Pasta jajeczna na śniadanie lub kolację. Jak ją przygotować i z czym najlepiej podawać?
Pasta jajeczna - przygotowanie
Pasta jajeczna, zwana także pastą z jajek, jest znakomita do smarowania kanapek. Jest bardzo szybka do zrobienia i nie trzeba zjadać całej porcji tuż po przygotowaniu. Można ją sporządzić wieczorem, by była gotowa na śniadanie następnego dnia. Wtedy może być nawet lepsza, gdyż wszystkie przyprawy dobrze się wymieszają. Rodzina będzie szczęśliwa, że na stole pojawiło się coś domowej roboty.
Pasta wykonana jest w większości z jajek ugotowanych na twardo, a następnie pokrojonych na małe kawałki - najlepiej w drobną kostkę. Proporcjonalnie do ilości jajek dodajemy pozostałe składniki. Na jedno jajko przypada średnio 1 łyżka majonezu, choć są zwolennicy dodania go zdecydowanie w większej ilości. Do jajek wymieszanych z majonezem możemy dodać śmietanę i przyprawy, takie jak: szczypiorek, rzeżuchę, rzodkiewkę startą na tarce czy ogórka.
Są także inne przepisy na pastę jajeczną, w wersji bardziej niecodziennej. Wariacje pasty jajecznej są wzbogacone o takie dodatki, jak: feta, awokado, ser mascarpone, szafran lub kurkuma, czy też wędzona ryba - makrelę lub łosoś. Niektórzy urozmaicają pastę o pokrojoną w kostkę szynkę.
Radzimy zacząć od przygotowanie standardowej wersji. Dopiero jeśli posmakuje nam ta tradycyjna, będzie można eksperymentować z rozmaitymi dodatkami.
Przepis na pastę jajeczną
Czas potrzebny na przygotowanie pasty jajecznej: około 10 minut
Czas gotowania jajek: około 10 minut
Gramatura, która powstanie ze wszystkich składników: 420 gramów pasty
Składniki do przygotowania przepisu:
- 4 średnie jajka ugotowane na twardo
- 1-2 płaskie łyżki majonezu (wg upodobania)
- 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- sól, pieprz
- mały pęczek szczypiorku
Sekretem przygotowania idealnej w smaku pasty jajecznej są dobrze ugotowane jajka. Nie mogą być za miękkie, żółtko musi być odpowiednio ścięte, w przeciwnym razie trudno będzie je właściwie pokroić. Jajka muszą być ugotowane na twardo. Jednak starajmy się ich nie "przegotować" - wówczas wokół żółtka pojawia się nieapetyczna szara obwódka.
Cztery jajka o średniej wielkości ugotuj na twardo. Wylej wodę z garnka. Po wyjęciu ugotowanych jajek zalej je lodowatą wodą i delikatnie rozkrusz skorupkę jajka. Uszkodzoną skorupkę najlepiej ściąga się pod zimną wodą. Po obraniu możesz je ponownie umyć pod wodą. Po upływie krótkiego czasu na ostudzenie, możesz zacząć kroić jajka na mniejsze fragmenty lub rozdrabniać je za pomocą widelca.
Następnie zacznij przygotowywać dodatki - dołóż majonez, małą łyżeczkę musztardy oraz posiekany szczypiorek. Całość dopraw odrobiną pieprzu i soli. Wymieszaj wszystko powoli i dokładnie w dużej misce i sprawdź smak przygotowanej pasty. Jeśli brakuje ci przypraw dodaj ich według własnego uznania, stopniowo, by nie przesadzić i nie popsuć smaku.
Pasta jajeczna - jak ją podawać?
Pastę jajeczną podajemy na zimno. Można ją spożywać bezpośrednio po przygotowaniu albo włożyć do lodówki na kilka godzin - mówi się, że dzięki temu smaki się "przegryzą" i pasta smakuje jeszcze lepiej.
Zazwyczaj pastę nakłada się na kanapki, traktując ją jak smarowidło. Z powodzeniem można zastąpić nią masło, a następnie łączyć z dodatkami w postaci warzyw, takich jak: rzodkiewka, sałata, rukola, ogórek lub pomidor, a także z szynką - w zależności od tego, co kto lubi.
Można ją także zaserwować w oddzielnej miseczce i postawić obok pieczywa, by każdy jadł pastę na swój własny sposób. Innym sposobem podania jest nadziewanie nią ugotowanych połówek jajek, po wydrążeniu żółtka - chodzi tu o same białka. Pasta nadaje się także jako farsz do jajek wielkanocnych.
Pasta jajeczna dla dzieci?
Jajka są źródłem wielu cennych składników odżywczych, znajdziemy tu witaminy (A, B, D i E) oraz minerałów (żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, chlor, miedź czy cynk). Zawierają także antyoksydanty, luteinę, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy Omega-3.
Jednak tradycyjna pasta jajeczna nie jest najlepszym wyborem dla dzieci (na pewno nie dla tych najmłodszych) - dodatek majonezu znacząco zwiększa kaloryczność potrawy. Można ugotowane i rozdrobnione jajka zmieszać z odrobiną jogurtu i delikatnie doprawić (nie wszystkie dzieci lubią pieprz, a sól dla nikogo nie jest zdrowa).
-
Szkoły zamknięte do końca roku szkolnego? Rodzice: To może wyrządzić dzieciom krzywdę
-
Kiedy zaczynają się wakacje? MEN: Dzisiaj trudno powiedzieć, jaką będziemy mieli sytuację w czerwcu w lipcu czy sierpniu
-
Mama 22 dzieci była w ciąży bez przerwy przez ponad 16 lat. "Najkrótszy poród trwał 45 minut"
-
Emerytury stażowe nowości. "Solidarność" chce wprowadzić jeszcze jeden dodatkowy warunek
-
Kiedy wrócimy do szkoły? Minister Czarnek: Martwimy się o to, czy nie będziemy musieli zamykać szkół dla klas 1-3
- Złudzenie optyczne, czyli jak mózg potrafi nas oszukać
- Alergia na roztocza - jakie są objawy i co można zrobić? Czy można się odczulić?
- Mama uczy córkę, że dziewictwo nie istnieje. Wideo obejrzało ponad 2 miliony ludzi. Ma w tym ważny powód
- "Sklepy cynamonowe" Brunona Schulza - szczegółowe streszczenie lektury i główne motywy
- Pierwsza komunia święta 2021 pod znakiem zapytania. "Dla bezpieczeństwa należałoby je przesunąć"