Cynk należy do mikroelementów, który pełni różne funkcje w organizmie, ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Cynk:
Minimalne dzienne spożycie cynku wynosi 5 mg, zaś zalecane 15–20 mg. Przyjmuje się, że średnie zapotrzebowanie na cynk dla kobiet wynosi 6,8 mg/d, zaś dla mężczyzn 9,4 mg/d. Warto wiedzieć, że cynk pochodzący z produktów zwierzęcych, podobnie jak żelazo, jest lepiej przyswajany niż cynk pochodzący z produktów roślinnych.
Racjonalna, różnorodna i dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi optymalnych ilości cynku. Jakie są najbardziej wartościowe źródła cynku? Dzikie ostrygi, wątroba, wołowina, wieprzowina, mięso drobiowe, sezam, pestki dyni, kakao, groszek zielony, jajka, pieczywo pełnoziarniste, słonecznik i olej lniany. Trzeba przy tym pamiętać, że organizm nie potrafi cynku magazynować.
Większość ludzi ma za mało cynku, ponieważ jest on obecny w produktach, które jemy zbyt rzadko i w małych ilościach, a jego wchłanianie bywa utrudnione. Do niedoborów cynku w organizmie może doprowadzić niewłaściwa dieta.
Na niedobór cynku narażone są zwłaszcza osoby, które cierpią na choroby przewodu pokarmowego, stosują diety odchudzające, kobiety ciężarne (ze względu na zwiększone zapotrzebowanie) oraz osoby nadużywające alkoholu, jedzące dużo słodyczy. Największymi wrogami cynku są cukier i alkohol, zaś sprzymierzeńcami białka zwierzęce, które optymalizują jego wchłanianie w jelicie cienkim.
Niedobór cyku manifestuje się spadkiem odporności, brakiem apetytu, przewlekłym zmęczeniem, kłopotami z koncentracją, a także słabą kondycją skóry, włosów i paznokci. Skutkiem może być również niedokrwistość, złe gojenie się ran, zaburzenia smaku i węchu. Ponieważ niedobór cynku przekłada się na spowolnienie tempa wzrostu, u dzieci może sprawić, że są one niższe niż rówieśnicy i gorzej rozwijają się intelektualnie.
Jeśli badania diagnostyczne wykażą niedobór cynku, zaleca się jego suplementację. Należy pamiętać, by przyjmować cynk w zaleconych dawkach, ponieważ jego nadmiar również może być szkodliwy.
Cynk naturalnie występujący w żywności trudno przedawkować. Jego wchłanianie jest regulowanie przez hormony - zmienia się w zależności od tego, czy organizm cechuje niedobór czy nadmiar pierwiastka. Oznacza to, że nadmiar cynku w organizmie może być wywołany jedynie nadmierną suplementacją. Wówczas dochodzi na przykład do obniżenia odpowiedzi immunologicznej organizmu. Nadmierne spożywanie cynku, może również spowodować obniżenie przyswajalności innych pierwiastków, takich jak: żelazo, wapń, fosfor, miedź.
Objawami nadmiaru cynku są typowe objawy zatrucia, takie jak nudności i wymioty, bóle brzucha oraz biegunki. Badania dowodzą, że zarówno niedobór, jak i nadmiar cynku może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworu.