Nadeszła wiosna, a wraz z nią w sklepach pojawił się rabarbar. Był czas, kiedy o nim zupełnie zapomniano, ale w ostatnich czasach wrócił do menu. Część jadalną w rabarbarze stanowią grube i soczyste ogonki liściowe, które są przy tym niskokaloryczne - w 100 gramach jest zaledwie 21 kcal.
Rabarbar wyróżnia się nieco cierpkim, kwaskowatym smakiem, na który ma wpływ kolor - im ogonki są czerwieńsze, tym bardziej słodkie. Nie należy jeść ich na surowo, a raczej jako dodatek do dań pieczonych i gotowanych. Warzywo to sprawdzi się w kompotach i słodkich wypiekach.
Ponieważ rabarbar pieczony jest najzdrowszy dla organizmu, na wiosnę warto delektować się ciastem z takim dodatkiem.
Rabarbar jest najzdrowszy, jeśli w piekarniku spędzi co najmniej 20 minut. Podczas pieczenia rabarbaru uwalniają się przeciwutleniacze - polifenole w postaci rapontygeniny, mające właściwości antynowotworowe - hamują rozwój komórek rakowych. Przeciwutleniacze minimalizują także ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe (np. miażdżycę czy choroby niedokrwiennej serca) i neurodegeneracyjne (np. Alzheimer). Ogólnie, mają one właściwości spowalniające proces starzenia się organizmu.
Spożywanie rabarbaru korzystnie działa w przypadku kobiecych dolegliwości; łagodzi objawy menopauzy i wyrównuje nadmiar androgenów u kobiet - a to dzięki zawartości związków stymulujących działanie estrogenowe. Antyoksydanty znajdujące się w rabarbarze poprawiają odporność, działają przeciwzapalne i antyalergicznie.
Rabarbar stanowi źródło witamin (m.in. witaminy A, C, E), a także potasu, fosforu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego oraz błonnika, który doceniamy jest za swoje właściwości wspomagające pracę układu pokarmowego, zapobiegające zaparciom.
Rabarbar to smaczne, zdrowe, tanie warzywo, które idealnie nadaje się do wykorzystania w wypiekach. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki są dostępne w każdym sklepie.
Potrzebne składniki:
Sposób przyrządzania:
Obie mąki połączyć ze sobą w plastikowej misce. Dodać proszek do pieczenia i cukier, a następnie zimne masło (wyjęte prosto z lodówki) pokroić w kawałki. Tak pokrojone fragmenty masła należy rozcierać na kruszonkę. Można także zmiksować składniki mieszadłem od miksera. Odłożyć połowę powstałej kruszonki do lodówki.
Do pozostałej części dodać żółtko jajka i zagniatać ciasto łącząc całość w jedną kulę. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, można dodać jedną lub dwie łyżeczki wody (zimnej). Ciasto również włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto pokroić w plasterki i wyłożyć na dnie formy 20 x 30 cm, prosto na papier do pieczenia. Podziurkować spód widelcem i jeszcze wstawić do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Jak piekarnik osiągnie właściwą temperaturę, włożyć ciasto do pieca i piec przez 15 minut.
W tym czasie należy przygotować rabarbar - umyć, osuszyć, odciąć liście, a łodygi pokroić na 1-2 cm plasterki. Przygotowany rabarbar wymieszać z niezbędną ilością mąki ziemniaczanej lub kaszy manny (w celu związania nadmiaru wody z rabarbaru), dodać dżem truskawkowy. Wyjąć ciasto z piekarnika i dołożyć rabarbar z dżemem truskawkowym na lekko upieczony spód. Całość posypać kruszonką odłożoną w lodówce i ponownie włożyć do piekarnika. Ciasto piec przez około 45 minut lub dłużej, by osiągnąć złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika gotowe ciasto posypać cukrem pudrem w ulubionej ilości. Smacznego!