Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zawierają węglowodany, białka, tłuszcze (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), a także błonnik pokarmowy. W płatkach owsianych znajduje się wiele witamin i minerałów. To między innymi witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy), a także potas, wapń, cynk, żelazo czy magnez. Nic dziwnego, że płatki owsiane szybko pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu, a w rankingu najzdrowszych pokarmów świata zajmują zawsze zaszczytne miejsca.
Płatki owsiane nie tylko szybko wypełniają żołądek i dostarczają organizmowi wielu cennych składników, ale również:
Ponieważ płatki owsiane charakteryzują się wysoką kalorycznością (100 g płatków owsianych to niemal 400 kalorii), są dobrym źródłem energii. Doskonale sprawdzają się jako produkt śniadaniowy. Co ciekawe mogą je jeść także osoby na diecie, jednak w ilości nie większej niż 4 łyżki dziennie (te zawierają około 90 kalorii).
Płatki owsiane, które można kupić w sklepach, różnią się między sobą. Na rynku dostępne są trzy rodzaje płatków:
Warto pamiętać, że otręby owsiane to nie to samo co płatki owsiane. Otręby owsiane są produktem ubocznym produkcji mąki lub kaszy.
Płatki owsiane wykorzystuje się w kuchni do przygotowywania owsianek, które są świetnym pomysłem na śniadanie. Wystarczy do płatków owsianych dodać wodę bądź dowolne mleko (tak pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego), a także ulubione dodatki (miód, konfitura, bakalie, owoce), by powstał zdrowy, smaczny i pożywny posiłek. Płatki owsiane poddane obróbce termicznej zawierają dużo błonnika, dzięki któremu dłużej utrzymuje się uczucie sytości.
Płatki owsiane są składnikiem muesli i granoli. Dobrze smakują z jogurtem czy kefirem. Są także świetnym dodatkiem do zdrowych, domowych batoników. Wypieka się z nich ciasta, ciasteczka, a także spody do mazurków i kruszonki. Dodaje się je również do wypiekanego pieczywa - zarówno do środka, jak i na zewnątrz. Są składnikiem burgerów wegańskich oraz panierek kotletów, także bezmięsnych.
Płatki owsiane wykorzystuje się do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała. To naturalny kosmetyk, który oczyszcza, odświeża, odżywia i pielęgnuje, a sprawdza się również w przypadku cery problematycznej, tłustej, suchej czy wrażliwej.
Wystarczy myć codziennie twarz namoczonymi płatkami owsianymi, by po jakimś czasie odkryć, że skóra jest gładka, w doskonałej kondycji (przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia), nawilżona (dzięki działaniu kwasów tłuszczowych), a problemy z cerą zniknęły. Płatki owsiane, zarówno ze względu na swoje właściwości, jak i strukturę, świetnie sprawdzają się w roli peelingu (pomagają w złuszczeniu martwego naskórka i dokładnie oczyszczają zatkane pory) oraz maseczek (doskonale i szybko rewitalizują skórę). Kojąco działa kąpiel w owsiance, która usuwa zanieczyszczenia i odżywia ciało. Warto wspomnieć, że płatki owsiane są także składnikiem wielu gotowych produktów kosmetycznych, które można kupić w aptekach i drogeriach.