Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść?

Ogórki kiszone zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Są również niskokaloryczne i bardzo smaczne. Jak kisić ogórki, jak wzbogacić ich smak i co można zyskać regularnie je spożywając?

Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść?

Ogórki kiszone mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wspomagają odporność, działanie układu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu we krwi, są znakomitym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów.

Zobacz wideo

W 100 gramach ogórków kiszonych znajduje się 11 kcal oraz:

  • Białko - 1,0 g
  • Tłuszcze - 0,1 g

    • kwasy tłuszczowe nasycone - 0,03 g

    • kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,0 g

    • kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,04 g


  • Cholesterol - 0,0 mg
  • Węglowodany - 1,9 g
  • Błonnik pokarmowy - 0,5 g

Oznacza to, że ogórki kiszone oprócz doskonałego smaku są bardzo dietetyczne, mają niską kaloryczność, mało tłuszczu i dużą ilość błonnika. Jakie jeszcze mają właściwości?

  • Ze względu na zawartość błonnika, który daje uczucie sytości, kiszone ogórki mogą zapobiegać zaparciom, a także zmniejszać poziom cholesterolu; są polecane osobom odchudzającym się.
  • Pomagają usunąć z organizmu nadmiar wody i wspomagają oczyszczanie z toksyn.
  • Są źródłem witamin C i K; ta ostatnia odpowiada za krzepnięcie krwi oraz gospodarkę wapniową organizmu. Wiele osób cierpi na niedobory tej witamy, ponieważ nie jest ona obecna w większości standardowego menu - znajduje się tylko w produktach fermentowanych.
  • Są źródłem witaminy witaminy A, która reguluje pracę tarczycy i wspiera wzrok.
  • Zawierają izotiocyjaniany, czyli substancje, które mają działanie antynowotworowe.
  • Zawierają inne cenne mikro- i makroelementy, takie jak sód, potas, wapń, fosfor i magnez.
  • Jak wszystkie produkty poddane procesowi fermentacji, ogórki zawierają kwas mlekowy i dużą ilość probiotyków. Bakterie mlekowe wpływają na ich smak, poprawiają pracę jelit, podnoszą odporność i oczyszczają organizm.

Mimo licznych prozdrowotnych właściwości, nie wszyscy mogą jeść ogórki kiszone. Ich spożycie powinny ograniczyć osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ kiszonki zawierają dużo sodu. Natomiast dla osób cierpiących na przewlekłe choroby układu pokarmowego lub wrzody żołądka ogórki kiszone są niewskazane.

Ogórki kiszone dla dzieci?

Ze względu na dużą zawartość soli w ogórkach kiszonych wielu rodziców ma wątpliwości, czy można włączyć je do diety dziecka. Stosując się kilku zasad można podać je dzieciom, które ukończyły 1. rok życia. Przede wszystkim najlepiej kisić ogórki samemu (wtedy można nieco ograniczyć ilość soli), przed podaniem kiszonek dziecku warto opłukać je z zalewy, a nawet obrać ze skórki. I warto pamiętać, że ten rarytas możemy podawać maluchowi raz na kilka dni w ograniczonej ilości. W ten sposób zapoznamy go ze smakiem, dostarczymy wartościowych składników odżywczych, a nie przesadzimy z solą.

Ogórki kiszone - najlepsze odmiany do kiszenia

Zanim zaczniemy kisić ogórki, dobrze jest zorientować się w odmianach, które najlepiej się do tego nadają. Do kwaszenia zimową porą odpowiednie będą tak zwane kwaszeniaki - czyli ogórki o wydłużonym, cylindrycznym kształcie, z cienką skórką gęsto pokrytą wystającymi brodawkami. Powinny posiadać niewielką (właściwie im mniejszą, tym lepiej) pustą komorę nasienną, z zaznaczonymi w niewielkim stopniu zalążkami przyszłych pestek.

Mimo tego, że polecana jest właśnie ta odmiana, warto dodać, że kwaszeniaki różnią się między sobą. Mogą mieć inny kolor, bardziej lub mniej widoczne smugi w białym kolorze, czy inną gęstość brodawek. Nie jest to jednak bardzo istotne - zasada jest taka, żeby nie mieszać odmian podczas kiszenia.

Kiszenie ogórków - przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli kamiennej (z górką)
  • 3 niewielkie kawałki (ok. 3 cm) korzenia chrzanu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki kopru z koszyczkami kwiatowymi

Przygotowanie:

Kiszenie ogórków zaczynamy od zakupu właściwej odmiany. Następnie ogórki myjemy pod bieżącą wodą i starannie oczyszczamy. W garnku gotujemy 2 litry wody, dodajemy do niej sól. Czekając aż woda nieco się przestudzi, zapełniamy 3 słoiki jednolitrowe przygotowanymi ogórkami i dodatkami - chrzanem, czosnkiem, koper. Staramy się możliwie jak najlepiej wypełnić słoik ogórkami, by maksymalnie wykorzystać przestrzeń słoika. Następnie zalewamy słoik ciepłą, osoloną wodą. Zakręcamy słoje i odstawiamy je na kilka godzin, stawiając je do góry dnem (takie ustawienie sprawi, że zamknięcie będzie bardziej szczelne). Po upływie kilku godzin należy przenieść ogórki w ciemne miejsce ze stałą temperaturą. Po upływie około 3-4 dni powstaną ogórki małosolne, a po mniej więcej 2 tygodniach kiszone.

Ciekawostka dotycząca urozmaicenia smaku: Smak ogórków można urozmaicić dodając do nich nieco bardziej wyszukanych przypraw. Jeśli macie ochotę wyjść poza standard, to warto poza koprem i czosnkiem dodać liście czarnej porzeczki, dębu lub winogron. Nadają one ogórkom jędrności.

Ogórki - w czym je kisić?

Ogórki kisimy w słoikach - najlepsze są tak zwane wecki z gumkami. Ważne, by miały odpowiednią wielkość - polecamy raczej wybór większych, niż mniejszych. Zanim zaczniemy kisić w nich ogórki, powinno się je wyparzyć (gumki można wygotować).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.