lakierów nitrocelulozowych, w wyrobie maści, kremów, detergentów, barwników i środków nawilżających.

W przemyśle spożywczym, olej rycynowy stosuje się jako dodatek do żywności, środków aromatyzujących oraz słodyczy, jako inhibitor pleśni. Przy zastosowaniu oleju rycynowego, w Indiach, Pakistanie, Nepalu i Bangladeszu konserwowane są ziarna spożywcze (ryż, pszenica oraz rośliny strączkowe).

Olejek rycynowy - zastosowanie w medycynie

Olej rycynowy jest używany jako środek przeczyszczający i pomagający w dolegliwościach jelitowych. Amerykańska Agencja Żywności i Leków uznała go za "ogólnie znany, bezpieczny i skuteczny" do stosowania bez recepty środek przeczyszczający. Dodaje się go do wielu nowoczesnych leków. 

Olejek rycynowy - zastosowanie w kosmetyce

Olejek rycynowy może być stosowany na twarz, skórę, włosy, rzęsy, brwi. Jest składnikiem wielu kosmetyków. Posiada działanie antybakteryjne, zmiękcza, nawilża, wygładza i sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna. Przenika przez skórę i niweluje przesuszone miejsca.

Olejek rycynowy wzmacnia włosy. Aby przestały wypadać, należy go wmasować we włosy (ewentualnie na skórę głowy), założyć czepek i zostawić na noc. Olejek sprawia, że włosy lepiej się rozczesują, są zregenerowane oraz nie elektryzują się. Są lśniące, odświeżone i odżywione. Zabieg ten warto robić regularnie.

Kuracja olejkiem rycynowym zapobiega wypadaniu brwi, wzmacnia i przyciemnia je. Efekt zauważalny jest już po tygodniu, Trzeba nakładać olejek regularnie - rano lub wieczorem. Również paznokcie ulegają wzmocnieniu po regularnym i odpowiednio długim zastosowaniu tego specyfiku.

Olejek rycynowy - jak go stosować w pielęgnacji?

Olejek rycynowy wykorzystuje się na dwa sposoby - w postaci niezmieszanej albo w połączeniu z innymi składnikami.

  • Odżywka do włosów:

Z olejkiem można przygotować odżywkę do włosów. Do jej wykonania potrzebna jest 1/4 szklanki octu jabłkowego, 1/4 szklanki soku z jabłek, 5 g oleju rycynowego i 2 szklanki wody. Wszystko należy dokładnie wymieszać i moczyć w niej włosy po umyciu i spłukaniu. Odżywkę spłukujemy - najlepiej letnią wodą.

  • Tonik do twarzy:

Jeśli chcemy używać tego olejku do przemywania twarzy - to będzie idealny w połączeniu z oliwą z oliwek. Ważna jest w tym przypadku proporcja olejku do oliwy - dla tłuste skóry oleju powinno być 3 razy więcej od oliwy, zaś do cery suchej oliwy ma być 3 razy więcej.

  • Oliwka:

Doskonała oliwka powstanie z połączenia olejku rycynowego (100 ml) z olejem z pestek z winogron (również 100 ml). Te dwa składniki warto uzupełnić odrobiną olejków eterycznych, np. pomarańczowego czy cyprysowego.

  • Maseczka na włosy:

Z dodatkiem olejku rycynowego można stworzyć doskonałą maseczkę na włosy. Wystarczy połączyć 1 łyżkę oleju rycynowego, oliwę z oliwek, dodać żółtko jajka i taką miksturę delikatnie podgrzać. Następnie całość powinno się nałożyć na włosy, a także skórę głowy. Na włosy z maseczką dobrze jest założyć czepek i ręcznik, potrzymać ją możliwie jak najdłużej, ale minimum godzinę.

Olejek rycynowy - gdzie go można kupić i ile kosztuje?

Ten cenny specyfik dostępny jest właściwie w każdej aptece, a także w większości drogerii kosmetycznych. I choćby wydawać się mogło, że tyle korzyści powinno słono kosztować, to cena olejku jest niezwykle niska; waha się w granicach 6-10 zł w zależności od pojemności.

Więcej o: